Türkiye imalat PMI Nisan'da 51.3'e indi
İSTANBUL - Türkiye imalat PMI Nisan ayında 51.3'e gerilemesine rağmen imalat sektörünün büyüdüğüne işaret ederken, sektörde üretim ve şirketlerin aldığı yeni siparişler zayıf artışlar kaydetti.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) art arda sekiz aydır 50'nin üzerinde değer alarak büyümeye işaret ediyor olsa da, endeks söz konusu kesintisiz büyüme döneminin en düşük seviyesine geriledi. Endeks Mart ayında 52.3 değerini almıştı.
İmalat sektöründe üretimi gösteren alt endeks Mart ayındaki 52 düzeyinden Nisan'da 50.2'ye gerileyerek üretimdeki kesintisiz artışın dokuzuncu ayına girdiğini, ancak büyümenin zayıf olduğunu gösterdi.
Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 14'ü pazarın yavaşlaması nedeniyle üretimlerinin azaldığını ifade ettiler.
Şirketlerin aldığı yeni siparişlerdeki artış sekizinci ayına girerken, yeni siparişlerdeki üç aydır yavaşlayan büyüme son sekiz ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Yeni siparişler alt endeksi 53.3'ten Nisan'da 50.9'a indi.
Yeni siparişlerin bir bölümünü oluşturan ihracat siparişleri de önceki ayki53.2 düzeyinden 50.3'e indi.
İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Satın alma yöneticileri endeksi seneye güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra, ikinci çeyrek itibariyle imalat sanayindeki toparlanmanın bir miktar yavaşladığını gösteriyor. Önümüzdeki aylarda satın alma yöneticileri endeksi ve resmi veriler imalat sanayinde zayıflamaya işaret ederlerse, TCMB parapolitikasını bir miktar daha genişletebilir" dedi.
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.