STB'lerin önü açılıyor

Hükümet, yasayı değiştirip serbest ticaret bölgelerinin önünü açmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, serbest ticaret bölgelerinin ihmal edildiğini belirterek yasal düzenlemeyle bu bölgeleri yeniden canlandırıp, güçlendireceklerini söyledi. 

Bakan Zeybekçi, Şahinler Holding çatısı altında yer alan Avrupa Serbest Bölgesi (ASB)'yi ziyaret ederek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Dünyada artık serbest bölgelerin çok daha yeni türevlerinin gündemde olduğunu, çok daha başka boyutlara geçtiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, "Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek ve sermayeye farklı imkanlar sağlamak amacıyla ülkelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırarak farklı şekillerle, farklı enstrümanlar kullanıyor. Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline getiriyor. Kimi bölgelerde kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar, fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor. Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık" dedi.

Kanunda değişiklik yapılacak

Zeybekci, birçok ülkenin artık serbest bölgelerle ilgili yaptığı çalışmalarda çok ileri boyutta teşvikler verdiğini belirtti. 

Türkiye'nin de serbest bölgeler açısından durumunu değerlendiren Zeybekci, "Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık ama bir süre sonra maalesef Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşandı. Biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz" dedi. 

Serbest Bölgeler Kanununda gerekli değişiklikleri yapmak üzere bir çalışmaları olduğunu belirten Zeybekci, çalışmada da son noktaya geldiklerini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Önümüzdeki günlerde yani hazirandan önce bu yasama döneminde serbest bölgeler kanununu tekrar rehabilite etmek, yenilemek o çağdaş serbest bölgelerdeki avantajlardan olabildiğince bu serbest bölgeler kanununa ilave etmek ve şu anda serbest bölgelerdeki şirketlerin bizden istedikleri en az 5 - 6 ana düzenleme var. Bunları yerine getirerek kanunu yeniden yapılandıracağız."

Kemal Şahin: ASB'den 170 ülkeye ihracat yapıyoruz

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, ASB içindeki firmaların teknoloji ağırlıklı bir üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayarak yıllık 2,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştıklarını belirtti.  

Halen Türkiye'nin dördüncü büyük serbest ticaret bölgesi konumundaki ASB'yi yeni yatırımlarla ilk sıraya taşımayı önemsediklerini bildiren Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa Serbest Bölgesi'nden yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapılıyor. Serbest bölgeler sıralamasında son iki yılda üç basamak birden yükselerek 7'ncilikten 4. sıraya çıktık. Bu büyüme hızıyla 19 serbest bölge arasında lider konuma geldik. Şu an için ASB'de 2.5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. 2023'te 20 bin kişiye istihdam, toplam 2 milyar dolar yatırım ve 10 milyar dolar ticaret hacmi ile serbest bölgeler arasında birinci olmayı hedefliyoruz."