Dünya markasının sanat aşkının sırları

Marka olma yolculuğu sadece iyi ürün üretmekten geçmiyor, markanızı hangi değerlerle bütünleştirdiğiniz de önemli. Fendi markası bu konuya örnek olarak verilebilir, güçlü marka değerinin yanında önemli sanat projelerine de imza atıyor. Fendi CEO’su Pietro Beccari sorularımızı yanıtladı…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Aslında Fendi CEO’su Pietro Beccari’nin şu sözleri pek çok şeyi anlatıyor: “Fendi’nin bu projelere desteğinin gerisinde estetiğin yaygınlaştırılması ve kitlelerce tanık olunması gerektiğine duyulan inanç yatıyor. Ebedi bir şehrin bir yansıması olan Galleria Borghese’nin kıyaslanamaz zenginliğinin, güçlü ve kozmopolit bir çerçeve olarak hem çağdaş, hem evrensel açıdan rafine bir kültürel duyarlılık sunduğuna inanıyoruz. Biz de aslında estetik araştırmaların tanıkları ve ‘Made in Italy’ işaretinin temsilcisi olarak koleksiyonlarımızda aynı değerleri sunuyoruz.” Sanat değerlerinin marka değerleriyle bütünleşmesinin güzel bir örneği böyle ortaya çıkıyor.

Galleria Borghese’yi destekleyen Fendi, burada büyük bir Caravaggio Araştırma Enstitüsü kuruyor… Bu kapsamda ünlü sanatçı Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun eserleri tüm dünyayı dolaşacak. Bundan sonrasını Pietro Beccari’den dinleyelim…

Penone ile işbirliği...

Fendi sanatla her zaman iç içe olan bir marka. Geçmişte sanat konusunda gerçekleştirilen işbirliklerinden bahseder misiniz?

2013 yılında başlayan ve Aşk Çeşmesi ve 4 tarihi çeşmenin restorasyonunu içeren projemiz dünya mirası için büyük önem taşımaktaydı. Bu proje ile Aşk Çeşmesi’nin yanı sıra Gianicolo, Mosè, Ninfeo del Pincio ve Peschiera çeşmelerinin restorasyonunu üstlendik. Daha sonra, İtalyan uzmanlığı ve mimarisini gözler önüne seren bir anıt olma özelliği taşıyan ve aynı zamanda Fendi’nin yeni merkez ofisi olan Palazzo Della Civilta Italiana’nın restorasyonu projesi başladı. Yapı, 1940 yılında gerçekleşmesi beklenen expo için hazırlanmıştı, ancak bu etkinlik savaş nedeniyle gerçekleşemeyince ne yazık ki kapılarını ziyaretçilerine açamadan yıllarca atıl şekilde bekledi. Bu anıtsal yapıyı tekrar hayata döndüren marka olduk.
Yine çok önem verdiğimiz işbirliklerinden biri bu yıl ünlü heykeltıraş Giuseppe Penone ile gerçekleşti. Palazzo Della Civilta Italiana’da yer alan ‘Matrice’ sergisinin ardından, sanatçının ‘Foglie Di Pietra’ eseri ölümsüz Roma şehrine bir armağan olarak kentin en önemli caddelerinden Largo Goldini’deki yerini aldı.

"Hedef kültürü araştıran, üreten birimler olmaları..."

Giuseppe Penone işbirliği, akabinde Galleria Borghese işbirliği... Marka olarak yürüttüğünüz sanat ve sosyal sorumluluk çalışmalarının ortak noktası ve Fendi ile kesiştiği noktalar nelerdir?

Fendi’nin İtalyan sanatını, güzelliğini, mükemmelliğini ve yetiştirdiği yeteneklerini desteklemesi ve dünyaya duyurması markanın temel değerlerinden biri. Bunun yanı sıra aynı zamanda manevi olarak da büyük önem taşıyor. Caravaggio Araştırma Enstitüsü, müzelerin yalnızca sergi alanı olarak kullanılmasından ziyade, kültür ve sanatı üstün şekilde araştıran ve üreten birimler olması amacıyla ortaya çıkan iddialı bir proje.

Galleria Borghese işbirliği nasıl gelişti? Projenin detaylarından bahseder misiniz?

Proje hem İtalya ve Roma şehri hem de bizim için büyük önem taşıyor, çünkü proje ile Caravaggio’nun eserleri dünyanın çeşitli yerlerinden toplanarak Roma’da koleksiyon halinde bir araya getirildi. Caravaggio Araştırma Enstitüsü projesi Galleria Borghese’nin direktörü Anna Coliva tarafından tasarlandı...

Bizler dünyanın en önemli ve prestijli müzelerinden Galleria Borghese’yi desteklemekten ötürü çok gururluyuz. Projeyi yaygınlaştırmak ve tüm dünya ile paylaşmak amacıyla Caravaggio’nun eserleri 3 yıl boyunca Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar çeşitli merkezlerde sergilenecek.
İlk sergi Kasım 2017’de Los Angeles’ta yer alan Getty Museum’da gerçekleşecek.

Yeni müşteri sizden moda ve güzel tasarımlar dışında neler bekliyor? Bu yaptığınız çalışmaların hedefiyle bunların ilişkisi nedir?

Müşterilerimiz markamızın sanat, kültür, Roma şehri ve dünya mirasına olan katkılarının farkında ve bu çalışmaları takdir ediyor.

Neden Caravaggio?

Caravaggio Enstitüsü sanat anlamında önemli bir proje. Neden Caravaggio?

Galleria Borghese, Caravaggio’nun kronolojik olarak en tutarlı ve en iyi korunmuş eserlerine sahip. Bu durum müzeyi Caravaggio’nun tüm kariyeri üzerinde çalışmak için ideal bir ortam haline getiriyor. Galleria Borghese direktörü Anna Coliva ise yüzyıllar boyu özenle korunarak günümüze mükemmel şekilde ulaşmış bu eserlerin Caravaggio Araştırma Enstitüsü’nün kurulması ile araştırılması fi krini geliştirdi, fi kir bizim desteğimizle gerçeğe dönüşüyor...

Caravaggio Enstitüsü kapsamında hangi çalışmalar yürütülecek?

Caravaggio Enstitüsü diagnostik ve sanat tarihi konulu araştırmalar gerçekleştirerek sanat dünyasında Caravaggio konusunda başvurulacak birincil kaynak olmak amacını taşıyor. Caravaggio Enstitüsü'nün, sanatçı hakkındaki bibliyografik, belgesel, arşivleme, filolojik, tarihi, ikonografik bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak yükleneceği bir veri tabanı ve dijital platform ile Caravaggio konusunda dünyanın en önemli araştırma merkezi olması amaçlanıyor.