Gözleri dolduran bir sevgi filmi: Ayla

Oscar aday adayı olan film sinemalarımızda bugün vizyona giriyor. Gerçek bir öyküden yola çıkan “Ayla”da başrolleri İsmail Hacıoğlu, çocuk oyuncu Kim Seol, Çetin Tekindor ve Ali Atay paylaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Astsubay Süleyman Dilbirliği ve Kore Savaşı’nda ölümden kurtardığı küçük kızın öyküsünden yola çıkılarak beyazperdeye taşınan “Ayla”, bugün vizyona giriyor. "En İyi Yabancı Film" dalında Türkiye'nin Oscar aday adayı olan film, bir yandan savaşın karanlık yüzünü ortaya sererken, diğer yandan da birbirine tutunmuş iki insanın arasındaki sevgi bağını öykülüyor. 

Can Ulkay’ın yönetmenliğini üstlendiği, Yiğit Güralp’in senaryosunu yazdığı “Ayla”da geniş bir oyuncu kadrosu 1950’lerin İskenderun’unu, Kore’sini ve 2000’lerin İstanbul’unu beyazperdeye taşıyor. Mustafa Uslu’nun yapımcılığında çekilen filmde; Süleyman Dilbirliği’ni İsmail Hacıoğlu canlandırırken, astsubayın karlı bir akşamda, savaşın ortasında tüm yakınları öldürülmüşken bulup, kızı yerine koyarak Ayla ismini verdiği çocuğu Kim Seol oynuyor. Görüntüleri Jean Paul Seresin’e, müzikleri Fahir Atakoğlu’na ait olan “Ayla” için solistliğini Sertab Erener’in üstlendiği Oceans of Noise grubu da aynı ismi taşıyan bir şarkı besteledi. İstanbul’daki galasına bugün 94 yaşında olan Süleyman Dilbirliği ile gerçek “Ayla” Kim Eunja’nın da katıldığı “Ayla”da öykü şöyle ilerliyor: 1950’de İskender’unda yaşayan, sevdiği kızla evlenme hayalleri kuran Astsubay Süleyman, Kore Savaşı’na gönderilen askerler içinde yer alır. Savaş meydanında bir pusudan kurtulmaya çalışırken 5 yaşındaki yetim bir kız bulan Astsubay Süleyman kızı yanına alır ve ona Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile Süleyman kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Fakat, 15 ay sonunda birliğin Türkiye’ye geri dönme kararı çıkınca Astsubay bir karar vermek durumunda kalır.

Hafta içi Cape Town Uluslararası Film Festivali'nde Mustafa Presheva'ya "En İyi Kurgu Yönetmeni" ödülü kazandıran “Ayla”nın ana sponsorluğunu Ziraat Bankası, ulaşım sponsorluğunu ise Türk Hava Yolları üstleniyor. Filmin Seul prömiyeri bugün gerçekleştirilecek.

Oyuncuların başarısı ..

“Ayla” fi lminde uluslararası bir oyuncu kadrosu kamera karşısına geçiyor. İsmail Hacıoğlu ile 5 yaşındaki partneri Kim Seol’un arasındaki uyum fi lmin duygusunun seyirciye daha iyi geçmesini sağlarken, diğer rollerde de önemli oyuncular var: Çetin Tekindor, yıllar sonra hâlâ Ayla’yı aramaktan vazgeçmemiş Astsubay Süleyman, Ali Atay; Süleyman’la birlikte Kore’ye giden yakın arkadaşı Astsubay Ali, Murat Yıldırım Üsteğmen Mesut, Taner Birsel ise Binbaşı Fuat rolüyle kamera karşısına geçiyor. Damla Sönmez, Sinem Uslu, Meral Çetinkaya ve Büşra Develi’nin de rol aldıkları fi lmde; Eric Roberts, Lee Kyung-Jin ve Claudia Memory Monroe da oynuyor.

Vizyonda komedi de var, macera da

Bugün “Ayla”nın yanı sıra maceradan komediye, yerli ve yabancı birkaç film daha vizyona giriyor. Aksiyonla fantastiği buluşturan “Thor: Ragnarok” onlardan biri. Serinin Taika Waititi tarafından yönetilen 3. bölümünde Thor, güçlü çekicinden mahrum bir şekilde, evrenin diğer tarafında mahkum oluyor ve Asgard’a geri dönüp acımasız Hela’yı durdurmak zorunda. Filmin başrollerinde Chris Hemsworth, Tom Hiddleston ve Cate Blanchett var. Yerli komedilerden hoşlanan sinemaseverlere ise İbrahim Büyükak ve Oğuzhan Koç’un oynadıkları “Yol Arkadaşım” sunuluyor. Bedran Güzel’in yönettiği film bir yol komedisi.