157 parça eser hafta sonunda el değiştirecek

Artam Antik A.Ş.’nin yarın düzenleyeceği 296. müzayedede, klasik ve çağdaş tabloların yanı sıra hat örnekleri ve antika objeler koleksiyonerlere sunuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Artam Antik A.Ş., bu hafta sonu klasikten çağdaşa pek çok tablonun, hat örneklerinin ve antika objelerin satılacağı bir müzayede düzenliyor. “Değerli Tablolar ve Antikalar” başlıklı müzayede, yarın, Antik Palace’da saat 15.00’ten itibaren takip edilebiliyor. Müzayedenin katalogunda; tablolar, hatlar ve antika objelerden oluşan 157 lot eser yer alıyor. Koleksiyonerlerin tanıtım sergisini bu akşama kadar gezebilecekleri müzayedenin muhammen bedeli en yüksek eseri bir Şeker Ahmet Paşa tablosu. 1896 tarihli, eski Türkçe imzalı karpuzlu “Natürmort”, tuval üzerine yağlıboya bir çalışma. “Natürmort”, 700 bin lira muhammen bedelle yeni sahibini bekliyor.

Klasik tablolar arasında

Müzayedede Şevket Dağ’ın ünlü “Ayasofya” serisinden bir yapıt da klasik resim tutkunlarına sunuluyor. Tuval üzerine yağlıboya, eski Türkçe imzalı yapıtın başlangıç fiyatı 600 bin lira. Koleksiyonerler, müzayedede ayrıca “Ayasofya” temalı bir başka esere sahip olma olanağı da buluyor. Hermann David Salomon Corrodi’nin “Ayasofya İçi” adlı yapıtı 120 bin lira muhammen bedelle satışa sunuluyor. Müzayede katalogunda Corrodi’nin yanı sıra birkaç yabancı ressamın daha eseri de var. Karl Eugen Ernest Koerner’den “Eminönü” 200 bin liradan, Sandor Ale- ander Swoboda’dan “Saraylı Kadın” 100 bin liradan, Edward Hoyer’den “Mehtap” 85 bin liradan ve François Leon Prieur Bardin’den “Peyzaj” 50 bin liradan yeni sahibini bekliyor. Çağdaşlar da var
Artam Antik A.Ş.’nin müzayedesinde; Burhan Doğançay’ın 153 santimetreye 153 santimetre ebatlarındaki “Cone on a Wall”unu 500 bin liradan, Hoca Ali Rıza’ın “Peyzaj” ını 200 bin liradan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Kuşumsu” adlı tablosunu ise 250 bin liradan satın almak mümkün.
Müzayedenin tablo bölümünde eserleri satışa sunulacak sanatçılar arasında; Feyhaman Duran, İbrahim Çallı, Cemal Tollu, Hikmet Onat, Ali Avni Çelebi, Adnan Turani, Devrim Erbil, Engin İnan, Fahrelnissa Zeid, Hamit Görele, İbrahim Safi, Kemal Önsoy, Nedim Günsür, Sami Yetik, Şeref Akdik, Erol Akyavaş ve Fikret Mualla da sayılabiliyor. Hat koleksiyonerleri ise müzayedede, hat sanatının önemli isimlerinin yapıtları bulabiliyor.

Hat örnekleri arasında muhammen bedeli en yüksek eser Hasan Rıza ketebeli “Hilye-i Şerife.” Sülüs nesih hatla yazılan, 1889 tarihli eser 180 bin liradan satışa sunuluyor. Mehmet Şakir Hulusi ketebeli “Muhakkak Sülüs Nesih Hilye-i Şerife”nin muhammen bedeliyse 60 bin lira.

Antika koleksiyonerlerine...

Müzeyedede antika obje alan koleksiyonerlere sunulan bazı parçalar da var. Antika objeler arasında muhammen bedel sıralamasında tuğralı Aznavur gümüş leğen bir ibrik 55 bin lirayla ilk sırada yer alıyor. Bir çift laledan meyvelik ise 40 bin lira. “Değerli Tablolar ve Antikalar” müzayedesinde satışa sunulacak antika objeler arasında; Osmanlı tombak bir ibrik, Fransız varaklı sehpa ve Sevr porselen vazo, Fransız bronzlu mermerli orta sehpası, çift Fransız bronz şamdanlar, gümüş telkâri bir mücevher kutusu ve aynası, Fransız gümüş bir ibrik, Osmanlı tombak bir gülabdan, 12 adet Osmanlı tombak zarf, Edirnekâri bir beşik ve Edirnekâri bir kavukluk da var.

GÖZDE 15 TABLO

- Şeker Ahmet Paşa’dan “Natürmort”: 700 bin TL
- Şevket Dağ’dan “Ayasofya”: 600 bin TL
- Doğançay’dan “Cone on a Wall”: 500 bin TL
- Hoca Ali Rıza’dan “Peyzaj”: 200 bin TL
- Bedri Rahmi'den “Kuşumsu”: 250 bin TL
- K. E. Ernest Koerner’den “Eminönü”: 200 bin TL
- Erol Akyavaş’tan “Mavi Kale”: 150 bin TL
- H. D. Salomon Corrodi’den “Ayasofya İçi”: 120 bin TL
- Hikmet Onat’tan “Havuzbaşı Beylerbeyi”: 120 bin TL
- S. Ale- ander Swoboda’dan “Saraylı Kadın”: 100 bin TL
- İbrahim Çallı’dan “Topkapı Sarayı”: 90 bin TL
- Edward Hoyer’den “Mehtap”: 85 bin TL
- Halil Paşa’dan “Yörükler”: 80 bin TL
- İbrahim Çallı’dan “Mevleviler”: 80 bin TL
- Şevket Dağ’dan “Bedesten”: 65 bin TL

HAT ÖRNEKLERİ VE ANTİKALAR DA SATILACAK

- Hasan Rıza ketebeli “Hilye-i Şerife”: 180 bin TL
- M. Şakir Hulusi ketebeli “Muhakkak Sülüs Nesih Hilye-i Şerife”: 60 bin TL
- Tuğralı Aznavur gümüş leğen ibrik: 55 bin TL
- Çift laledan meyvelik: 40 bin TL
- Mahmud Celaleddin ketebeli “Sülüs levha”: 40 bin TL
- Süleyman el-Yesari ketebeli “Kur’an-ı Kerim”: 35 bin TL
- Mahmud Celaleddin ketebeli "Celi Sülüs Levha”: 35 bin TL
- Osmanlı tombak ibrik: 30 bin TL
- Fransız varaklı sehpa ve Sevr porselen vazo: 17 bin TL
- Fransız bronzlu mermerli orta sehpası: 15 bin TL
- Çift Fransız bronz şamdan: 12 bin TL
- Gümüş telkâri mücevher kutusu ve aynası: 7 bin 500 TL