Serbest bölgelere 'elektrik' müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, serbest bölgelerin de elektriği OSB'lerle eşit tarifeden kullanacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE KEVEN ŞİMŞEK

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, serbest bölgelerin de OSB’ler ile eşit tarifeden elektrik alacağını belirterek, bunun için gerekli talimatları verdiğini bildirdi. 

Kayseri Sanayi Odası'nca geçen yıl üretim ve ihracatta dereceye giren sanayicilerin ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen “Sanayi Gecesi 2014” etkinliğinde 73 firmaya ödülleri verildi. Geceye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra, kendisi de Kayserili olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda sanayici katıldı. 

Törende konuşan Yıldız, Türkiye’nin bir ay önce Amerika ile yaptığı iyi niyet anlaşmasını şimdi Rusya ile yaptığını belirterek, bunun birini tercih edip, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi. Türkiye’nin her ülkeyle iş yapma kabiliyetinin geliştiğini, Bağdat’la ilişkilerin bozulduğunu söyleyenlerin oradaki kutlamayı görmelerini isteyen Yıldız, “Enka, Bağdat’ın güneyinde Basra’nın kuzeyinde 3 bin megavatlık elektrik santrali kurma projesine imza attı. Bunun arkası gelir. Sanayicilerimizin de hazırlanması lazım.Çünkü sürdürülebilir olan budur” diye konuştu. 

Serbest bölgelerin OSB’lerle enerji tüketim fiyat farkının ortadan kalkacağı müjdesini de veren Yıldız, “Bugün OSB’nin ya da serbest bölgenin ikili anlaşma yoluyla serbest piyasadan aldığı elektrik fiyatları çıplak maliyetleriyle 17 kuruşu buluyor. Herhangi bir serbest bölge 150 kilovolt ve daha üzerinden elektrik alıyorsa, bir nolu tarifeye geçecekler. Böylece organize sanayi bölgesi ile eşit şekilde elektriklerini alacaklar. Bu anlamda arkadaşlarıma talimat verdim” dedi. 

Boydak: Yapısal reformların takipçisiyiz 

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise bu yıl üyelerinin performansını artırdığını, ülke olarak da geriye gidilmeyen bir yıl geçirdiklerini ifade etti. Gelişen ekonomilerdeki yavaşlamanın bir miktar etkilemesine karşın hedeflerini tutturduklarını dile getiren Boydak, orta ve uzun vadede ülke kazanacaksa, 1-2 yıl daha az büyümeye razı olduklarını söyledi. Boydak, “Ama baktığımız temel perspektif, ülkemizin orta ve uzun vadede ekonomik bağımsızlığını kazanması ve hızlı büyüme dönemine geçmesi. Zaten bunun işaretlerini almaktayız. 2014 yine büyüdüğümüz bir yıl oluyor. 2015 yılında benzer bir büyüme bekliyoruz. 2016’da da tekrar hızlı büyüme dönemine gireceğimizi tahmin ediyorum. Bunu yapacak kapasitemiz var. Bize düşen de sanayici olarak işimize bakmak, etraftaki olumsuz haberlere aldırmamak.. Kısa vadeli kaynaklarla uzun vadeli yatırım yapmamamız gerekiyor. Şirketlerimizi olabildiğince az riskli hale getirmenin yollarını bulacağız.Yapısal reformların da takipçisiyiz” dedi. 

Konuşmaların ardından ISO 500 listesine giren firmalara, Kurumlar Vergisi sıralamasına giren firmalara ve ihracat alanında başarı yakalamış firmalara ödüller verildi.

Serbest bölgeler de birinci tarifede

Yeni uygulama ile serbest bölgeler, birinci tarifede yer alan kaçak kullanım ve iletim bedeli ücretlerinden muaf olacak. Düzenlemeyye serbest bölgelerde sanayi tesisleri, birinci tarifedeki 19.2823 kr/kWh eletrik ücretini ödeyecek. İkinci tarifede bu oran 22.7849 kr/kWh. Böylece serbest bölgelerdeki sanayi tesislerinde elektrik yaklaşık yüzde 15.37 düşük olacak.