Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güven endeksi art arda 4. kez düşüş kaydederek, kasım ayında yılın en düşük seviyesi olan 65,2 seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında azaldı; ekim ayında 67,3 olan endeks kasım ayında 65,2 oldu. Endeks ayrıca şubat ayındaki 65,7 puanın altına inerek yılın en düşük seviyesini gördü. 

Hanenin maddi durum beklentisi azaldı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında azalarak kasım ayında 84,6 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha kötü olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi ekim ayında 90,4 iken, kasım ayında uüzde 3,7 oranında azalarak 87,1 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha kötü olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisinde önemli bir değişim yok

İşsiz sayısı beklentisi endeksi ekim ayında 70,88 iken, Kasım ayında yüzde 0,1 oranında artarak 70,95 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimalinde önemli düşüş

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 14,4 oranında azaldı. Ekim ayında 21 olan endeks, Kasım ayında 18 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olmadığını düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı.