"Çinli yatırımcıların Türkye iştahı büyük"

Citibank Türkiye CEO'su Akçaoğlu: Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Citibank Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Serra Akçaoğlu, "Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var" dedi.

Akçaoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Cahit Paksoy'un moderatörlüğünü yaptığı "İpek Yolu Canlanıyor: Çin-Türk Ekonomik İlişkilerinin Yarını" başlıklı oturumdaki konuşmasında, Citibank olarak bütün dünyayı inceleyebildiklerini, 100 dolayında ülkede bankalarının bulunduğunu ve Çin'de de 150 yıldır faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bazı araştırmalara göre, 2050 yılında dünyadaki ticaret aktivitelerinin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerden geleceğinin öngörüldüğünü belirten Akçaoğlu, bunun ciddi bir oran olduğunu anlattı.

Akçaoğlu, başka bir araştırmada ise 2030 yılında beklenen dünyadaki en büyük gayrisafi milli hasılanın Çin'de oluşacağı bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"2000'li yılların başlarında Türkiye'nin Çin ile ticareti 1 milyar doların altındaydı, 2014 rakamlarına bakarsak da 27 milyar dolar. Tabii bu hiç yeterli değil ancak bir gelişme var. Biraz daha incelediğimizde 27 milyar doların büyük çoğunluğu ithalat. 3 milyar doların altında bir ihracat görüyoruz. İki hükümet arasında da anlaşma 2020 yılında bu rakamları ortam çalışmalarımızla 100 milyar dolara getirme hedefimiz var. İki ülkenin de birçok avantajı var. En büyük avantajlarından biri, tarihten gelen İpek Yolu ile iki ülkenin de bankacılık sektörü çok kuvvetli. Her iki ülkede de çok değerli girişimciler, yatırımcılar var. Her iki ülkenin kuvvetli olduğu taraflar var. Örneklerden biri, altyapı yatırımlarına baktığımızda Çinli yatırımcıların ülkemizde altyapı olsun, otoyollar olsun, teknoloji yatırımları olsun büyük bir iştahı var. Aynı zamanda ülkemize baktığımızda birçok yabancı sermayeli firma Türkiye'yi bölge merkezi haline getirmiş durumda ve gitgide daha fazla bunu görüyoruz. Çok daha fazla yabancı sermayeli firmanın iştahının arttığını görüyoruz."

Çin tarafından bakıldığında ise ülkede giderek artan bir orta sınıf olduğuna dikkati çeken Akçaoğlu, tarım, ilaç sektörü ve katma değeri olan ürünlerde çok büyük potansiyel gördüklerini ifade etti.