SAMEKS haziranda 1 puan geriledi

SAMEKS Bileşik Endeksi, haziranda bir önceki aya göre 1 puan azalarak 54,5'e indi. Veriyi değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, "Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüyen ekonominin ikinci çeyrekte bu performansı aşacağını öngörebiliriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) tarafından hazırlanan Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksinin (SAMEKS) Haziran 2017 sonuçları açıklandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1 puan azalarak 54,5 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu düşüşte hizmet endeksindeki azalma etkili oldu.

SAMEKS Sanayi Endeksi de haziran ayında, bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak 55,4 seviyesine geriledi. SAMEKS Hizmet Endeksi ise söz konusu dönemde bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 55,2 değerine düştü.

Gözlenen gerileyişe rağmen endekslerin 50 baz puanın üzerinde yer alması ekonomik canlılığa işaret etti. Ayrıca, önceki aya göre gözlenen bu yavaşlamalara karşın alt endekslerde artışların sürmesi, sektöre yönelik istihdama olumlu yansımaya devam ediyor.

Kaan: Ekonomik canlılık sürdü

Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, SAMEKS’in, haziran ayını da 50 referans değerinin üzerinde tamamladığını ve böylece Türkiye ekonomisindeki canlılığın sürdüğüne işaret ettiğini belirtti.

Yılın ilk çeyreğini 49,8 puan ortalamayla kapatan SAMEKS'in, böylece yılın 2. çeyreğinde 54,5 puanlık ortalamaya ulaştığını aktaran Kaan, "Bu bağlamda yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde bu performansını aşacağını öngörebiliriz. SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektörüne ilişkin istihdam alt endekslerindeki artışların Haziran 2017 döneminde de sürmesi, şubat ayında başlatılan İstihdam Seferberliği kampanyasının iş gücü piyasalarındaki olumlu etkisinin devam ettiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Verilen bilgiye göre, MÜSİAD, üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaları neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 54 aydır kamuoyu ile paylaşıyor.