Yeni zamların enflasyona etkisi

Alkollü içkiler ve sigarada uygulanan ÖTV'nin artırılması enflasyona değişken olmak üzere 0.50 puana kadar etki edebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakanlar Kurulu'nun alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan özel tüketim vergisini (ÖTV) artırmasının enflasyona artırıcı etkisinin, sigara fiyatlarına yapılabilecek zamlara göre değişken olmak üzere ihmal edilebilir düzeyden 0.50 puana kadar olabileceği hesaplanıyor.

Bakanlar Kurulu'nun alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV artıran kararnamesi dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.              

Bakanlar Kurulu kararına göre, tütün içeren ve uçları açık purolar, sigarillolar, tütün içeren sigaralar, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün, içilen tütün (herhangi bir oranda tütün yerine geçen maddeleri içersin içermesin) ürün gruplarında maktu vergi tutarı 0.1366 liradan 0.1866 liraya yükseltildi.

Etkinin büyük bölümü sigara kaynaklı olacak

Bankacıların hesaplamalarına göre dünkü kararın enflasyona doğrudan etkisi oldukça sınırlı ancak yeniden değerleme oranları ile asgari maktu vergi tutarında bir hafta içinde yaşanabilecek artış ile birlikte enflasyo etkisi netleşecek. Ekonomistler alkol ürünlerinin enflasyon içerisindeki payının düşük olması nedeniyle etkinin büyük bölümünün sigara fiyatlarından kaynaklı olacağını bunun da firmaların zam oranlarına göre değişiklik göstereceğini belirtiyorlar. Ekonomistler sigara fiyatlarına zam yapılmaması halinde enflasyona etkinin sıfıra yakın olacağını yüzde 5 zam halinde etkinin 0.25 puan, yüzde 10 zam halinde ise etkinin 0.5'e çıkabileceğini hesaplıyorlar.

Öte yandan konu hakkında bilgi sahibi bir ekonomi yetkilisi, "Sigara fiyatlarında adet başına olan ve 0.1971 TL'de sabit tutulan asgari maktu vergi var. Bu tutar her ne kadar sabit tutulsa da bir hafta içinde otomatik olarak TÜİK'in Yİ-ÜFE oranına göre artacak" dedi ve ekledi

Paket başına 3,942'lik maktu vergi 

"Bir pakette 20 sigara olduğu düşünüldüğünde 3.942 TL asgari maktu vergi oluşuyor. Paket başına 3.942 TL'si asgari maktu ve yeni güncellenen 0.1866'si maktu olmak üzere toplam 4.1286 TL ÖTV alınacak."

Karara göre, alkollü içki ürün grubunda yer alan rakıda asgari maktu vergi tutarı yüzde 15, cin ve  votkada yüzde 12, malttan üretilen biralar, kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil taze üzüm şarabı, köpüklü şaraplar, vermut ve diğer üzüm şarapları, alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde18 veya daha az olan içkiler ile fermente edilmiş diğer içecekler (elma şarabı, armut şarabı,bal şarabı gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içeceklerin karışımları ve fermente edilmiş içeceklerle alkolsüz içeceklerin karışımlarında yüzde 10, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkiler de ise yüzde 5 artırıldı.

              
Öte yandan, işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarını ton başına 1,200 dolardan 900 dolara indirilmesine karar verildi.Kararname kapsamında alkollü içkiler ve tütün ürünlerinin satış fiyatlarında artışa gidilmesi bekleniyor.
              
Mevzuata göre, alkollü içkiler ile sigarada her altı ayda bir vergilerin, o dönemde meydana gelen enflasyon oranında artırılması gerekiyor.