TCMB: Gıda fiyatlarında yükseliş sürdü

Merkez Bankası, mayıs ayı enflasyonu ana eğiliminde sınırlı bir düşüş yaşandığını buna karşın gıda enflasyonunun sürdüğünü vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün açıklanan mayıs enflasyonunu değerlendiren Merkez Bankası, gıda enflasyonundaki yukarı yönlü seyrin devam ettiğini bildirdi. Enerji enflasyonundaki düşüşün mayıs ayında da sürdüğünü belirten TCMB, hizmet enflasyonunda yükseliş kaydedildiğini paylaştı. Temel mal grubunda Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkilerinin sürdüğünü aktaran Merkez Bankası, "Bununla birlikte, giyim fiyatlarında yöntem değişikliğinden kaynaklanan geçici faktörler temel mal grubunda enflasyonu düşürücü yönde etki yapmıştır. Söz konusu geçici etkiler arındırıldığında enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir düşüş olduğu gözlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

MAYIS AYI FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU için Tıklayın

Kırmızı et fiyatlarındaki artışa dikkat çekti

Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun 1,28 puan yükselerek yüzde 16,91’e ulaştığını anımsatan Merkez Bankası, şu açıklamayı yaptı: "Bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatları öne çıkarken yıllık enflasyon işlenmiş gıda grubunda da yükselmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları mayıs ayında önemli bir oranda artmış, bunda özellikle kırmızı et fiyatlarındaki (yüzde 3,46) güçlü yükselişin etkisi dikkat çekmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon taze meyvelerde yatay seyrederken sebze grubunda yukarı yönlü seyrini sürdürmüştür. Böylelikle, işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yüzde 27,33’e ulaşmıştır. İşlenmiş gıda fiyatları aylık yüzde 0,87 ile yüksek bir oranda artmaya devam etmiş, grup yıllık enflasyonu yüzde 8,27 olarak gerçekleşmiştir. Alt gruplar bazında ekmek ve alkolsüz içecek kalemlerindeki (gazlı içecek, maden suyu, kahve vb.) yüksek fiyat artışları öne çıkmıştır. Bu doğrultuda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu kademeli yükselişini Mayıs ayında da sürdürmüştür."

MAYIS AYI FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU için Tıklayın

Yıllık enflasyon 9 yılın zirvesinden döndüYıllık enflasyon 9 yılın zirvesinden döndü

 

Bu konularda ilginizi çekebilir