"Arayan, bir şekilde bulur…"

Pek çok sporla ilgilendikten, modellik; dansçılık ve oyunculuk yaptıktan sonra yolu yogayla kesişen Murat Mısırlı’nın öyküsü, hepimize ilham verecek cinsten bir hikâye. Mısırlı’dan dönüştürdüğü hayatını ve geleceğe yönelik planlarını dinledik...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu haftaki konuğum huzur ve dengeyi yakalamış bir kişi. İzmir doğumlu "Hatha yoga" hocası Murat Mısırlı. Tenis, judo ve hentbol sporlarıyla amatör ve profesyonel olarak aktif bir şekilde ilgilenmiş. Sonra mankenlik teklifi almış. Sait Sökmen'le caz-dans derslerine başlamış ve profesyonel olarak dansçılık yapmış. Bu arada ülkemizi yurtdışında 30 ayrı ülkede milli manken olarak temsil etmiş. Levent Kırca Tiyatrosu'nda ve TV dizilerinde rol almış. 2006 yılında tanıştığı hocası yogi Adnan Çabuk onu farklı bir kapıdan geçirmiş. O günden bu yana Murat Bey denge, meditasyon ve huzur tarafında duruyor. Hatta "Hayatını bu şekilde kazanıyor" desem daha doğru. İlginç bir hayat hikâyesi değil mi... Paylaşmasak olmazdı...

- Okuyucuların anlaması için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

7 bin yılı aşkın geçmişi olan Hindistan kökenli, insanın zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığı için bulunmuş en iyi sistem olarak gördüğüm kadim bilgi yoga öğretisinin eğitmenliğini yapıyorum. Öğrencilerimle yoganın doğru nefes, doğru beslenme, doğru egzersiz, doğru dinlenme ve doğru meditasyon tekniklerini elimden geldiğince paylaşıyorum. 20 yılı aşkın süredir yogaya gönül vermiş hocam yogi Adnan Çabuk'tan klasik spiritüel yoga eğitimi sertifası aldım. 10 yılı aşkın süredir de özel üyelik sistemi ile çalışan spor kulüplerinde ve kişiye özel yoga dersleri vererek bilgilerimi paylaşıyorum.

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Yaşanmışlıklarımın beni bu yola getirdiğini söyleyebilirim... Sadece meslek olarak değil, yaptığım her şeyde bence, çocukluğumdan bu yaşıma kadar kendimle olan yolculuğumda yaşadıklarımın ve her türlü olumlu olan veya olumsuz gibi gözüken durumların, seçimlerimde büyük rolü ve motivasyonu olduğunu düşünüyorum.

"SEVDİĞİM ŞEYLERİ YAPTIM HEP…"

- Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

İlahi plandaki tercihlerimizle dünyevi planda deneyimlerimizi yaşıyoruz. Annem ve babam biz genç yaşımızdayken bu dünyadan göçtüler. O zamana kadar onlardan her anlamda destek, yaşamı öğrenme, güven duygusu, aile içi saygı ve düzen, sevgi, şevkat, empati yapabilme, insanı insan olmasından dolayı hiçbir ayrım gözetmeksizin sevme ve daha birçok şey gördüm ve öğrendim. Tabii ki bu şüreçte olumsuz gibi gelmiş olan durumlara da geri dönüp bugünkü şuur ve mantığımla baktığımda, bu durumların da sadece ve sadece kendi değerimin farkına varıp sahip çıkmam için olduğunu görüyorum. Durum böyle olunca, hayat ile ilgili seçimlerimi yaparken de genellikle sevdiğim ve hoşuma giden şeyleri yaptım. Nurlar içinde olsunlar…

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Tam karar verdim denemez aslında. 2006 yılında gördüğüm bir rüyada daha önce hiç görmediğim ve tanımadığım bir kişinin daha sonra hayatıma hocam olarak dahil olmasıyla başladı aslında yoga yolculuğum. İyi bir yoga eğitmeni olan kız kardeşim Müjde Mısırlı'ya rüyamda gördüğüm kişiyi tarif ettiğimde bu kişinin kendi yoga hocası olan yogi Adnan olduğunu söyleyince tanışmak üzere telefonunu aldım. Tanışmamızdan iki yıl sonra, ders sonrası bir sohbetimizde benim doğru bir yoga eğitmeni olabileceğim yönünde düşüncesi olduğunu ve eğer istersem yetiştirdiği hocalarından birisi olabileceğimi öngörmesi üzerine hocalık sertifikamı aldım. Hocam hayatımdaki önemli mihenk taşlarından birisidir.

- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Aslını sorarsan Emre Hocam, ben sosyal medya ile ne kadar ilgiliyim onu bilmiyorum, çok yakın ilişkim olduğunu söyleyemem. Ayrıca çok klişe bir cevap belki ama, çok uzun süre de vakit geçirmeye dayanamıyorum. Fakat tabii ki günümüze ve bulunduğumuz çağa elimden geldiği kadarıyla uyum göstererek kendimce yaptığım şeylerle ilgili bilgilendirmede sıkça kullanıyorum. Çok etkili tabii ki muazzam bir ulaşabilirlik kazandırıyor. Ama yine de şunu söylemeden geçemeyeceğim : "Arayan bir şekilde bulur."

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Daha önce de belirttiğim gibi yoga 7 bin yıla kadar geçmişi olan kadim bir öğreti ve hâlâ çok popüler, dünya genelinde 1 milyarı aşkın insanın yoga yaptığını duymuştum ve sadece Amerika'da yılda 6 milyar dolar bütçenin döndüğü büyük bir sektör artık. Yoga eğitmenliğini meslek olarak seçen birçok kişi var, her ne kadar yogada rekabet yok desek de... Bu çeşitlilik organik olarak kendini geliştirmeyi, pozitif anlamda değişimi ve dönüşümü de beraberinde getiriyor.

"HAYATIN YÜZDE 99'U PRATİK, YÜZDE 1'İ TEORİDİR"

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?

Pratiğin yaşamımızda çok önemli bir yeri var. Eğitim, ilişkiler ve tecrübelerimiz bizlerin yaşam içindeki doğal pratikleri. Pratiklerimizi doğru bir şekilde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yaşamımıza geçiremezsek yaptığımız şeyi kendimizi ait hissedemeyiz. Böylece de yaşamla ilgili dengesiz durumlar yaşarız. Bu yüzden teori de çok önemli, ama, üstadın dediği gibi yaşamın yüzde 99'u pratik, yüzde 1 teoridir, diyerek bağlayayım.

- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

Evet, verdiğim emeğin karşılığını alıyorum. Eğitim almak önce sevdiği ve enerjisinin tuttuğu bir hoca bulması lâzım, bunu da çeşitli merkezlere gidip deneyimleyerek bulabilir. Daha sonra da eğitmenlik sertifika programına katılarak hocalık eğitimini esnasında kendi kişisel gelişimleriyle ilgili farkındalıklarını atttırarak ders vermek üzere girişimlere başlayabilirler.

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı?

Hocamızın başkanlığında, benim de ikinci başkanı olduğum yoga vakfımızla Sarıyer Belediyesi arasında organize edilen ücretsiz yoga dersleri için gönüllü olarak diğer hoca arkadaşlarımızla beraber dersler yapıyorduk. Buradaki sevdiğim bir öğrencim namazını sandalye de oturarak kılarken yoga derslerinden sonra artık ayakta normal bir şekilde namaz kılabildiğini benim le paylaşmıştı, benim için yaptığım işin ne kadar faydalı olduğunu bir kere daha anladığım bir anımdır.

- Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir?

Hocam yogi Adnan Çabuk, BKS Iyengar, Kundalini Master Dr. Atre ve birçok isimleri ile sayamayacağım değerli şahıslar var.

- İleride çocuklarınız bu işi yapsın ister misiniz?

Henüz çocuğum yok, ama bir gün olunca yoga ile ilgilenirlerse tabii ki çok mutlu olurum. Sevdiği şeyleri yapmaları için tam destek olacağımı biliyorum.

TİYATRO VE TELEVİZYON HÂLÂ İLGİ ALANIM

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz?

Ben 20 yılı aşkın süre profesyonel olarak mankenlik ve dansçılık yaptım, bunun yanı sıra tiyatro ve dizilerde de rol aldım. Hâlâ da gelen teklifl eri değerlendiriyorum. Çünkü bizler varlığımızı yeteneklerimizle ifade edebiliyoruz. Çocukluğumdan itibaren de amatör ve profesnoyel olarak çeşitli spor dallarının içinde bulundum. Yani sevdiğim ve ilgi duyduğum şeyleri yaptım. Şu anda yaptığım işi çok seviyorum, iyi ki yoga eğitmeni olmuşum. Bundan sonra da 10 yılı aşkın süredir geliştirdiğim ve bilgilendiğim yoga yolculuğumda edindiğim tüm bilgilerimi yeni öğrencilerimle paylaşmak ve onlara hocalık yolunda öncü olmak için yoga eğitmenliği sertifa programlarına başlayacağım.

Bu konularda ilginizi çekebilir