"Dünyanın en keyifli işlerinden birini yapıyoruz…"

Kurumların özel etkinliklerinde vizyon geliştiren, ilham veren ve motive eden programlar organize eden profesyonel konuşmacı ajansı Speaker Agency'nin kurucuları Esin ve Rıdvan Kasa'yla keyifli bir söyleşi yaptık.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu hafta konuğum çalışkan bir karı koca. Speaker Agency'nin kurucuları ve ortakları olan Esin ve Rıdvan Kasa. "Eşle beraber çalışmak zor" sözüne hiç takılmadan Türkiye için çok önemli bir vazifeyi yerine getiriyorlar. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen uzmanlarıyla bizleri buluşturuyorlar. Bugüne kadar 25 bin kişiyle bu uzmanları buluşturmuşlar. "Yorucu değil mi ?" diye sordum, "Aksine, çok keyifli" dediler. Anlattıkları her şey bana kurumsal, bir o kadar da kalpten geldi. Her ikisine de sorular sordum. Hem sevgiyle hem de keyifle cevapladılar. Paylaşmasak olmazdı...

- Okuyucuların anlaması için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız ?

ESİN KASA: Kurumların hem çalışanları hem de müşteriler için yaptıkları özel etkinlikleri kapsamında vizyon geliştiren, ilham veren ve motive eden konuşma programları organize eden profesyonel bir konuşmacı ajansıyız. Kolay bir anlatımla, şirketlerin toplantı tema ve organizasyonlarına uygun konuşmacıları, temsil ettiğimiz beş yüzü aşkın konuşmacı portföyünden seçerek eşleştiriyoruz. Bir taraftan müşterilerimizin tam olarak vermek istedikleri mesajı iletecek konuşmacıyı bulmalarına yardımcı olurken, diğer taraftan da konuşmacılarımızın en doğru koşullarla konuşma programlarına katılımlarını sağlayan regülatör bir kurum olduğumuzu söyleyebiliriz.

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu ?

RIDVAN KASA: Yaşadıklarımızın daha etkili olduğunu düşünüyorum. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi olduğumuz dönemlerde, sivil toplum kuruluşlarında aldığımız gönüllü projeler sayesinde daha üniversite öğrencisiyken ulusal ve uluslararası kurumların yöneticileriyle bire bir tanışma fırsatı yakalamış ve değişik projeleri birlikte gerçekleştirmiştik. Bu çalışmalardan çok keyif almıştık, mezun olduktan sonra da deneyim paylaşımı baz alan bir alanda çalışmak öncelikli tercihimiz oldu.

"YILDA 500’DEN FAZLA ETKİNLİK YAPIYORUZ…"

- Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz ?

RIDVAN KASA: Ailelerimiz bizi yetiştirirken kendi tercihlerimizi yapmamıza alan tanıdı. Meslek seçimi konusunda hiçbir zaman baskıcı veya yönlendirici olmadılar. Kendi işimizi yapmamız, bir konuda girişimci olmamız konusunda her zaman destek oldular.

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz ?

ESİN KASA: Yedi-sekiz yıl eğitim ve organizasyon sektöründe çalıştıktan sonra kurumların yıllık planladıkları sınıf eğitimleri içinde seminerlerin daha ağırlıklı olarak yer almaya başladığını gözlemledik. Şirketler, büyük toplantılarına, vermek istedikleri mesajlar doğrultusunda daha fazla konuk konuşmacı davet etme eğilimindeydi. Biz de bu alana odaklanmak için doğru zaman olduğunu gözlemledik. İş modelimizi de başta konuşmacı hizmeti olmak üzere ve sunucu, eğlenceli çözümler, üst yönetim için masterclass programlar gibi bir toplantı akışında olmazsa olmaz, içeriğe dair beklentileri karşılayacak şekilde kurguladık. Dört yıl içerisinde dört yüzün üzerinde müşteriye, yılda beş yüzden fazla etkinliğe hizmet veren bir şirket haline geldiğimiz için çok mutluyuz.

- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

RIDVAN KASA: Dünyanın dijitalleşmesiyle birlikte iş yapış biçimlerimiz de bundan fazlasıyla etkilendi. Dört yıl gibi kısa sürede dört yüz müşteriye ulaşmamızın, toplamda bin 500’e yakın etkinliği gerçekleştirebilmemizin arkasında dijital iletişimin büyük payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Pinterest ve Google Plus’ı hem çeşitlilik açısından hem de her mecranın diline ve topluluğuna göre iletişim dilini belirleme ve etkileşim açısından en etkili kullanan ajans olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu konuda profesyonel ajanslardan düzenli hizmet alıyoruz. Sosyal medyadan kendi hedef kitlemiz arasında marka bilinirliğimizi arttırmak ve pekiştirmek açısından çok faydalanıyoruz.

KONUŞMACI AJANSI TÜRKİYE’DE HÂLÂ YENİ BİR KAVRAM…

- Konuşmacı ajansları dünden bugüne ne kadar değişti ?

ESİN KASA: Konuşmacı ajansları Türkiye’de henüz yeni gelişen bir iş alanı. Özellikle Avrupa ve ABD’de çok gelişmiş bir iş alanı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin ABD’de beş yüzü aşkın konuşmacı ajansından ve yaklaşık üç milyar dolar seviyesinde yıllık ciro büyüklüğünden bahsediyoruz. Türkiye’de ise yolun çok başındayız; henüz ülke olarak etkinlik ajanslarının da verdikleri konuşmacı hizmetlerini dahil ettiğimizde on beş-yirmi milyon dolar seviyesindeyiz. Konuşmacılar açısından bakarsak da durum gelişiyor. Sadece konuşmacılık yaparak bile iyi standartlarda yaşamak mümkün hale geldi. Eskiden yan iş olarak görülüyordu.

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz ?

ESİN KASA: Bizim işimizin en güzel yanı her gün yeni insanlar, uzmanlıklar ve yeni iş kollarıyla tanışıyor olmamız. Bu anlamda bizim yaratıcılığımızı besleyen bir iş yapıyoruz. Dolayısıyla eğer bu işi yapmıyor olsaydık yaratıcılıkla bağlantılı iç mimari ve tasarım ile ilgili alanlarda çalışmak isterdim.

BU İŞTE EKMEK VAR AMA...

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır ? Özellikle sizin mesleğinizde.

RIDVAN KASA: Yüzde elliden fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bir taraftan girişimci olmanız, işinizi büyütmeniz ve yeni fırsatları yakalamanız; diğer taraftan ise her an ilişkilerinize yatırım yaparak güncel trendleri takip etmeniz gerekiyor. İşin sürdürebilirliği için konuşmacılarınız ve müşterileriniz ile şeff af ve güvene dayalı uzun süreli ilişkiler kurmanız lâzım. Dolayısıyla hem girişimcinin hem de ekibin bu özelliklere sahip olmalarının da önemli bir payı var.

- Bu işte ekmek var mı ? Varsa gençler ve girişimciler nereden başlamalı?

ESİN KASA: Sadece konuşmacı ajansı perspektifi nden değil de daha büyük resimden, turizm sektöründe şirketlere yardımcı hizmetler sağlayan ajanslar olarak bakarsak çok zengin iş olanaklarının olduğunu söyleyebiliriz.

"ÇOCUKLAR NE İSTERSE YAPSIN! SEÇİMLERİNDE ÖZGÜRLER!"

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?

RIDVAN KASA: Bir şirketin üst yönetimine, toplantılarında vermek istedikleri mesajları öğrenmek üzere toplantıya gittik. Başarısızlığı hiç tatmadıklarını ve herhangi bir sebeple başarısız olurlarsa bununla nasıl başa çıkacaklarını bilmediklerini ifade etmişlerdi. Konuşmacımızın da konuşma içeriğini olası bir başarısızlık ve kriz durumuyla başa çıkabilmeye yönelik tasarlamasını istemişlerdi. Her zaman başarmaya odaklı mesajlar taşıyan şirket toplantıları içinde, "Başaramazsak ne olur ?" mesajı bize farklı bir bakış açısı kazandırdı.

- Yaptığınız işte küresel olarak öne çıkmış isimler veya kurumlar var mı?

ESİN KASA: İşimiz ABD ve Avrupa’da büyük ölçekte yapılıyor, basettiğimiz gibi sadece ABD’de beş yüzden fazla ajanstan bahsediyoruz. Hatta sektörün kendi dernekleri ve düzenleyici kurumları bulunuyor. Biz de The London Speaker Bureau’nun Türkiye’deki partner ajansıyız. Birlikte yurtdışından global konuşmacı getiriyoruz ya da yerli konuşmacıları yurtdışına gönderiyoruz.

- İleride çocuklarınız bu işi yapsın ister misiniz ?

RIDVAN KASA: İleride hangi meslek seçenekleri olacak ya da bizim iş modelimizi nasıl evrilecek bilemiyoruz. Çocuklarımızın işimizi devam ettirmesini arzu ederiz, ama seçim kendilerinin olacak. Diğer taraftan işimizin sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz, tercübe ve deneyime, çağdan bağımsız olarak her zaman, kurumların ve çalışanlarının ihtiyacı olacağını düşünüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir