Herkes 15 dakikalığına ünlü olurken...

Sosyal medyanın Andy Warhol’u haklı çıkardığı bir çağ yaşıyoruz. O halde, onu ve sanatını biraz daha yakından tanımakta fayda var. Zevkli illüstrasyonlarla desteklenen "İşte Warhol" raflarda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Bugün hayatımızı ele geçiren teknolojiden önce, her yerde “pop art” vardı. Ama, yoo, pop art -evrilse dehâlâ var! Hatta belki şöyle demeli: Pop art, modası geçmeyen tek “moda”! Bu da “babası” Andy Warhol’un nasıl bir dehaya sahip olduğunun en önemli göstergesi aslında. Tam da, sosyal medya sayesinde ünlü sözü “Bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak”taki “bir gün”ü yaşarken, onu yakından tanımaya ne dersiniz? Catherine Ingram’ın kaleme aldığı ve Andrew Rae’nin illüstrasyonlarıyla bir sanat dahisini okura “şipşak” tanıtmak amacındaki “İşte Warhol”, Hep Kitap etiketiyle raflarda. Hem sanat kitabına, hem de ele aldığı konu hakkında okura hızlıca fikir verme amacına uygun bir tasarımı var “İşte Warhol”un. Kalın karton kapak, bol resimli, keyifl i illüstrasyonlarla bezeli bir tür “yaşam öyküsü.” Kitap, Andy Warhol’un meşhur şerit fotoğrafl arıyla başlıyor. Bu “Otoportre”ye sanatçının getirdiği yorum, yarattığı pop artın da özü aslında: “Andy Warhol hakkında her şeyi öğrenmek istiyorsanız resimlerimin görünüşüne, filmlerime ve bana bakmanız yeterli. Oradayım. Ötesinde bir şey yok.”

Âdeta bir önsöz olan bu sayfadan sonra, Warhol'un çocukluğuyla başlıyor kitap, ama asıl ilginç olansa yetişkin Warhol'u çocukluğunun ortamını seyrederken tasvir etmesi. Sanat meraklısıysanız kitabı okumadan önce illüstrasyonları inceleyeceğiniz neredeyse garanti. Grafikvari illüstrasyonlarla Warhol'un eserleri arasındaki kimya da tutmuş doğrusu. Bu da “şipşak” biyografiye en çok yakışacak isimlerden biri olduğunu kanıtlıyor hepimize. Sanatçıya dair bir şeyler öğrenmek ya da bilgilerinizi zevkli illüstrasyonlarla pekiştirmek istiyorsanız, kitaba göz atın.

SİYAH SAYFALARDA MARILYN

Tasarımcılar, Warhol’un eserleriyle kitabın illüstrasyonlarını ayırmak için, onunkileri siyah sayfaya basmışlar. Onlardan birinde, sanatçının 1964 tarihli ünlü “Marilyn” adlı yapıtı var.