Festival, müziğin farklı tınılarıyla bezeli

“Sıradışı” temasıyla hazırlanan etkinliğin bu hafta sonu ve gelecek haftaki programında müziğin türleri arasında köprü kuran dinletilerden usta bestecilerin eserlerinin icra edileceği programlara uzanan geniş bir skalada konserler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali, hafta sonunda gerçekleştirilecek konserlerle 2. haftasını tamamlayıp 3. haftasına giriyor. St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’ni 2 konserle, Çellistanbul & Cello4Berlin’i de özel bir programla dinleyeceğimiz etkinliğin “Hafta Sonu Klasikleri”- nin solistleri Gülru Ensari ve Herbert Schuch. Festivalin 3. haftasının programındaysa; “Mozart’tan Ellington’a”, “Yıldızlarla Oda Müziği”, Ebene Quartet & Mattihias Goerne ve Fazıl Say konserleri var.

İstanbullu müzikseverler, hafta sonuna bu akşamdan başlıyor. Üst üste 2 gece festival dinleyicisiyle buluşacak olan St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, Aya İrini’deki konserinde piyanist Hüseyin Sermet ve piyanist Vassilis Varvaresos’a eşlik ediyor. Juri Gilbo’nun yöneteceği konserin teması “Sol Elim.” Gecede, II. Dünya Savaşı’nda sağ kolunu kaybeden piyanist Paul Wittgenstein için özel yazılan eserlerden bazıları yorumlanıyor. Festivalde yarının programıysa Gülru Ensari ve Herbert Schuch’un saat 11.00’de bomontiada’da verecekleri konserle açılıyor. Akşam, Juri Gilbo’nun yöneteceği St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi yeniden Aya İrini’de; bu kez solistleri günümüzün önde gelen çellistlerinden Alexander Kniazev. Hafta sonunun son etkinliğinde de Çellistanbul, Berlin Filarmoni’nin çellistleriyle buluşuyor. Çellistanbul & Cello4Berlin; Aya İrini Müzesi’nde, 11 Haziran'da saat 20.00'den itibaren geniş bir repertuar yorumlamaya hazırlanıyor.

"Mozart'tan Ellington'a"

Festivalde yeni haftanın ilk akşamındaysa “Sıradışı” temasıyla örtüşen etkinliklerden biri var: Piyanist David Greilsammer yönetimindeki Geneva Camerata, “Mozart’tan Ellington’a” programında piyanist Yaron Herman’a eşlik ediyor. Herman’ın “Müzik tarzları arasında köprüler kurmak” olarak özetlediği proje, Aya İrini’de, 12 Haziran’da dinlenebiliyor. Viyolonselci Xavier Phillips, kemancı Tedi Papavrami ve piyanist François-Frederic Guy’ın katılacağı “Yıldızlarla Oda Müziği” akşamının Süreyya Operası’nda 13 Haziran’da gerçekleştirileceği festival, aynı mekânda 14 Haziran’da Ebene Quartet ve bariton Matthias Goerne’yi ağırlıyor. Festivalde, 15 Haziran’da ise Fazıl Say; Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Debussy, Erkin, Saygun ve Chopin’den eserler yorumluyor.

Müzik dünyasının yıldızları

1- St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’nin eşlik edeceği genç piyanist Vassilis Varvaresos, bugün ilk kez İstanbul’da...
2- Piyanist François- Frederic Guy, 13 Haziran’daki “Yıldızlarla Oda Müzisi” konserinde sevenleriyle buluşuyor.
3- Yaron Herman, 12 Haziran Pazartesi akşamki “Mozart’tan Ellington’a” konserinin solisti.
4- Eleştirmenlerin “Rostropoviç’in varisi” olarak andığı Alexander Kniazev, yarın Aya İrini’de...