Hanefi Yeter’in yarım asırlık sanat yolculuğu

İş Sanat Kibele Galerisi, 2017-2018 mevsiminin ilk sergisinde ünlü sanatçıyı ağırlıyor. Retrospektif nitelikli sergide resim, heykel ve seramikler var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Levent’teki İş Kuleleri’nin içinde yer alan Kibele Sanat Galerisi, 2017-2018 sanat sezonunu yılın ilk sergisiyle açtı.

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nin yeni sezondaki ilk konuğu, resimde elli yıllık bir maziyi geride bırakan Hanefi Yeter oldu. Ressamın “Evvel” adını taşıyan sergisi, 16 Aralık’a kadar sanatseverleri bekliyor. İş Sanat Kibele Galerisi’nin yeni sezonunun ilk sergisiyle resim meraklılarıyla buluşan Hanefi Yeter, eser çeşitliliği ve kompozisyonları ile dikkat çeken, yapıtlarının merkezine “insan”ı koyan bir sanatçı. Hanefi Yeter, “Evvel” adını taşıyan sergisinde farklı konulardaki resimlerinin yanı sıra heykel ve seramiklerini de sanatseverlere sunuyor. “İnsanın sosyal ve politik gelişmeler karşısındaki sorunlarını, hüzünlerini, sevinçlerini, kurduğu ilişkileri tuvaline aktaran” Hanefi Yeter’in sanatta geride bıraktığı yarım asırda ürettiklerinin bir bölümü, bu sergiyle bir araya geliyor. Bugüne kadar doksanın üzerinde kişisel sergi açan, çok sayıda karma sergiye katılan ve eserleri çeşitli müzeler ile özel koleksiyonlarda yer alan Hanefi Yeter’in “Evvel” adlı retrospektif sergisi, ressamın sanata bakışını bir arada sunan bir düzenlemeye sahip.

Sanat eğitimine 1967 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde, kuşağının önde gelen isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyesinde başlayan Hanefi Yeter, 1972 yılında mezun olmasının hemen ardından devlet bursuyla Almanya’da yüksek lisans yapmaya hak kazandı. Eğitim hayatı boyunca, insan figürleri ile zenginleştirdiği şehir temalı çalışmalar yapan Hanefi Yeter’in resimlerinin baş karakterleri yoğurtçular, seyyar satıcılar ve hamallar gibi sokak satıcılarından oluşuyordu.

Duvar resimleri de yaptı...

Hanefi Yeter, 1973 yılında Berlin Sanat Akademisi’ne kayıt olduğunda, kendini “68 Kuşağı” veya “Frankfurt Okulu” olarak adlandırılan ve Adorno, Horkheimer, Marcuse, Habermas gibi düşünürlerin fikirlerinden beslenen öğrenci hareketlerinin yoğun olduğu bir ortamda buldu. Almanya’da kendini hissettiren işçi göçü, Çernobil vakası, Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi gibi konular, Hanefi Yeter’in bu dönemde ürettiği eserleri de etkiledi. Almanya’da yaşadığı yıllarda tuval resimlerinin yanı sıra duvar resimleri de yapan sanatçı, aynı dönemde seramik çalışmaları, ahşap üzeri oymalı ve dekupeli resimler de çalıştı.

Yeter, eskiz defterlerine “günlüğüm” diyor

Bayburt’ta 1947 yılında doğan Hanefi Yeter, 1973’te girdiği Berlin Sanat Akademisi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra yaşamını uzun bir dönem Almanya’da sürdürdü. Sanatçı, yaklaşık otuz yıl devam eden bu dönemi “Sanatının şekillendiği, geliştiği ve çeşitlendiği zamanlar” olarak nitelendiriyor. 2000 yılında Almanya serüvenini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Hanefi Yeter, bu dönemde yeni yaşam alanını anlamaya çalıştığı, daha kişisel temalı eserler ürettiğini belirtiyor.

Heykele 2005 yılında başladı

Elli yıllık sanat yolculuğunu “Evvel” sergisiyle sanatseverlerle buluşturan ressam, heykel çalışmalarına ise resimde olgunlaştığı yıllarda, 2005 sonrasında başladı. Çalışmalarının alt yapısını oluşturan eskiz defterlerini “kendi kişisel günlükleri” olarak tanımlayan Hanefi Yeter’in, resim ve heykellerini içeren iki kitabı da sanatsever okurlara sunuldu.