'Her konuğumuzu tek konukmuş gibi ağırlamaya çalışıyoruz…'

NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, sektörünü "misafir ağırlama sanatı" olarak değerlendiriyor ve "İş ortakları ve misafirlerle kurulan pozitif ilişkinin yanında çalışanlarla da aynı şekilde pozitif ilişki sağlanmalı" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu hafta konuğumuz NG Hotels’in Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür. Aslen Kütahyalı. Birçok sivil toplum kuruluşunda ve sosyal dernekte görev alan bir isim Hediye Hanım. Güçlü bir eğitim ve ardından iş kadınlığının yanında, iyi bir anne de. Kütahya Porselen’in Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de yapıyor. TUROB’un İcra Kurulu Üyeliği ve Türkiye İş Kadınları Derneği Genel Sekreterliği'nin yanı sıra Türkiye’ye yön veren birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev alıyor. Ciddi bir hanımefendi. Yaptığım söyleşilerde dikkatimi çeken bir ayrıntı var. Başarı ve huzur aileden geliyor. Özellikle yetiştiğiniz, büyüdüğünüz aileden. Paylaşmasak olmazdı...

- Tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız ?

Şu anda NG Hotels’deki Başkanlık görevimin dışında grubumuzun diğer şirketlerinde yönetim kurulu üyesiyim. NG Hotels'in İstanbul'da bulunan ofisi dışında, otellerimiz NG Sapanca ve NG Afyon’da zaman geçirmeye özen gösteriyorum. Son zamanlarda gündemimde ağırlıklı olarak Basın Ekspres'te inşaatı devam eden projemiz Mariott West Hotel'in hayata geçirilmesi yer alıyor.

- Yaptığınız işi seçmenizde neler etkili oldu?

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün ilk yıllarını okurken diplomat olmayı istiyordum. Ancak, daha sonra aile şirketlerimizde çalışmamın daha uygun olacağına karar vererek derslerimi bu yönde seçmeye başladım. Uluslararası İlişkiler Bölümü pek çok alanda bilgi ve genel kültür edinilebilecek bir bölüm. Bu sebeple hem çok keyifl e okudum, hem de meslek yaşamım boyunca faydasını gördüm.

"PORSELENDEN OTELCİLİĞE BİR ANDA GEÇTİM"

- Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu?

Ben, büyük, kalabalık ve sevgi dolu bir ailede büyüdüm. Babam ve annem bizim iyi yetişmemiz için her şeyi yaptılar. Hem eğitim anlamında hem de gelişim anlamında bizi hep desteklediler. Babamın bize tavsiyesi şudur: “Bir karar vermeden önce müzakere edin.” Hâlâ hem iş hem de özel hayatımızda alacağımız önemli kararlarda ailemize danışırız.

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Okuldan mezun olup işe başladığımda öncelikle porselen grubumuzda görev alıyordum. 2006 yılında Sapanca gündeme gelince proje ekibiyle birlikte çalışmaya başladım. İnşaat tamamlanıp otel hizmete girdiğinde de artık bir otelci olmuştum bile.

- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

21. yüzyılda sosyal medyanın çok önemli bir iletişim aracı olduğunu görüyor ve hem misafir ilişkilerinde hem de pazarlama çalışmalarımızda aktif olarak kullanıyoruz. Misafirlerimizin sorularını anında cevaplayabilmemizde, önerilerini değerlendirebilmemizde ve bizimle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumlarını hızla görmemizde büyük etkisi var. Sosyal medya aracılığı ile aldığımız tüm mesajları önemsiyor ve hızla geri dönüş yapıyoruz.

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?

Bence sağlam bir altyapıya sahip olmak için eğitim çok önemli. Okulda alınan eğitimin yanı sıra iş yerinde alınan eğitimlerin kişiye büyük faydası olduğuna inanıyorum. Bünyemizde çalışanları mesleki ve teknik eğitimlerin yanı sıra hizmet, kişisel gelişim, kalite bilinci, hijyen, besin sağlığı ve yönetim becerileri konularında da eğitiyoruz. Bu tür eğitimler bir turizmci için son derece gerekli. İlişkiler dendiği zaman ben pozitif ilişkileri anlıyorum. İş ortakları ve misafirlerle kurulan pozitif ilişkinin yanı sıra çalışanlarla da aynı şekilde pozitif ilişki kurulması gerekir. İnsan faktörünün çok önemli olduğu sektörümüzde çalışanın motivasyonu başarının önemli koşullarından biri. İlişkilere network açısından bakınca da sağlam ilişkilerin genel olarak tüm iş dünyasında önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Tecrübe ise zamanla kazanılan bir değer. Önemi azımsanamaz.

"MUTFAĞINI BİLMEDİĞİNİZ İŞE SAKIN GİRMEYİN"

- Bu işte ekmek var mı? Sormasam olmaz!

Turizm sektörü dinamik bir sektör ve tüm departmanlarda gençlere, yeni mezunlara yönelik iş fırsatları var. Kariyer hedefleyen ve bir gün üst yönetimde olmak isteyen gençlerin eğitimlerini tamamladıktan sonra öncelikli olarak operasyon departmanlarında, yani işin mutfağında tecrübe kazanmaları önemli. Bu nedenle başlangıcın operasyon departmanlarında yapılmasını öneririm. Girişimcilerin de turizm sektörüne girerken işin mutfağını bilerek girmeleri gerektiğini düşünüyorum.

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, kızdıran...

Doğru ekip kurmak ve iyi planlama yapmakla ilgili bana ders olmuş bir anımı paylaşabilirim. NG Sapanca'nın ilk açıldığı hafta sonuydu. Otelde beklediğimizden çok fazla misafirimiz vardı. Herkesi memnun etmek için koşturan bir ekip vardı ortalıkta. Sonra arkadaşlarımın yüz ifadesinden bir sıkıntı olduğunu anladım. Meğer Türk kahvemiz bitmiş, siparişlere cevap verecek kahvemiz yokmuş. Hemen bir arkadaşımız gidip marketten bulduğu bütün kahve paketlerini alıp gelmişti de misafirlerimizin kahvelerini ikram edebilmiştik. Bu anı benim için hem şaşırtıcı, hem de kızdığım bir gündü. Demek ki iyi planlama yapacak bir ekip kuramamışım, diye çok üzülmüştüm. Şimdi köprülerin altından çok sular aktı tabii; çok iyi bir ekibimiz var çok başarılı işlere imza atıyorlar. Ama bu anı zaman zaman aklıma geldiğinde hem tebessüm ediyor, hem de iyi planlamanın önemini bir kez daha hatırlıyorum.

- Yaptığınız işte küresel olarak öne çıkmış isimler veya kurumlar var mı?

Hizmet sektörü çok emek yoğun bir sektör. Misafir ağırlama sanatı demek yanlış olmaz sanırım. Bizim kültürümüzde misafir çok önemli olduğu için aslında Türk turizmi çok başarılı ilerliyor. Ama küresel olarak öne çıkan kurum deyince şu anda dünyanın en büyük otel zinciri konumundaki Mariott International bizim de işbirliği yapmak için tercihimiz oldu.

- İleride çocuklarınız bu işi yapsın ister misiniz?

Çocuklarım elbette istedikleri işi yapmakta serbestler. Ama her anne baba evladının kendi işini devam ettirmesi hayalini kurar sanırım. Ben de arzu ederim çocuklarımla çalışabilmeyi. Ancak şu anda iki çocuğum da dedeleriyle birlikte çalışmanın hayalini kuruyorlar.

MÜHENDİS OLMAK DA İSTERDİM AÇIKÇASI…

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

İnsani dokunuş endüstrimizde önemli ama pazarlamanın kuralları çok farklılaştı. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte geleneksel pazarlama yöntemleri geri planda kaldı. Özellikle dijital medya, internet üzerinden pazarlama ve rezervasyon sistemleri çok fazla gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Teknolojiyi mümkün olduğunca hizmetlerimize katmak ve verimliliği artırmak için kullanma arayışı içindeyiz. Otellerimizin kuruluşundan beri NG Hotels olarak mottomuz, “her konuğumuzu tek konuğumuz gibi” ağırlamaktır. CRM çalışmalarıyla misafir profi limizi daha iyi tanımayı, verdiğimiz hizmetin kalitesini yükseltmeyi, dolayısı ile müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz. Örnek olarak, tüm misafirlerimizle rezervasyon yaptırdıkları andan itibaren whatsapp aracılığı ile haberleşiyoruz. Böylelikle onların taleplerine anında cevap verebiliyor, otelimizdeki tüm etkinlik ve fırsatları anında paylaşabiliyoruz. Özellikle dijital mecralarda ürünlerimizin hedef kitlelere duyurusunu yaparak, misafirlerimizin devamlılığını sağlamaktayız. NG Hotels olarak en büyük özelliklerimizden biri de tekrar misafir oranımızın yüksek olmasıdır.

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz?

Şu anki işimi çok severek yapıyorum. Ama illa başka bir iş yapmam gerekseydi mühendislik alanında bir şeyler yapmak isterdim. Mühendislerin analitik ve realistik bakış açılarının onlara çok artı kattığını düşünüyorum.