Ağaçlarla serinleyelim!

FAO diyor ki: Şehirlerde binaların etrafına düzenli olarak dikilen ağaçlar klima ihtiyacını yüzde 30 azaltabilir. Dahası, şehirlerde stratejik yerlere ağaç dikmek havayı 2 ile 8 santigrat arasında soğutabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) diyor ki: Bir ağaç yılda 12 kilogram karbondioksiti emebilir. Ağaçlar besinlerin, hayvanların, bitkilerin doğal yaşam alanlarını korur, kentsel biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlar, kullandığımız suların kalitesinin iyileşmesine yardımcı olur, suyun akışını düzenler.

Bu nedenle, gelecek kuşaklar için yapılacak en önemli şey ağaçlandırmadır.

Sağlıkla ne ilgisi var?

Tabii, benim sorduğum soru şu: Bunun sağlıkla ne ilgisi var? Şöyle: Yine FAO'nun henüz yayınladığı 'Kent Ağaçlarının Faydaları' bilgi notuna göre ağaçların yanında, yöresinde vakit geçirmek insanı psikolojik olarak rahatlatıyor. Kişideki stres ve kan
basıncı seviyesini düşürürken enerji seviyesini yükseltiyor. Yani ağaçlar insanı sakinleştiriyor. Bunları FAO söylüyor ama tecrübeyle de sabittir. Bakın, daha ilginç bir nokta var.

Şehirlerde binaların etrafına düzenli olarak dikilen ağaçlar klima ihtiyacını yaklaşık yüzde 30 azaltabilir ve ısınma için kullanılan enerjide yüzde 20 ile yüzde 50 arasında tasarruf sağlayabilir.

Dahası, şehirlerde stratejik yerlere ağaç dikmek havayı 2 ile 8 santigrat arasında soğutabilir. Daha önce, penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiğini okumuştum. Bunlar işin sağlık yönü, işin bir de finansal yönü var. Şu da ilginç, FAO notuna göre, peyzaj yani çevre düzenlemesi, gayrimenkullerin değerini yüzde 20 artırabiliyor.

Kent nüfusu artıyor

Bakın, Birleşmiş Milletler'in her 2 yılda bir revize ederek yayınladığı "Dünya Kentleşme Projeksiyonları" adlı bir çalışması var. Bu çalışmanın son versiyonu 2014 yılında yayınlandı. İşte bu rapora göre 2014 yılında dünya nüfusunun yüzde 54'ü kentlerde yaşıyordu. Bu oran, 1950'li yıllarda yüzde 30 seviyelerindeydi ve 2050 yılına geldiğimizde ise dünya nüfusunun yüzde 66'sı kentlerde yaşayacak. Birleşmiş Milletler'in tahmini böyle söylüyor.

Bu nedenle, şimdiden hızla büyüyen, nüfus olarak yoğunlaşan kentlerin ağaçlandırılması, kentlere nefes alacak yerlerin ayrılması gerekiyor. Tabii aslında, bu şehir planlamacılarının işidir. Ben bu görevi onlara bırakayım ve hemen şimdi kendinize ağaçlık bir yer bulun ve biraz serinleyin diyeyim.

Herkese iyi ve 'serin' bir hafta sonu diliyorum…

MEVSİMLERİ SÖYLER, "ŞİDDET"İ ÖNLER…

- İlkbahar, yaz, sonbahar, kış… Ağaçlar mevsimleri de söyler!

- Hani, ilkokulda en önce öğrendiğimiz şeylerden birisidir: Ağaçlar erozyonu önler.

- Biliyor musunuz? Ağaçlar, şiddeti önlüyor.

- Kurak mahalle ve yeşil görmeyen evlerin bulunduğu bölgelerde, yeşil alanları bulunan mahallelere göre daha fazla şiddet vakası tespit edilmiş.

Bu konularda ilginizi çekebilir