Şubat enflasyonunda yüzde 0.47 artış bekleniyor

Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, şubat ayı için aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.14 düşüş ile yüzde 0.6 artış bandında yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) şubatta medyan bazında 0.47 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.60 ile bir önceki anketteki yüzde 8.35'e göre yükseliş gösterdi.

TCMB'nin son enflasyon raporunda 2017 yıl sonu için tahmini orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığında şekilleniyor.

Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.14 düşüş ile yüzde 0.6 artış bandında yer alıyor. Aylık verilerin Reuters anketinde yer alan beklentilerin medyanına paralel gelmesi halinde yıllık enflasyonun yüzde 9.75 civarına yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan TÜİK verilerine ilişkin önemli bir öncü gösterge olan ve bu hafta sonu açıklanan TÜRK-İş verilere göre Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.57 artış gösterdi.

TÜFE, Ocak ayında olumsuz hava koşulları kaynaklı gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyat artışının etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 2.46 artış göstermiş, TÜFE yıllık
bazda Aralık ayındaki yüzde 8.53'ten yüzde 9.22'ye yükselmişti.

Hem ekonomistler hem de hükümet yetkilileri TL'deki yüksek değer kaybının geçişkenlik etkisi, gıda fiyatlarında artışın sürmesi ve enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte enflasyonda artışın sürmesini, TÜFE'nin çift haneli seviyelere gelmesini bekliyor.

TÜİK Şubat ayı enflasyon verilerini 3 Mart'ta saat 10:00'da açıklayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir