Öğretmen enflasyon mağduru

Bir öğretmen geçen 12 yılda 11 çeyrek altın kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Öğretmen maaşlarının alım gücü geçen son 12 yılda enflasyon karşısında hızla eridi. 2002 yılında en düşük öğretmen maaşıyla 24 çeyrek altın alınabilirken, bugün yalnızca 13 çeyrek altın alınabiliyor. Yine aynı şekilde öğretmen maaşı 2002 yılında 82 kilo ete karşılık gelirken, bugün 74 kilo ete, 2002'de 570 kilo ekmeğe karşılık gelen maaş bugün 499 kilo ekmeğe karşılık geliyor. Türkiye'de yeni göreve başlayan bir öğretmen OECD ülkelerine göre ise ortalama yıllık 15 bin lira daha az kazanıyor. 

Bağımsız Eğitim-Sen'in öğretmen maaşlarının alım gücü üzerinde yaptığı araştırma, maaşların mevcut iktidarın iş başına geldiği 2002 yılından bugüne kadar enflasyon karşısında hızla eridiğini ortaya çıkardı. Buna göre 2002 yılında yeni göreve başlayan bir öğretmen 570 lira maaş alırken, 2002 fiyatıyla 23.5 lira olan çeyrek altından 24 adet alabiliyordu. Bugün ise en düşük öğretmen aylığının 2 bin 148 lira olmasına rağmen çeyrek altın fiyatının 157 liraya ulaşması nedeniyle yalnızca 13 altın alınabiliyor. Geçen 12 yılda alım gücü enflasyon karşısında 11 çeyrek altın değerinde azalan öğretmenin, yine alım gücü ette 8 kilogram, ekmekte 71 kilogram, sütte ise 301 litre azaldı. 

Lüks bir akşam yemeğinin bedeli 1 hafta çalışmak

Araştırma kapsamında, öğretmenlerin gelirlerine oranla bazı faaliyetleri gerçekleştirebilmek için gereken çalışma süreleri de belirlendi. 

Buna göre öğretmen ailesi ile birlikte 5 yıldızlı bir otelde bir gecelik konaklamak istese ortalama 640 lira vereceği göz önünde bulundurularak bunun için 11 günlük ücreti bir gecelik oda ücretine vermesi gerekecek. 

Ailesi ile birlikte lüks bir akşam yemeğinin bedeli olarak ortaya çıkan 310 lira için ise öğretmenin bir haftada kazandığı parayı bir akşam yemeğine vermesi gerekecek. 

Türkiye'de öğretmen maaşları OECD'nin çok altında

Türkiye'de öğretmen maaşları 34 üyeli OECD ülkelerinin ortalamasının çok altında seyrediyor. 
OECD rakamlarına göre, Türkiye'de bir öğretmen yeni işe başladığında yıllık brüt 24 bin 53 dolar kazanırken, bunun OECD ortalaması ise 31 bin 348 dolar. Yani Türkiye'deki bir öğretmen diğer ülkelerdeki öğretmenlerden ortalama yıllık 15 bin lira daha az kazanıyor. 

Soy: Bizden çalınan altınları geri istiyoruz

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Öğretmen maaşlarının alım gücü geçen son 12 yılda enflasyon karşısında hızla erimiş adeta yok olma seviyelerine gelmiştir. Son 12 senede her yıl öğretmenin cebinden bir çeyrek altın çalınmıştır. Öğretmenin artık takati kalmamıştır. Öğretmenin cebinden çalınan altınlar tekrar cebine konmalıdır" dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenen Soy, "Öğretmenin cebinden çalınan 12 çeyrek altın parasının iade edilmesini istiyoruz. Henüz okullar açılmadan Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı çalışma yaparak öğretmenlerin anasının ak sütü gibi hakkı olan bu ücret kayıplarını telafi etmelidir" ifadesini kullandı. 

"Çocuklarımızı emanet ettiğimiz, öğretmenlerimizin geçim ve gelecek kaygısının olmaması lazım" diyen Soy, "Bu nedenle geleceğimiz olan çocuklarımızın çağın gerektirdiği donanımda olabilmelerini istiyorsak, gelişmiş ülkelerin kompleksli azgelişmiş ülke çocukları hüviyetinden kurtarabilmeyi istiyorsak, öğretmenimizin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir