Türkiye imalat PMI 14 ayın zirvesinde
İSTANBUL - Türkiye imalat PMI Aralık ayında 53.1'e yükselerek imalat sektörünün Ekim 2011'den bu yana en hızlı büyümeyi kaydettiğini gösterdi.
İmalatçıların aldıkları siparişlerin ve üretimin artış hızı önceki aya göre daha da güçlenirken, girdi fiyatlarındaki artış da gücünü korudu.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım ayında 51.6 değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde açıklanması sektördeki faaliyetlerin arttığı anlamına geliyor.
İmalat sektöründe üretim Aralık'ta 14 ayın en güçlü artışını gösterdi. Ankete katılan şirketler üretimdeki yükselişin yeni siparişlerdeki artıştan kaynaklandığını ifade ettiler. Üretim alt endeksi Kasım'daki 51.1 seviyesinden Ekim 2011'den bu yana en yüksek düzey olan 54.3'e çıktı.
Yeni siparişler alt endeksi Kasım'daki 51.8 düzeyinden Aralık'ta 54.5'e yükselerek Mart 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ankete katılan şirketler artışın talep kaynaklı olduğunu ifade ettiler. Yeni siparişlerdeki sert yükselişe karşılık ihracat siparişleri zayıf bir artış gösterdi.
Yeni ihracat siparişleri endeksi Kasım'da daraldıktan sonra Aralık'ta tekrar büyümeye geçti. Kasım'da 48.1 değerini alan alt endeks Aralık'ta 50.7'ye yükseldi. Yeni siparişlerdeki artış hızı tarihsel ortalamanın altında kaldı.
İmalatçıların ortalama girdi maliyetindeki artış Aralık ayında gücünü korudu. Ankete katılan şirketlerin yüzde 17'sigirdi maliyetlerinin arttığını kaydederken, şirketlerin sadece yüzde 5'i maliyetlerin azaldığını belirtti. İmalatçılar girdi maliyetindeki artışın döviz kurundaki olumsuz seviye ve artan hammadde fiyatlarından kaynaklandığını ifade ettiler.
İmalat PMI'daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "PMI Eylül ayından beri imalat sanayinde toparlanmaya işaret ediyor, ama resmi tüketim verileri bugüne kadar göreceli olarak daha zayıf seyretti.
Diğer taraftan, Türkiye'de para politikası büyümeyi destekleyici nitelikte, dolayısıyla iç talepteki toparlanmanın 2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren ivme kazanacağını tahmin ediyoruz. TCMB de, son Para Politikası Kurulu toplantısında önümüzdeki dönemde iç talebin büyümeye olan katkısının artacağını öngördü" dedi.
Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.