Festivalde “sıradışı” altı gün

Sanatseverlere 29 Mayıs’tan bu yana ülkemizden ve dünyadan müzisyenlerin performanslarını sunan festival, son altı gününe girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, E. C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali, son 6 gününe girdi. İstanbul’da 29 Mayıs’tan bu yana devam eden festival, önümüzdeki 6 gün içinde 7 konsere ev sahipliği yapacak.

Etkinlikte bu akşam, festivalin bu yılki “Yaşamboyu Başarı” ödülünün sahibi Philip Glass’ın yeni eserinin prömiyeri gerçekleştirilecek. 2011’den beri verdiği eser siparişleriyle klasik müzik repertuvarının zenginleşmesine katkıda bulunmayı hedefl eyen Müzik Festivali, 80. yaşını kutlayan Glass’ın “11. Senfonisi” ile “Keman ve Viyolonsel İçin İkili Konçertosu”nun Türkiye’deki ilk seslendirilişlerini sanatseverlerle buluşturacak. Aya İrini’de saat 20.00’de başlayacak olan konserde, eserleri, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası çalacak. Konserin solistleriyse Norveçli kardeş müzisyenler Mari Samuelsen (keman) ve Hakon Samuelsen (viyolonsel) olacak. Müzik Festivali, “11. Senfoni”nin Bruckner-Linz Orkestrası ve Queensland Senfoni Orkestrası ile birlikte ortak siparişçisi.

Festivalin “Genç Solisti”yle tanışın

Müzik Festivali, son cumartesi gününde iki farklı konseri dinleyicilerle buluşturacak. Süreyya Operası’nda 18.00’de başlayacak “Festival Genç Solistini Sunar” konserinde, yapılan ulusal seçmelerde 24 yaş altı viyolacılar arasında dinleyicilerle buluşmaya hak kazanan İris İçellioğlu çalacak. Genç soliste Hakan Şensoy yönetimindeki Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Festival kapsamında yarın gerçekleştirilecek ikinci konserde ise Musica Sequenza ve Burak Özdemir dinleyicilerle buluşacak. Klasik müziği çevreleyen duvarları yıkmayı hedefleyen Musica Sequenza’nın bomontiada’da 21.00’de başlayacak konseri ücretsiz.

Farklı bir yaylı çalgılar dörtlüsü

Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın “Opera Gala Konseri”nin 18 Haziran’da takip edilebileceği Müzik Festivali, yeni haftaya Janoska Ensemble’ın “Paganinoska” adlı konseriyle başlayacak. Alışılmış yaylı çalgılar dörtlüsü kalıplarının dışına çıkarak kendi stilini ortaya koyan Janoska Ensemble’ın Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta vereceği konser, 21.00’den itibaren dinlenebilecek.

Şostakoviç ve trapez...

Bu yılki teması “Sıradışı” olan ve programında türler arası etkileşimi yaşatan gösterilere yer veren İstanbul Müzik Festivali, 20 Haziran akşamıysa “Opus 2” ile sanatseverleri müzikli bir sirke davet edecek. Tek elinin üstünde amuda kalkan, trapezde sallanan sirk yıldızlarından oluşan Circa Ensemble, gösterilerini bu kez Debussy Quartet’in yorumlayacağı Şostakoviç melodileri eşliğinde yapacak. Zorlu PSM’de izlenebilecek olan “Opus 2”nin başlangıç saati 21.00.

Müzik Festivali’nin final akşamındaysa Viyana Oda Orkestrası ve piyanist-besteci Fazıl Say sahne alacak. 1946’da kurulan orkestrayı İsveçli şef Ola Rudner’in yöneteceği konserin repertuarında Beethoven, Mozart ve Mendelssohn’dan eserler yer alacak. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 21 Haziran akşamı gerçekleşecek konserin ön etkinliğinde ise Barış İçin Müzik Orkestrası dinleyicilerle bir araya gelecek.

Tekfen Filarmoni’den seçme opera klasikleri

Bu yıl yirmi beşinci kuruluş yıldönümünü kutlayan Tekfen Filarmoni Orkestrası, 45. İstanbul Müzik Festivali'ne hafta sonu gerçekleştirilecek “Opera Gala Konseri”yle katılacak. Dünyanın pek çok önemli sahnesinde dinleyicilerle buluşan Güney Afrikalı lirik soprano Pumeza Matshikiza ve 2016 yılında Hugo Wolf Akademisi Şan Yarışması’nda birinci olan tenor İlker Arcayürek’in solist olarak katılacağı konser, 18 Haziran Pazar günü saat 20.00’dan itibaren Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda dinlenebilecek. “Üç Denizin Sesi” olarak anılan ve 23 ülkeden müzisyenin görev yaptığı Tekfen Filarmoni Orkestrası’nı Aziz Shokhakimov’un yöneteceği konserde, aralarında; “Sihirli Flüt”, “Aşk İksiri”, “La Bohème”, “La Traviata”, “Turandot”, “Mefi stofele”, “Porgy and Bess”, “Samson ve Dalila”, “Fındıkkıran”, “İnci Avcıları”, ve “La Wally”nin de yer aldığı yapıtlardan arya ve düetler seslendirilecek.