"Belirsizlik kalkarsa, büyüme canlanacak"

TÜRKONFED Başkanı Onatça, önümüzdeki dönemde ekonomi için temel belirsizliği, yeni hükümetin nasıl şekilleneceği ve yeni Cumhurbaşkanı’nın nasıl bir yönetim tarzı benimseyeceğinin oluşturacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan Ağustos Ekonomik Görünüm Raporu açıklandı. Raporda, yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde gerileme eğiliminde olan büyüme hızında, bundan sonraki süreçte canlanmanın mümkün olacağı belirtildi. Raporda, “Ekonomideki düzelme ve büyümedeki hızlanma, hiç şüphesiz KOBİ’ler açısından da olumlu olacak” denildi.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi için temel belirsizliği, yeni hükümetin nasıl şekilleneceği ve yeni Cumhurbaşkanı’nın nasıl bir yönetim tarzı benimseyeceğinin oluşturacağını söyledi.

Süleyman Onatça, “Ancak bu belirsizlikler, 2015 seçimleri öncesinde büyümenin hızlandırılması ihtiyacını etkilemeyecek. Çünkü Türkiye’de seçmen davranışı üzerinde en belirleyici faktörün ekonomik performans olduğu biliniyor. 2012’nin sonlarından itibaren zayıflamış olan ekonomik performansın güçlendirilmesi, 2015 seçimlerinde oyları etkileyecek. Bu nedenle bir süredir ikinci plana itilmiş olan ekonominin önümüzdeki günlerde gündemde ön plana taşındığını göreceğiz ” değerlendirmesini yaptı.

Benzer volatilite olmayacak

TÜRKONFED raporunda, ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artırması durumunda yaşanabilecekler de ele alındı. Geçen yıl mayıs ayında FED’in gevşek para politikasından çıkış planına ilişkin detayları açıklamasından sonra gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı volatilitenin (dalgalanma) son dönemde yeniden gerilemeye başladığı belirtilen raporda er ya da geç FED faizlerinin artmaya başlayacağı kaydedildi.

Bunu diğer gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının izleyeceğinin vurgulandığı raporda, “Buradaki soru, ‘FED önümüzdeki sene başından itibaren yılın ikinci yarısında faizlerin artabileceğine yönelik güçlü mesajlar verdiğinde piyasalarda yeniden geçen yıl mayıs sonrasında görülen volatilite yaşanacak mı?’” denildi.

Artış ölçülü olacak

Doç. Dr. Ümit İzmen başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan raporda, daha önceki volatilitenin benzerinin bu kez yaşanmasının pek mümkün gözükmediği kaydedildi. Raporda bunun nedenleri şöyle açıklandı:

“Birincisi, FED faizleri hızlı şekilde arttırmayacak. FED Başkanı Yellen da faiz artırımlarının ölçülü olacağını özellikle vurguluyor. Piyasalar FED’in 2015’in ikinci yarısında faizleri arttırmaya başlayacağını, ama 2017’nin sonuna gelindiğinde politika faizinin halen yüzde 2’nin altında seyretmeye devam edeceğini düşünüyor. İkincisi, daha önce FED’in faiz artışı yaptığı dönemlerde gelişmekte olan ülkelerin finansal piyasalarının o kadar da sert tepki vermediği görülüyor. Üçüncüsü, global bazda tarihi düşük seviyedeki faizler gelişmekte olan ülkelerde farklı problemlere neden oluyor.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir