IMF, büyüme tahminini düşürdü

IMF Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 2.3'e düşürdü; enflasyon tahminini yüzde 7.8'e yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF, Türkiye'de büyümenin faiz oranlarındaki artış, liradaki değer kaybı ve özel tüketimdeki keskin yavaşlama nedeniyle bu yıl sonunda yüzde 2.3'e düşeceğini öngörüyor.

IMF tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda bu yıl yüzde 2.3'e gerilemesi öngörülen GSYH büyümesinin 2015 yılında yüzde 3.1'e yükselmesi bekleniyor. IMF'nin ekim ayındaki raporunda bu yılki büyüme öngörüsü yüzde 3.5 olmuştu.

Raporda, "Bu yıl Türkiye'deki ekonomik büyümenin zayıflaması bekleniyor... Bu büyük ölçüde makro ihtiyati önlemler nedeniyle özel tüketimdeki sert yavaşlamadan, liradaki ciddi değer kaybından ve faiz oranlarındaki artıştan kaynaklanacak" denildi.

Büyüme 2013 yılında yüzde 4 olarak gerçekleşti ve OVP'ye göre bu yıl da yüzde 4 olması öngörülüyor.

IMF raporunda enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 7.8 olması beklenirken, gelecek yıl sonunda yüzde 6.5'e düşmesi öngörülüyor. IMF'nin Ekim ayındaki raporunda 2014 yılı için enflasyon tahmini yüzde 5.3 olmuştu.

Rapora göre, cari açığın GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 6.3 olması beklenirken, gelecek yıl bu oranın yüzde 6'ya gerileyeceği öngörüldü.