Atadan dededen yarının çocuklarına...

Şile Belediyesi'nin ev sahipliğinde 4. kez düzenlenen Tohum Takas Şenliği, bu yıl da doğal beslenme tutkunlarının hem bilgilerini artırdıkları, hem yerel lezzetleri tattıkları, hem de birbirleriyle kaynaştıkları keyifli bir güne dönüştü...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Şile'deki Yeryüzü Pazarı kulağınıza gelmiştir. Tüm dünyada sadece kendi ürettiğini satan çiftçilerin katılımıyla oluşan ve Slow Food tarafından desteklenen pazar ağının İstanbul'daki tek temsilcisi, cep yakmayan fiyatlarıyla, sağlıklı beslenmenin öneminin farkında olan pek çok tüketici tarafından çoktan keşfedildi. Tabii mekân da İstanbullu'nun soluk aldığı duraklardan Şile olunca, hem alışveriş hem günübirlik tatil nedeni olabiliyor pazar.

Önümüzdeki haftalarda ben de -tabii siz Ekstra okurlarıyla birlikte- bir "Hafta Sonu Molası" vereceğim Şile'de, ama önce, geçen hafta yolumu bu pazara düşüren etkinlikten bahsedeceğim sizlere: Tohum Takas Şenliği'nden. Şile Belediyesi'nin ev sahipliğinde; "Ata tohumlarını yaşatmak, sağlıklı ürün ve adil üretimi desteklemek" hedefiyle bu yıl 4. kez düzenlenen etkinlik; marul, turp, kabak, fındık, muşmula gibi mevsim sebze- meyvelerinin; Şileli kadınların binbir emekle yaptığı ısırganlı tarhana, süt reçeli, kahvaltılık sos gibi lezzetlerin; o an alıp sıcak sıcak tüketebileceğiniz börek, çörek, hatta yöresel öre tatlısı, sıcak kaymaklı lahana sarması gibi tatların, yerel kestane ballarının arz-ı endam edildiği pazarın tam ortasındaydı... Ellerindeki dededen, babadan kalma domates, kabak, kestane, mısır vs. tohumları önce kaydettiren üreticiler, gün boyu hem kaynaştılar, hem tohum takas ederek sürdürülebilir tarım kavramının önemine dikkat çektiler.

Üreticilerin coşkusuna birebir eşlik eden Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, açılış konuşmasında "Tohum takas şenliğimizle ata-dede tohumlarını yaşatma, sürdürülebilir bir tarımı hayata geçirme hedefl erimiz arasındadır. Takaslar yoluyla tohumlarımız hem geleceğe aktarılacak, hem de çeşitlilik artacak" diyerek haklı bir alkışı aldı doğal yaşam tutkunlarından. 70 yıllık bir domates tohumunun "günün yıldızı" olduğu ve peşinde pek çok üreticiği koşturduğu etkinliğin en güzel tarafı da gerek çocuklar gerekse yetişkinler için düzenlenen atölyelerdi. Şile bezi ipi nasıl hazırlanır; nasıl dokunur, mayalı ekmek nasıl yapılır, nar kabuğundan üretilen undan nasıl bir ekmek olur, bitki çaylarını hangi yöntemle demlemek lâzım, kraliçe arı hangisidir ve kovandaki işlevi nedir, gibi bir sürü yararlı şey öğrendim o gün... Seneye siz de gelin!

4 ADIMDA TOHUM ŞENLİĞİ

1. Şenliğin en çok ilgiyi toplayan ürünlerinden biri mısırdı...

2. İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastrobahçe Kulübü’nden gençler, nar kabuğunu kurutup un yapmışlar, ürettikleri ekmek şenlikte merakla tadıldı.

3. Çocukların doğaya ilgisini artırmak için yapılan atölyeler çok eğlenceliydi.

4. Tohum takas etmek isteyenler, önce getirdiklerini kayıt altına aldırdılar.