Dijital dünyanın mimari karşılığı

Dijital dönüşüm her alanı etkiliyor ve bunun başında da çalışma biçimlerimiz geliyor. Değişen çalışma biçimleri mobilyadan evlere, iş yerlerine, kullanma biçimlerimize göre tasarımlara tesir ediyor… Sizinle bu konudaki çalışmalardan birkaç örneği paylaşmak istedim…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan AKI

Mekânlar, dünyadaki varlığımızı anlamlandıran, var oluşumuzu, algılarımızı, bakış açılarımızı belirleyen önemli unsurlardan biri. İnsanın biçimlendirdiği mekânlar, sonrasında insanı biçimlendiriyor. İşin ilginç tarafı, tüm hayatımızı geçirdiğimiz mekânların bu belirleyiciliği üzerine çok az düşünüyoruz. Markalar yarattıkları mekânların müşterileriyle, çalışanlarıyla, tüm sosyal paydaşlarıyla "konuştuklarının" ne kadar farkındalar acaba? Mekânlar, bizlerle kendi lisanlarıyla konuşuyor ve bu mesajlar bilinçaltı yoluyla bizlere ulaşıyor.

İletişim için önemli...

Bu anlamda markalar için mekânlar artık çok önemli birer iletişim mecrası... Hatta tüketicinin marka ile fiziksel olarak buluştuğu, marka kimliğini, duruşunu, marka vaadini yansıtan önemli mecralardan biri. Ticari mekânlar hangi alanda faaliyet veriyor olursa olsun, müşteriye benzersiz bir deneyim yaşatmak zorunda. İş hedefl erinizi temel alarak mekânınızda böyle bir müşteri deneyimi sunuyorsanız, müşterinin markaya bağlılığı ve tekrar satın alma eğilimleri artıyor.

Workshop İstanbul kurucu ortaklardan Yiğit Cin...

"Marka Mimarisi"

Bu ihtiyaçlar doğal olarak sizi belli noktalara getiriyor. Dijital şirket, banka, şube vs. özünde dijital insandan yola çıkıyor... Çağın dönüşümüne mekânların ayak uydurması zaman alıyor. İki şekilde bakıyorum: İlki klasikleşen ve değerini her zaman koruyan tasarım düşünceleri, diğeri ise markayı, kimliği ve kullanım kolaylığını yansıtan yeni çağın modelleri… İşte bu düşüncelerden yola çıkan Workshop İstanbul son dönemin yeni mimari anlayışlarına göre yaklaşımlar geliştirmiş… Kurucu ortaklardan Yiğit Cin düşüncelerini şöyle aktarıyor:

"Workshop İstanbul, stratejik bir yaklaşımla, marka tasarımı, mimari, reklam ve iletişim disiplinlerini entegre eden ve markaları doğrudan iş hedefl erine ulaştırmaya yönelik müşteri deneyimleri sunan bir tasarım ajansı. Markanın mekânı dahil tüm mecralarında entegre bir tasarım anlayışıyla sürekli ve tutarlı bir iletişim dilinin yaratılması işini 'Marka Mimarisi - Branding Architecture' olarak tanımlıyoruz. Ana felsefemizi mimari ile markanın tüketici ile buluşan tüm unsurlarının entegre bir tasarım anlayışıyla ele alınması gerektiği düşüncesi oluşturuyor."

Her mecrada tutarlılık...

Markaların tüketicileri ile buluştukları tüm mecralarda tutarlı olmaları gerekiyor. Mekân, markanın diğer iletişim kanallarından kopuk olmamalı. Yani markanın mekânı, mağazası, şubesi, yönetim merkezi ile markanın kurumsal kimliği, logosu, tabelası, reklam tasarımları, web sitesi, örneğin yeme içme sektöründeyse menüsü, çalışanlarının giyimi bile tam bir tutarlılık içinde olmalı ve aynı mesajı vermeli. Bu nedenle tasarımların tek bir el tarafından, ortak bir anlayışla ele alınması son derece önemli. Özellikle kıyasıya rekabetin olduğu bankacılık ve perakende, telekomünikasyon gibi sektörlerde diğerlerinden farklılaşma nasıl yaratılacak? Mekânlar işte bunun için önemli fırsatlar sunuyor.

Tasarımı yapılan mekânlardan...

Workshop kurucu ortaklarından Yiğit Cin, tasarımını yaptıkları mekânlara örnekler veriyor: "Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'ndaki DenizBank Dijital Şubesi. Bu tasarımımızla DenizBank müşterilerinin dijital bankacılık hizmetlerini deneyimleyebilecekleri bir mekân sunmaya çalıştık. Diğer projelerimiz arasında, DenizBank Gençlik Bankacılığı şube tasarımı, Ziraat Katılım Bankası'nın logo, kurumsal kimlik dahil olmak üzere tüm grafik tasarımları ile şube tasarımlarının oluşturulması ve Ankara'daki Flamingo Pastaneleri'nin önce Kızılay mağazasının yenilenmesi, ardından Tepe Prime mağazasının tasarlanması yer aldı."