Uzmanlardan enflasyon yorumu

Ekim enflasyonu piyasa beklentilerinin altında geldi. Giyim enflasyonu ekimde manşet enflasyonu 0.7 puan yukarı taşıdı. İşte uzmanların enflasyon değerlendirmesi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enflasyon, ekim ayında giyim, gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde yüzde 1.44 artarken artış yüzde 1.62 olan beklentilerin hafif altında kaldı. TÜFE yıllık bazda ise eylüldeki yüzde 7.28'den yüzde 7.16'ya geriledi.

Her yılın ekim ayında olduğu gibi kış sezonu öncesi giyim ve gıda kaleminde yaşanan yüzde 10.43 artış enflasyondaki yükselişteki ana etken oldu.

Manşet enflasyondaki yüzde 1.44'lük yükselişin neredeyse yarısı bu kalemdeki yükseliş nedeniyle gerçekleşti. Giyim enflasyonu ekimde manşet enflasyonu 0.7 puan yukarı taşıdı.

Uzmanları, ekim enflasyonunun olumlu olduğunu ancak sonraki aylarda yükseliş yaşanacağı görüşünde.

Şekerbank Başekonomisti Elif Girgin:
TL'nin gecikmeli etkileri enflasyon üzerinde baskı kurabilir

Şekerbank Başekonomisti Elif Girgin, TL'deki değer kaybının gecikmeli etkilerinin enflasyon üzerinde baskı kurabileceğini ifade etti. Girgin, sonbahar aylarında güçlü enflasyon dönemine girilebileceğini ve özellikle önümüzdeki dönemde gıdanın destekleyici etkisinin sona erdiğini düşündüklerini belirtti.
Elif Girgin, ayrıca TL’nin değer kaybının gecikmeli etkilerinin de baskı kurabileceği görüşünü savunurken, "Yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 8,3 seviyelerinde" diye konuştu.

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı:
Temel gerekçe iç talepteki yavaşlama

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, enflasyon göstergelerinin düşüş göstermesinin temel sebebinin iç talepteki yavaşlama olduğunu söyledi. Kanlı, yıllık enflasyonun, yıllık gıda enflasyonundaki sınırlı artışa karşın, düşüş gösterdiğini belirterek, "Düşüş birçok alt kalemde gözlendi ve bunun sonucunda da çekirdek enflasyon göstergeleri düşüş gösterdi. Bunun temel sebebinin iç talepteki yavaşlama olduğunu düşünüyorum" dedi.

Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünün gıda fiyatlarının seyrine bağlı olmaya devam edeceğini ifade eden Kanlı, "Bu alanda yukarı yönlü bir hareket olası. Bu sebeple yıllık enflasyon yıl sonunda kadar yüzde 7.5 - yüzde 8 arasında kalabilir. Aşağı yönlü sürpriz TCMB'yi üst bandı 25 baz puan daha indirmek ve yüzde 7.5’i tek politika faizi olarak belirleyerek sadeleşmeyi tamamlamak için cesaretlendirecektir. Ancak küresel koşullar ve Türkiye'ye özgü risk unsurlarının buna izin verebileceğine dair ciddi şüpheler mevcut" dedi.

Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı:
Önümüzdeki iki ay yıllık enflasyon yükseliş gösterecek

Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, önümüzdeki iki ay yıllık enflasyonun yükseliş yönünde kalacağını öngörürken, yüzde 7,9'luk yıl sonu tahminlerini koruduklarını, 2017 sonu tahminlerinin ise yüzde8,0 olduğunu belirtti.

Banu Kıvcı Tokalı, gıda fiyatlarında özellikle işlenmemiş tarafta bekledikleri yukarı yönlü hareketin gerçekleştiğinin görüldüğünü kaydederek, "Küresel olarak gıda fiyatlarının yükselişi, kurdaki değer kaybının da etkisiyle, içeride Gıda Komitesi'nin çalışmalarına karşın, gıda fiyatlarında baskı yaratıyor. Önümüzdeki dönem için de enflasyon üzerinde önemli risk oluşturmaya devam ediyor" diye konuştu.

Ek olarak, kurdaki değer kaybının etkisini, otomotiv, ev eşyası başta olmak üzere etkisinin hissedildiğini, ancak, zayıf talebin kur etkisinin genele yayılmasını engellediğini vurgulayan Kıvcı Tokalı, "Diğer taraftan, kurdaki değer kaybının kalıcı olması, kur etkisinin zamana yayılarak da olsa görülmesine neden olacaktır" dedi.

Banu Kıvcı Tokalı, önümüzdeki iki ay yıllık enflasyonun yükseliş yönünde kalmasını beklediklerinin altını çizerek, yüzde 7,9'luk yıl sonu tahminlerini koruduklarını, 2017 sonu tahminlerinin ise yüzde 8,0 olduğunu ifade etti ve çekirdek enflasyondaki düşüşün sevindirici olduğunu, ancak önümüzdeki aylarda onun da yükseliş trendinde kalmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan:
TÜFE’de kur, gıda ve maliyet baskısı yukarı yönlü risk oluşturuyor

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TÜFE’de kur, gıda ve maliyet baskısının yukarı yönlü risk oluşturduğunu kaydetti. Erkan, gıda fiyatları kaynaklı olarak beklentilerinin, gerçekleşen enflasyonun biraz üzerinde olduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gıda fiyatlarında aylık bazda yüzde 1,76’lık yükseliş olduğu görülmektedir ki eylül ayında yüzde 0,70 gerilediğini hatırlıyoruz. Yaz ayları ve eylüle göre gıda fiyatlarında toparlanma eğilimi görülmektedir. Bu etki kasımda da daha belirgin bir şekilde devam edebilir. Bu nedenden dolayı ilgili kalemin kasım ayında ve sonrasında enflasyonu yukarı yönlü etkileyebileceğini düşünüyoruz.

Çekirdek enflasyonda beklediğimiz üzere, düşüş trendi dahilindeki hareket ekim ayında da devam etti. Ancak kurun gecikmeli etkisinin çekirdek enflasyon tarafını kasımda kısmi, aralıkta ise daha belirgin bir şekilde etkilemesini bekliyoruz. Genellikle bu etki 2-3 aylık bir gecikme ile fiyat artışlarının içine girmektedir. Bu nedenden dolayı ekimdeki kur yükselişinin etkisiyle çekirdekte daha belirgin olmak üzere, manşet enflasyonda da yukarı hareketlenme görebiliriz.”

Enver Erkan, son dönemde iç talebi toparlamaya yönelik kısa vadeli önlemlerin de anlamlı yansımalarının görülmesi durumunda enflasyonda bir miktar yukarı yönlü etki yapabileceğinin altını çizdi ve kurun ithalat fiyatları üzerinde yansımalarının da daha anlamlı görüleceğini düşünerek, enflasyon oranlarında dibin görülmüş olabileceğine yönelik görüşlerini aktardı.

Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu:
Enflasyon olumlu, ancak piyasaya etkisi sınırlı kaldı

Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, enflasyon verisinin beklentilerin altında, olumlu geldiğini, ancak piyasaya etkisinin sınırlı kaldığını belirtti.
Göksu, açıklamasında şunları söyledi: Piyasa reaksiyonuna baktığımızda, enflasyon rakamlarındaki düşüşle birlikte TL varlıklarında yükseliş gözlendi. Ancak düşen enflasyon rakamlarıyla birlikte TCMB'nin faiz indirimlerine devam edebileceği algısı bu tepki yükselişinin sınırlı kalmasına neden oldu. 3.1200 seviyesi üzerinde fiyatlamanın sürdüğü kurda 3.1090-3.0900 destek bölgesi üzerinde kalındığı takdirde kurun yeni zirve denemeleri gerçekleştirebileceğini belirtelim. Yarın açıklanacak ABD istihdam rakamları ve gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimlerine dair gelişmelerin kur üzerinde etkili olmaya devam edeceğini belirtmekte fayda var. ABD seçimleri öncesi Trump isminin öne çıkması küresel piyasalarda risk iştahını azaltıcı etki yarattı. Güvenli liman talebiyle altın fiyatlarında yükseliş hareketleri görüyoruz. Ons altının 1300 seviyelerine yükselmesiyle birlikte gram altın üzerindeki baskı kalkmış oldu. 130.00 seviyesi üzerinde fiyatlamayı sürdüren gram altında bu seviye üzerinde kalındığı takdirde yeni rekor denemeleri görebiliriz"

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı:
Sadeleşme adımlarına devamı için kurda geri çekilme olmalı

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, açıklanan rakamları, kurdaki yükseliş etkisiyle son toplantıda sadeleşme adımlarına ara veren Merkez Bankası için olumlu yönde değerlendirdi. Ancak sadeleşme adımlarına devam edebilmesi için kurda geri çekilme olması gerektiğinin altını çizen Nalbantlı, "Aralık’ta Fed’in faiz artırım ihtimali fiyatlanmaya devam ederken, Trump riski de TL’yi olumsuz etkiliyor. Kurdaki yükseliş yılsonuna kadar devam edebilir. TCMB’nin kurda belirgin bir geri çekilme olmadan yeni bir faiz indirimi yapacağını düşünmüyorum" dedi.

Kur tarafına bakıldığında ise 3.10 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yükselişin devam edebileceğinin altını çizen Gizmen Nalbantlı, "Piyasa Trump riski TL üzerinde baskı yaratıyor. Trump’un kazanması durumunda Meksika pesosu başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybı görülecek. Clinton’ın kazanması ise doların küresel bazda değer kazanması ve Fed’in Aralık’taki faiz artışının önünü açacaktır. İçerideki siyasi ve jeopolitik riskleri de düşündüğümüzde kurdaki yükseliş 3.1270’in üzerinde kapanışlar görmemiz durumunda 3.1450 ve 3.1750 seviyelerine doğru devam edebilir" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir