Bugünün hediyeleri sizi şaşırtabilir

“Deneyim” hediyeleri son dönemin yükselen trendlerinden... Hep aynı armağanları almaktan sıkılan pek çok kişi, sevdiklerine yemek kursu, yamaç paraşütü atlayışı, spor salonu üyeliği gibi armağanlar veriyor... Tabii bu trend markaların da büyüteci altında...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Sürpriz bir hediye kimi sevindirmez. Peki günümüzde her şey değişirken hediyeler olduğu gibi kaldı mı? Yoksa Anneler Günü’nde mutfak eşyası alma ritüeli son mu buldu?

Son yıllarda yükselen trendlerden biri “deneyim” hediyeleri... Eskiden hediye deyince akla ilk gelen çanta, parfüm, saat gibi "klasikler" olurdu. Şimdi ise önemli bir kesim, karşısındakini şaşırtacak “deneyim” hediyelerini seçiyor. Sevdiklerimize çeşitli maceralar yaşama fırsatı tanıyacak ya da onların ilgi alanlarına hitap edecek bu hediyelerin başındaysa fotoğraf ve gastronomi gibi çeşitli hobilere yönelik kurslar, spor salonu üyeliği ve yoga dersleri geliyor. Hatta yamaç paraşütü ya da uçaktan paraşütle atlama deneyimi hediyesi de oldukça ilgi görenlerden...

Kampanyalar, promosyonlar da değişti

Hediyelerin bu yönde değişmesi, markaların ürün satmak ve tercih edilmek için yaptığı kampanya ve promosyonlara da başka bir kapı açıyor. Son yıllarda “İki adet margarin alana bir tabak hediye ediyoruz” promosyonları yerini; ürünü satın alana sinema bileti hediyesiyle başlayıp SPA’dan cilt bakımına, dans kurslarından pilates derslerine, uçak biletine kadar birçok deneyim hediyesine bıraktı.

Tüketici de artık sadece markaların verdiği hediye çekleriyle mutlu olmuyor. Bu nedenle markalar, satın almaya teşvik eden kampanyalarını çeşitlendirdi. Artık bir alana bir bedava şampuan yerine, şampuanı alana saç bakımı hediye ediliyor.

Sosyal medya da hediye alanı

Sosyal medyanın giderek yaygınlaşmasıyla bu tercih edilme teşvikleri oraya da kayıyor. Artık birçok marka resmi sosyal medya hesaplarından bile bu tarz hediyeler veriyor.
Özellikle hızlı tüketim markalarının birbiriyle ayrışırken kullandığı yöntemlerden biri de bu deneyim teşvikleri ama elektronik, teknoloji ve bankacılık sektörleri bile bu alana girmeye başladı.

Teşvikler satışları etkiliyor

Çeşitli ülkelerde yıllardır uygulanan bu teşvikler, Türkiye’de çok yeni. Araştırmalar, bu kampanya teşvikleriyle hızlı tüketim ürünlerinde ortalama yüzde 200-600 arası satış artışları gözlemlenebildiğini, elektronikteyse ortalama yüzde 5-30 arası bir artış olabildiğini söylüyor.

Online veya perakende mağazacılıkta satışların kampanya döneminde bir önceki kampanyasız dönemle karşılaştırıldığında 2 katına çıktığı da oluyor. Bu özel olarak düşünülmüş deneyim hediyelerinin herkesi mutlu edebilir ama siz yine de annenize Anneler Günü’nde yamaç paraşütü hediye etmek istemeyebilirsiniz!

Kişiselleştirme çok önemli

Günümüzde tüketicilerin en önem verdiği unsurlardan biri kişiselleştirme. Artık mutlaka tüketiciye özel olarak "dokunmak", kendisinin özel olduğunu hissettirmek üzerine teşvikler yapılıyor. Tüketici de bunu bekliyor. Tüketiciyle iletişimde bire bir olmak çok önemli. Birçok marka zaten bunun farkında ve özel mesajlar vermeye başladı. Bugün dünya tüketici teşvik sektörünün büyüklüğü 1 milyar Euro’nun üzerinde. Türkiye’de ise bu alan henüz çok yeni. Ama gelişecek gibi görünüyor.

Dijital de popüler

- Artık müzik dinlemek, dizi-film izlemek için pek çok dijital platforma üyeyiz. Son dönemlerde bu tarz dijital hediyeler de popüler. Hatta yılbaşı satışlarında yüzde 50 artış olmuş.

- İnternetin yükselen yatırım alanlarından biri olan ‘kutu abonelikleri’ de alışılmadık hediye trendlerinden. Her aya özel süpriz konseptleri olan abonelikler popüler seçenekler arasında...

- Ayrıca, hiç sürpriz olmayan, tamamen ihtiyaca yönelik popüler bir seçenek de var. Bunun için geliştirilmiş sitelerden hediyenizi seçip arkadaşlarınızın topluca fonlamasını sağlayabiliyorsunuz.

Bu konularda ilginizi çekebilir