İmalat sanayinde çarklar hızlandı

Türkiye imalat PMI şubatta 53.4'e yükselerek sektörde büyümenin hızlandığını gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye imalat sektöründe büyüme şubat ayında siparişler, ihracat ve üretimdeki artışa bağlı olarak hızlanırken, liranın değer kaybetmesi girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarında enflasyon baskısına işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ocak ayındaki 52.7 düzeyinden 53.4'e yükseldi. Tarihsel ortalaması olan 51'in üzerinde kalan endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması sektörde büyümeye, 50'nin altında bir değer alması daralmaya işaret ediyor.

İmalat sektörünün aldığı yeni siparişler art arda yedinci ayda da yükselirken, yeni siparişler alt endeksi ocak ayındaki 53.9 düzeyinden şubatta 55.1'e yükseldi. Alt endeks kasım ayından bu yana en yüksek düzeyi görürken üreticiler iç ve dış talebin yanı sıra pazarlama kampanyalarının siparişleri desteklediğini belirttiler.

İmalatçıların ihracat siparişlerini gösteren alt endeksi ise oaktaki 50.5 düzeyinden 54.4'e yükseldi. İmalatçılar yurtdışında yeni müşteriler kazanmalarının yanı sıra kur hareketlerinin de ihracat siparişlerini desteklediğini ifade ettiler.

Yeni siparişlerdeki artışa paralel olarak üretimi gösteren alt endeks ocak ayındaki 53.7 düzeyinden 54.8'e çıkarak üç aydır ilk defa artış kaydetti.

İmalatçıların girdi ve çıktı fiyatlarındaki artış ocak ayına göre hafiflemiş de olsa Mart 2011'den bu yana en keskin artışı kaydetti. İmalatçılar girdi fiyatlarındaki artışı yükselen hammadde fiyatları ve liradaki değer kaybına bağladılar.

"İç talebin yavaşlayacağını öngörüyoruz"

İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun tüketici kredileri ve kredi kartlarında taksit sınırlaması düzenlemesinin yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Bunun tüketici talebine olumsuz etkisi olacağını öngören birçok şirket fiyatları düşürerek pazarlama kampanyası başlattı. Bu kampanyalar şubat ayında iç talebin artmasında rol oynamış olabilir. İleriye dönük olarak ise artan siyasi belirsizlik, azalan tüketici güveni, TL'deki zayıflık ve sıkılaşan parasal koşullar nedeniyle iç talebin yavaşlayacağını öngörüyoruz" dedi.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.