"IMF Türkiye'ye şirin gözükmek zorunda"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Artık Türkiye'nin IMF'ye şirin gözükme zorunluluğu yok ama IMF, Türkiye'ye şirin gözükmek zorunda" dedi.
MERSİN - Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Konferans Salonunda düzenlenen Mersin 2012 Yılı Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'nde, Mersin'in Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Eskiden iş adamlarının seçim dönemlerinden korktuğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
"(Eyvah seçim ekonomisi geliyor. Hükümetler kesinin ağzını açacak. Bir pazar günü seçimi kurtarıp oy almak için devletin kesesinden harcayacaklar) diye korkardık. O günler geride kaldı. Siyasetçi de bu işin ne olduğunu anladı. Vatandaş da bu işin sürdürülemez olduğunu anladı. Kimse bu anlamda popülist demeçlere, beyanlara itibar etmiyor. Geçmişte bunların Türkiye'yi nereye getirdiğini gördük. Bir pazar seçimi kurtarmak adına 'kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veririm' diyerek sosyal güvenlik sistemi içinden çıkılmaz hale getirildi. O günlerde menfaati olanlar, sanki kendi babasının cebinden harcıyordu, 38 yaşında emeklilik hakkına sahip olanların hepsi bu popülizmin peşinden gitti. Dünyanın hiçbir ülkesi yoktur ki 38 yaşında insanlar emekli olsun. O sosyal güvenlik sisteminin getirmiş olduğu bir seçimi, pazar gününü kurtarma adına yapılan bu sistem, Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin dumura uğratmıştı. Bugün iş verenler, iş gücü maliyetlerinden şikayet ediyor. Geçmişte o popülist sistemin getirmiş olduğu sonucu bugün yaşıyoruz. Şu anda o açığı kapatmaya çalışıyoruz."
Kayıt dışılığın ülke için önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Devlet harcamalarını yapmak için bu geliri bulmak zorundayız. Enflasyon niye bugün tek haneye düştü? Türkiye niye bugün dünyanın içinden geçmiş olduğu krizinden yara, darbe almadan ekonomisini rahat şekilde, adeta dünya ekonomisine meydan okur bir hale getirdi? Bizi sağlam tutan şey, bütçemizin denkliği ve kamu borçlarının milli gelire oranının Avrupa ülkelerinden daha düşük olması. Bugün Türkiye, hükümetimizin mali ve bütçe disiplinine verdiği önemin sonucunda küresel kriz karşısında ayakta duruyor" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Geldiğimiz nokta Türkiye'ye yetmez. Türkiye'nin gitmesi gereken yol, kat etmemiz gereken yol var. Geçmişte bizim gördüklerimizi çocuklarımız görmesin. Artık IMF kapısında 1 milyar dolar borç almak için bekleyen bir Türkiye yok. IMF'ye 5 milyar dolar kredi açabilecek bir Türkiye var. Bugün IMF'nin kapısında sıraya girmiş, IMF reçetesi uygulamak zorunda olan 6 Avrupa ülkesi var. Artık Türkiye'nin IMF'ye şirin gözükme zorunluğu yok ama IMF, Türkiye'ye şirin gözükmek zorunda. Türkiye'yi daha fazla büyütmek, daha fazla geliştirmek istiyoruz. 2023 hedefleri hükümetin değil, Türkiye'nin hedefidir. 2023, bizim dönüm noktamız. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Bu, Cumhuriyeti kuran Atatürk ve silah arkadaşlarına karşı boynumuzun borcu olan bir tarih. Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmeli."
Çağlayan, IMF'nin dünya büyümesini sürekli revize ettiğine değinerek, "Ben, büyümeciyim. Sürekli gaza basmadan yanayım. Gaza basılarak mesafe kat edileceğini düşünüyorum. Türkiye büyümeli, gelişmeli. Türkiye ekonomisinin gelişmesi, artan istihdamına cevap vermesi uluslararası piyasadaki rekabet gücüne, ihracattaki artışına bağlı. İhracatta, üretimde hamallık dönemi bitmiştir " ifadesini kullandı.
Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından Mersin 2012 yılı vergi rekortmenleri ve başarılı ihracatçılara ödülleri verildi.