Parsel ve işletme bazlı destekleme sistemine geçilecek
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında bir sunum yapan Tarım Bakanı Eker, tarımda parsel ve işletme bazlı destekleme sistemi uygulanacağını söyledi.
ANKARA (DÜNYA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal desteklerde parsel, işletme bazlı desteklere geçileceğini açıkladı. Bakan Eker, bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında bir sunum yaptı. Bakan Eker sunumunda, kısa ve orta vadede çok sayıda yeni proje geliştirdiklerini açıkladı.
Bakan Eker, hükümetleri döneminde, tarım sektörünün gerek üretiminde, gerekse altyapısında önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Son 10 yılın 9 yılında sektörün büyüdüğünü belirten Eker, tarımda çalışanların toplam nüfusunun yüzde 22,7'sini, istihdamdaki payının ise yüzde 24,6'sını oluşturduğunu kaydetti.
Tarım sektörünün son 10 yılda toplam 37 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Bakan Eker, mevcut verilerde tarım sektöründe görülen dış ticaret açığının büyük kısmının sanayinin kullandığı hammadelerin ithalinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Tarımsal desteklerde ciddi artışlar yapıldığını belirten Mehdi Eker, 30 Ekim tarihi itibariyle, 2,1 milyar TL'si mazot, gübre, toprak analizi, iyi tarım, organik tarım uygulamaları, 2,3 milyar TL'si ürün primleri, 2,2 milyar TL'si ise hayvancılık olmak üzere 7 milyar 439 milyon TL'lik destek verildiğini açıkladı. Bakan Eker, tarımsal desteklerin GSYH'ye oranının yüzde 1,04 seviyesinde bulunduğunu, OECD sınıflamasına göre bu oranın yüzde 2,1 seviyesinde olduğunu, OECD ortalamasının ise yüzde 0,9 düzeyinde bulunduğunu kaydetti.
Gıda güvenliğinin önceliklerinden biri olduğunu söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, hastalıklarla mücadele konusunda bilimsel yöntemlerin geliştirildiğini, ilaçlanan ve hastalıktan korunan alan ve ürün miktarının artmasına rağmen ilaç kullanımının düştüğünü belirtti.
Uygulamaya giren yeni 2013-2017 dönemi Stratejik Planında çok sayıda yenilikçi proje öngörüldüğünü belirten Eker, sektörün 2023 hedeflerine ulaşması için güçlü bir potansiyeli harekete geçirmek istediklerini anlattı.
24 saat hizmet veren çağrı merkezi kurulacak
Bakan Eker, yeni projelerini şöyle sıraladı:
Çiftçiler ve tarım sektöründeki kişiler için 24 saat hizmet veren çağrı merkezi kurulacak. Tarım pazarlama bilgi sistemi oluşturularak, sektöre yönelik analiz, tahmin ve geleceğe yönelik projeksiyonlar daha sağlıklı oluşturulacak. Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi oluşturulacak. Alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamasından oluşan 7 ürünle başlayacak takip sistemi oluşturulacak. Ürün ambalajlarında yer alacak barkod veya ürün koduyla internet aracılığıyla ya da çağrı merkezi aracılığıyla ürünün menşei ve gerekli bilgileri alınabilecek.
Kırmızı et üretiminin artırılması için etçi tip suni tohumlama projesi hayata geçirilecek. Etçi sığır ırklarının sayısının artması için bu ırktaki buzağılarına iki kat oranında destek verilecek.
Eğitimli çobanlar geliyor
Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için eğitimli çoban istihdamı desteklenecek. Belli büyüklükteki küçükbaş hayvancılık işletmelerinde eğitimli çobanlar kayıtlı olarak istihdam edilecek ve bu çobanlar teşvik edilecek.
Sözleşmeli süt tedariki yaygınlaştırılacak. süt üretiminde ve pazarlamasında sürdürülebilirlik amacıyla, yönetmelikle imzalanacak sözleşmelerin çerçevesi çizilecek.
Balıkçılığın geliştirilmesi için, denizlere bırakılmış ya da düşmüş balıklar için ölüm tuzağı oluşturan başıboş av araçları temizlenecek. Balıkçı gemilerinden 12 metre ve üzerinde uzunluğa sahip olanlar uydu aracılığıyla takip edilecek. TMO yeni hububat depoları kuracak. İnşaatı devam eden 300 bin tonluk hububat deposuna ilave olarak 270 bin t onlum bir depo daha yapılacak.
TİGEM'in arazilerinin sulamaya açılmasına devam edilecek ve 2014-2016 arasında 395 bin dekar daha alan sulu tarıma kazandırılacak.
Tarım Bakanlığı hedefleri
Bakan Eker, Tarım Bakanlığı'nın gelecek ulaşmak istediği hedefleri de şöyle sıraladı :
2023'e kadar 14 milyon hektar alan arazi toplulaştırılmasına tabi tutulacak. Sulanabilir 8,5 milyon hektar alanın tamamı sulamaya açılacak. Tarımsal desteklerde parsel ve işletme bazlı destekleme sistemi uygulanacak. Tohumluk üretimi artırılacak ve 2015 yılında 800 bin tona çıkarılacak. Organik tarım geliştirilecek ve tarım alanının toplam içindeki payı 10 yıl içinde yüzde 2,2 den yüzde 5'e çıkarılacak.
Kültür ırkı sığır varlığı toplam sığır varlığının yüzde 48'ine yükseltilecek. küçükbaş hayvancılığın et üretimindeki payı yüzde 12'oden yüzde 25'e yükseltilecek. Mera ıslahı yapılan alan 4,5 milyon dekardan 2015'e kadar 5,3 milyon hektara çıkarılacak. Su ürünlerinde, gelecek 10 yılda yetiştiricilik yıllık 212 bin tondan 500 bin tona çıkarılacak. Gelecek 10 yılda 50 milyon yavru balık denizlere bırakılacak. Gıda güvenliği kapsamında, şeker ve tuza yönelik yeni kısıtlayıcı düzenlemeler yapılacak.
Kırsal kalkınma destekleri 2015 yılına kadar toplamda 6 bin tarımsal sanayi tesisinin kurulumu ve 60 bin istihdama yönelik olarak uygulanacak. IPARD kapsamında AB desteklerinden 2014 yılında 5 bin proje yatırıma alınacak. 2015 yılında 5 yeni zirai karantina müdürlüğü, 2016 yılına kadar 14 yeni veteriner sınır kontrol noktası faaliyete başlayacak. 2023 yılına kadar şap, sığır tüberkülozu, sığır-koyun-keçi brusellozu Türkiye'den yok edilecek.
Ankara'da temeli atılan uluslararası botanik bahçesi 2015 yılında hizmete girecek. Yalova'da dünyanın en büyük yumru bitkiler bahçesi kurulacak.