Türk-Alman Bilim Yılı'nın açılışı yapıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ''Biz Türk-Alman Bilim Yılını çok önemsiyoruz. Bu bilim yılı, etkinlikler sonucunda hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın çok ciddi kazanımlar elde edecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Bilim alanında Türkiye ile Almanya arasında işbirliğine vurgu yapmayı ve işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Türk-Alman Bilim Yılı'nın açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka'nın katılımıyla yapıldı. 

Almanya'nın başkenti Berlin'de E-Werk adlı salonda düzenlenen törene, iki bakanın yanı sıra Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Ebehard Pohl, çok sayıda bilim ve iş adamı ile davetli katıldı. 

Törende Bakan Işık ile Alman Bakan Wanka, iki ülke arasında işbirliğinin teşvik edilmesi amacını taşıyan ortak niyet beyanına imza attı. 

Öte yandan kurumlar arasında işbirliklerinin artırılarak geliştirmesi amacıyla Alman Araştırma Kurumu Başkanı Peter Strohschneider ile TÜBİTAK Başkanı Yücel Altınbaş ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) Başkanı Margret Wintermantel ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından ayrı ayrı sözleşmelere imzalar atıldı. 

Bakan Işık, Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü ilişkilerin tarihi boyutuna dikkati çekerek, bunun iki ülke ilişkilerinde önemli bir temel oluşturduğunu belirtti. 

Işık, ''Bu güçlü ilişkiler bugün birlikte atacağımız bu adımlarla geleceğe yönelik çok önemli kazanımları, önemli ilişkileri beraberinde getirecek. Bu açıdan biz Türk-Alman Bilim Yılı'nı çok önemsiyoruz. Bu bilim yılı, etkinlikler sonucunda hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın çok ciddi kazanımlar elde edeceğine, ama kazanımların sadece Türkiye ve Almanya arasında kalmayacağını tüm bölge ve dünya bilim ve teknolojisi için de ciddi kazançlar sağlayacağını düşünüyoruz. Buna inanıyoruz'' diye konuştu. 

Türk-Alman Üniversitesi 

Bakan Işık, bu noktada atılacak her türlü adımı Almanya ile birlikte atma gayreti içinde olacaklarını ifade etti. Bu etkinlikler vesilesiyle pek çok öğrenci değişim programının gerçekleşeceğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Akademisyenler arasında çok daha güçlü işbirliği imkanı sağlayacağız. Üniversitelerimizi birbiriyle çok daha fazla yakınlaştıracağız. Var olan ilişkileri hem nicelik hem de nitelik olarak artırarak sürdüreceğiz. Araştırma merkezlerimizi birbirine daha yakın temas kurmalarını birlikte sağlayacağız. Bu noktada gerek bizim bilimsel araştırma kurumlarımızı gerek Almanya'nın ilgili kurumları proje bazında da pek çok çalışmaya imza atacaklar.'' 

Işık, Türkiye'de kurulacak Türk-Alman Üniversitesinin bu yıl açılacağını belirterek, ''Türk-Alman Üniversitesi bu yıl haziran ayına kadar açılışını inşallah yapmayı arzu ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da yapacağız. İnanıyorum ki çok etkin, çok verimli bir yılı Türkiye ve Almanya arasında yaşamış olacağız'' ifadelerini kullandı. 

Türkiye ve Almanya arasında sürdürülen güçlü diplomatik ilişkililerin, diğer alanlardaki ilişkiler ile bilim ve teknoloji alanındaki ilişkileri daha da yukarıya taşımak istediklerini vurgulayan Işık, Türkiye olarak Bilim Ataşesi atayacakları ilk ülkelerden birisinin Almanya olacağını, böylelikle Almanya ile Türkiye arasında bilim ve teknoloji alanında ilişkilerin çok daha güçlü ve sağlıklı olmasının sağlanacağını kaydetti. 

Teknoloji transferi 

Türkiye ile Almanya arasında özellikle Almanya'dan teknoloji transfer sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Işık, Türkiye'de 5 bin 500'ün üzerinde Alman menşeili şirketin bulunduğunu, bu şirketlerin bir kısmının da Ar-Ge merkezlerine sahip olduklarına işaret etti. 

Bu konuda Türkiye ve Almanya arasında ilişkilerin iyi olduğuna işaret eden Işık, teknoloji transferinin hızlanması konusunda bilim yılı etkinliklerinin önemli bir işlev üstleneceğini ve süreci biraz daha hızlandıracağını ifade etti. 

Bilim yılında Türkiye'den Almanya'ya gelecek öğrencilere vize uygulamasıyla ilgili bir soruya karşılık da Işık, ''Öğrencilerin karşılıklı özellikle Almanya'ya gelmesi noktasında vizede kolaylık gösterilmesini her zaman doğrusu arzu ediyoruz. Bu yıl özellikle daha fazla öğrenci değişimi olacağı için arzumuz bu vize işlemlerindeki prosedürün azaltılması ve işlemlerin kolaylaştırılması. Bu zaten Türkiye'nin her zamanki talebi. Bu bilim yılı vesilesiyle özellikle bu alanda çalışacak gerek akademisyenlerin gerek öğrencilerimizin daha fazla kolaylıkla karşılaşması'' yanıtını verdi. 

''Teknoloji transferinin fikirden ürüne kadar desteklenmesi noktasında aslında cömert bir ülkeyiz'' diyen Işık, küçük, orta ve az da olsa büyük ölçekli işletmelere destek programlarının bulunduğuna dikkati çekti. 

Bakan Işık, şunları kaydetti: 

''Yeter ki bir teknolojik ürünün ticarileşmesi noktasında yatırım yapan KOBİ bu noktada gayretli olsun. Türkiye olarak başka programlarla da destekliyoruz. Bu konuda Türkiye cömert bir ülke. Bizim arzumuz teknoloji transferinin yoğunlaşması ve teknolojik ürün üretmek isteyen insanlarımızın Türkiye'de devletini kendi arkasında hissetmesi, bunu destek mekanizmalarımızla gösteriyoruz.'' 

Açılış töreni 

Bakan Işık, bilim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada da Bilim Yılı kapsamında yapılacak çalışmaların iki ülkede arasında araştırma, eğitim ve bilim alanlarındaki işbirliklerini uzun vadede teminat altına alacağını söyledi. 

Ortaya çıkacak yeni araştırma ve proje konularının bilim diplomasisi alanında iki ülke arasında derinlik kazandıracağını belirten Işık, ''Otomotiv, kimya, bio teknoloji, nano teknoloji, lojistik, yenilenebilir enerji kaynakları, beyin göçü ve iklim değişikliği gibi tematik alanlarda çalışmalar yürütülecek'' dedi. 

Işık, Türkiye'nin bilim diplomasisine ağırlık vermeyi planladığını da ifade etti. 

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka da üniversiteler, bilim kuruluşları ve aracı kuruluşlar ile birlikte Türk-Alman Bilim Yılı'nı hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Almanya ve Türkiye arasında uzun yıllardır bu alanda önemli ilişkiler sürüyor. Hatırlatmak istiyorum ki, nasyonal sosyalizm döneminde, özellikle Almanya'dan kaçmak zorunda kalmış olan Alman bilim adamları Türkiye'ye sığınabilmişlerdi" ifadelerini kullandı.  

"Türkiye ve Almanya arasında 30 yıldır süren yoğun ilişkilerimiz var. Bilim alanında kurumsallaşmış ilişkilerimiz bulunmaktadır'' diyen Wanka, Türkiye ile Almanya arasında üniversiteler arasında işbirliklerinin bulunduğunu da hatırlattı. 

Özel sektörle de işbirliği yapma konusunda büyük ilgi gösterdiklerini belirten Wanka, Türkiye'de 5 binden fazla Alman şirketinin yatırım yaptığını kaydetti. 

Türk Alman Bilim Yılı kapsamında bu yıl çok sayıda etkinliğin düzenleneceğini hatırlatan Wanka, etkinliğin kapanışının 2015'in ocak ayında Türkiye'de gerçekleşeceğini bildirdi. 

Wanka, bu yıl İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesinin resmi açılış töreninin yapılacağını işaret ederek, bu üniversiteye Alman Cumhurbaşkanı'nın büyük önem verdiğini de kaydetti. 

"Ekonomik açıdan büyük bir büyüme kaydeden Türkiye'nin ayrıca bir köprü işlevi de var. Bu yüzden dinamik olan Türkiye ile yenilik konusunda görüşmeleri sürdürmek istiyoruz'' diyen Wanka, bilim yılında iki ülke arasındaki işbirliğinin ivme kazanacağına inandığını belirtti. 

Wanka törende ise bilim yıllarının ilişkileri yoğunlaştırmak ve yeni işbirliklerini geliştirmek açısından faydalı bir araç olduğuna dikkati çekerek, bunu bu yıl Türkiye ile gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Wanka, ''Türkiye bizim için çok güçlü bir partner. Türkiye son yıllarda çok hızlı bir ekonomik gelişme kaydetti'' dedi. 

Türkiye'nin kendine çok iddialı hedef koyduğunu belirten Wanka, AB ülkelerinin 2020 yılına kadar gayrısafi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ünü araştırmaya ayırmasının istendiğini, ancak bir çok AB ülkesinin bu hedefin altında olduğuna işaret etti. 

Wanka, Türkiye'de bu oranın yüzde 0,2'den yüzde 1'e çıktığına dikkati çekerek, Türkiye'de son yıllarda yoğun bir gelişme yaşandığını, bu hedeflerden ortaya çıkan fırsatları birlikte değerlendirmek istediklerini kaydetti. 

"Bilim Milletleri Birleştirir" sloganıyla düzenlenen bilim yılı kapsamında Türkiye ve Almanya'da değişik program ve seminerler ile bir de fikir yarışması düzenlenecek.