"İnsanın kendine olan yolculuğu hiç bitmiyor"

Çalışma hayatına farklı alanlarda başlayan, 1999 yılından beri de güzellik sektörünün içinde olan Rezzan Çeşnigil, “İstediğim yere gelme duygusu ben de hiç olmayacak sanırım. Çünkü hâlâ hayatı ve kendimi keşifteyim” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Bu sayfada size değişik sektörlerden birçok gizli kahramanı anlatmaya çalışıyorum. Bazen dostlarım haber veriyor, bazen de diyar diyar gezerken rastlıyorum. Bugün size tanıtacağım hanımefendiyi bana anlattıklarında, “Bir konuşayım” dedim. Rezzan Çeşnigil, içtenliği, samimiyeti ve kararlılığıyla mütevazılığı birleştirmiş, üzerine de azimli çalışkanlığını eklemiş. Moda ve trendlere uymak için yapay bir güzellik deneyimine değil; baştan aşağı mutlu bir bireye kavuşturmak üzerine çalışmalarını zevkle ve sıkı çalışarak sürdürüyor. Paylaşmasak olmazdı.
- Okuyucuların tanıması için tam olarak bugüne kadar ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?
1971 doğumluyum. Tipik koç burcu kadınıyım. Liderlik, yöneticilik, insanlara yardım etme isteği genlerde var o yüzden. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya lisans mezunuyum. Marmara Üniversitesi’nde İşletme ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde Pedagojik Formasyon eğitimleri aldım. 20 yılı geçkindir çalışma hayatının içindeyim. Satış ve pazarlama alanlarında, ilaç, inşaat gibi sektörlerde çalıştım. Ama aklım hep güzellik sektöründeydi. 1999 yılından beri de güzellik sektörünün içindeyim. Günümüzün gelişen teknolojisini güzellik sektöründe de kullanarak, kişiye özel anti-aging çalışmalarıyla müşterilerimizi ihtiyaçlarına ulaştırıyoruz. Her yaş grubundan kişinin “kendi ihtiyaçları” doğrultusunda hazırlanmakta olan estetik ve holistik çalışmalarını sürdürüyorum.

“Annem 'hükümet gibi' bir kadın…”

Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Hayatın içindeki akışta seçimleriniz sizi bir yerlere götürüyor. Eğer olduğunuz yerde mutlu değilseniz değiştirebilirsiniz. İnsanın kendine olan yolculuğu, keşfi hiç bitmiyor.

Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Kalabalık bir ailede büyüdüm. Altı kardeşiz. Adalet duygumu rahmetli olan hâkim babamdan aldım. Annem ev hanımı ama 'hükümet gibi kadın' dediklerimizden. Her koşulda güçlü ve ayaklarımın üstünde olmamı sağlayan kişi...

Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?

Uzun yıllar estetik hastaneleri medikal estetik kliniklerinde koordinatör olarak çalıştıktan sonra kurumsallıktan çıkıp daha butik, kişiye özel bir çalışma yapmak istedim. Bu aşamada ortağım kalıcı makyaj uzmanı biyolog Gülsüm Sözen ile yola çıkarak kendimize butik bir yer açtık. İstediğim yere gelme duygusu bende hiç olmayacak sanırım. Çünkü hâlâ hayatı ve kendimi keşifteyim.

“Teknolojinin gelişmi işimize yaradı…”

Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Sosyal medya kitlelere ulaşmanızdaki en etkin araç. Dünya büyük bir değişim içerisinde ve teknoloji çağındayız. İlişkilerimizi bile yönetiyor artık... Sosyal medya “olmazsa olmaz”ımız… Buradan potansiyel müşterileri çağırabiliyorken ayrıca başarılı ve kaliteli iş performansınızı da ortaya koyabiliyor ve binlerce kişiye aynı anda ulaşma şansına erişiyorsunuz. Gerçekten büyülü bir sektör diyebiliriz.

Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Teknolojinin gelişimi işimize de yansıdı. Yapılan estetik müdahaleler daha bilinir hâle geldi. Ancak herkese her işlem yapılamaz. Moda trend estetik uygulamalara karşıyım. Mutlak memnuniyet ancak kişiye özel olursa gerçekleşir. Bu konuda da danışanlarımın yanında ben varım.

Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak isterdiniz?

Küçükken sorulan “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna hep “Çocuk doktoru” cevabını verirdim. Benim için mutlu insanlar, sağlıklı insanlar hayatın her anında en önemlisi olmuştu… Ayrıca çocukları çok sevdiğim için belki bir gün, tren kaçmamış olursa, anne olmak isterim...

Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde...

Her işte olduğu gibi, güzellik ve estetik sektöründe de eğitim, ilişkiler ve tecrübe çok önemli. Kişinin kendini iyi hissetmek adına attığı bu adımda yanında olacak kişinin ona yol göstermesi başka türlü mümkün olamaz... Burada başka türden bir terapi yaşanıyor aslına bakarsanız. Sadece onun isteklerini dinlemek ve bunu tecrübeleriniz ve işinizin kalitesi ile birleştirerek sonuç odaklı olmak gerekir. Bu yüzden ne kadar tecrübeli olursanız o kadar başarılı iş ilişkileri ve yönetimi gerçekleştirirsiniz. İnsan ilişkileri ise danışanınızın motivasyonunu yüksek tutmada ve kendini açık olarak ifade etmesinde çok kilit nokta. O istek ve taleplerini ne kadar içten ve doğru ortaya çıkarırsa sonuç da o kadar etkileyici ve inanılmaz olur.

“Sevdiğiniz işi yapın,dostlarınızı ihmal etmeyin…”

Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

Her sektörde işler zaman zaman tıkanma yaşayabilir. Ama estetik güzellik sektörü her koşulda devam eder. Yani bu sektördeki her dalda ekmek var. Özellikle gün geçtikçe ortaya çıkan trend ve teknolojik gelişmelerle estetik ve güzelliğin her alanında sürekli devam etmekte olan iş rolleri ve talepler aşırı fazla. Bunun için başarılı ve doğru bir iş kurmak isteyenlerin sektördeki yenilikleri takip etmeleri, arztalebe göre iş modelleri üretmeleri en önemli anahtarlar olacaktır.
- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran...
Bir danışanım, yapılan birkaç medikal estetik müdahaleden sonra işinde terfi aldı ve hayatının aşkı ile tanıştı. Ondan gelen hediye olan kalpli ayıcık ile uyuyorum ben de artık. İşim bana sürekli ilham veren, kendimi keşfetmemi sağlayan duygu dolu bir serüven âdeta. Bunun için genç adaylara diyorum ki her zaman sevdiğiniz işi yapın, sevdiğiniz dostlarınızı ihmâl etmeyin ve en önemlisi hep sevgiyle kalın!