"1 doların altında geçinen tek fert yok"

Hayati Yazıcı, Türkiye'de uygulanan ekonomik politikalar ve sosyal projeler sayesinde, günde 1 doların altında parayla geçinmek zorunda kalan tek fert olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyada 7 milyar insanın 1 milyar 200 milyonunun günlük açlık sınırı olan 1 doların altında parayla geçinmek zorunda olduğunu belirterek, "Peki Türkiye'de durum ne? Uyguladığımız ekonomik politikalar ve sosyal projeler sayesinde Türkiye'de günde 1 doların altında parayla geçinmek zorunda olan tek fert yok" dedi.

Mevlana'nın 740. Vuslat yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Konya'da düzenlenen "Kandil Uyandırma Merasimi" ile "Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü"ne katılan Yazıcı, ardından AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun'u makamında ziyaret etti. Burada partililerle bir araya gelen Yazıcı, daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret etti. 

Akyürek'ten belediyenin çalışmaları hakkında bilgi alan Yazıcı, ardından Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası meclisleri ortak istişare toplantısına katıldı.

KTO'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yazıcı, Türkiye'nin 2008 yılı ortasından itibaren başlayan küresel krize rağmen, 15 çeyrektir büyümesini hep pozitif yönde tamamladığını belirtti.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Yazıcı, bugün Türkiye'nin asırlık projeleri gerçekleştiren ülke konumunda olduğunu, 29 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Marmaray'ın da bu asırlık projelerden biri olduğunu söyledi.

"Türkiye'de günde 1 doların altında parayla geçinmek zorunda olan tek fert yok"

Yazıcı, Türkiye'nin duble yollarla, konut üretimiyle, sosyal alanda uygulamaya koyduğu projeleriyle büyük bir sosyo ekonomik değişim ve dönüşümü gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünyada 7 milyar insanın 1 milyar 200 milyonu, günlük açlık sınırı olan 1 doların altında parayla geçinmek zorunda. Peki Türkiye'de durum ne? Uyguladığımız ekonomik politikalar ve sosyal projeler sayesinde Türkiye'de günde 1 doların altında parayla geçinmek zorunda olan tek fert yok. Türkiye, bu skalanın dışında. Ülkelerin performansı ekonomisinin büyüklüğüyle, sosyal dokusunun güçlü olmasıyla ölçülür. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'de merkezi yönetim bütçe açığının Gayri Safi Hasıla'ya oranı 2012 yılı itibariyle yüzde 36. AB üyesi ülkelerde bu oran çok yüksek, 80 üzerinde olanlar var. AB'nin bu konuda ekonomik kriterlerinin öngörüsü, yüzde 60'ı aşmaması. Yüzde 60'ı aşıyorsa orada sorun var. Türkiye'de bu oran yüzde 36."

Türkiye'nin bu noktalara gelmesinde birçok etken olduğunu belirten Yazıcı, hiçbir zaman milletin gündemiyle Hükümet'in gündemini ayırmadıklarını, popülizme kaçmadıklarını dile getirdi. 

Gümrük kapılarının, ülkelerin adeta aynası olduğunu, ülkeye giriş yapan turistlerin ilk karşılaştığı kamu biriminin gümrükler olduğunu anlatan Yazıcı, bu nedenle gümrük kapılarını yenilediklerini ifade etti.

Kaçakçılıkla etkin şekilde mücadele ettiklerini, her yıl gümrüklerde önemli sayıda kaçak yakalandığını anlatan Yazıcı, "Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelemiz ayrı. Önümüzdeki günlerde bu konuda çok daha etkin sonuç alacak mekanizmaları devreye sokacağız. Örneğin, Ankara-Konya arasında veya Adana-Ankara arasında 'ucuz yakıt' diyor. Niye ucuz veriyorsun? Bunun maliyeti, kar marjı belli. Senin yakıtın niye ucuz? Bu konuda çok etkin sonuç alıcı mekanizmaları devreye sokacağız" diye konuştu.

Toplantıda, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Yazıcı'ya tablo hediye etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir