İstanbul'da sanatın yaz renkleri

Sezonun tamamlanmasının ardından sıra festivaller, açıkhava konserleri ve yaz etkinliklerine geldi. Önümüzdeki günlerde operadan tiyatroya, sinemadan konsere pek çok etkinlik var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanatseverler, 45. Müzik Festivali'nin son 6 gününe girdiği İstanbul'da hafta içinde bir başka festivalle daha buluştular. Devlet Opera ve Balesi'nin bu yıl 8. kez düzenlediği Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Arkeoloji Müzesi Bahçesi'nde gerçekleştirilen "Saraydan Kız Kaçırma" temsilleriyle başladı. Festival, hafta sonunda sanatseverlere "Opera Yıldızları" konserini sunacak.

"Opera Yıldızları"yla...

Ülkemizde operanın gelişmesine önemli katkıları olan, Ankara ve İstanbul Operası'nın kurucusu, Devlet Sanatçısı, rejisör ve opera sanatçısı Aydın Gün'ü doğumunun 100. yılında anmaya devam eden Devlet Opera ve Balesi'nin 2016-2017 sanat sezonunda başlattığı konser dizisi, festivale de taşınacak. Şef Selman Ada yönetiminde gerçekleşecek "Opera Yıldızları" konseri, yarın, Zorlu PSM'de Mersin ve Samsun DOB orkestraları tarafından verilecek. Gecenin solistleriyse sopranolar Zerrin Karslı ve Deniz Yetim, mezzosoprano Aylin Ateş, tenor Emrah Sözer, bas Şafak Güç ve bariton Caner Akgün. Opera Festivali, gelecek hafta ise Shakespeare'in aynı adlı eserinden hareketle Verdi'nin bestelediği "Macbeth" operasını sanatseverlere sunacak. Recep Ayyılmaz'ın yönettiği opera, 20 Haziran Salı akşamı, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından Zorlu PSM'de yorumlanacak.

Açıkhava geceleri

ENKA Kültür Sanat'ın bu yıl 29. kez düzenleyeceği Açıkhava Buluşmaları da gelecek hafta, ismini Sait Faik'in iki ayrı hikâyesinden alan Semaver Kumpanya grubunun kuruluşlarının 5. yılında ilk kez sergiledikleri ve bu yıl 15. yaşlarını kutladıkları "Semaver ve Kumpanya" oyunuyla başlayacak. Oyun, 19 Haziran Pazartesi akşamı, ENKA Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

Harbiye'de notalar yankılanıyor

İstanbul'da, yaz aylarında sanatseverlere birbiri ardına sunulan açık hava konserleriyse bu akşam Athena'yla açılacak. Atlantis Yapım organizasyonuyla gerçekleşecek Zubizu Harbiye Açıkhava Konserleri'nde 22 Haziran'a kadar Şebnem Ferah, MFÖ, Bülent Ortaçgil & Birsen Tezer, Teoman ve Kenan Doğulu da sahne alacak. Şebnem Ferah'ın yarın akşam sahne alacağı konserler, 18 Haziran'da MFÖ ile devam edecek. MFÖ, gecede kısa bir süre önce çıkan akustik albümü "Kendi Kendine"den de şarkılar seslendirecek. Son dönemlerde birlikte verdikleri konserlerle hayranlarıyla buluşan Bülent Ortaçgil ve Birsen Tezer de bu yıl Harbiye'nin konukları arasında yer alacak. Ortaçgil ve Tezer'e 19 Haziran Pazartesi gecesi; Erkan Oğur, Cem Aksel, Baki Duyarlar ve Erdal Akyol'un yanı sıra bir yaylı grubu da eşlik edecek. Teoman'ın 20 Haziran Salı akşamı sevenleriyle buluşacağı konser serisinin finalini Kenan Doğulu yapacak. Doğulu 22 Haziran Perşembe akşamı dinlenebilecek olan konserinde, yeni şarkısı "İlk Adımı Sen At"tan ilk hitlerine uzanan bir repertuar yorumlanacak.

ENKA'da ilk konser caz ritmleriyle

Açıkhava Buluşmaları'na tiyatroyla başlayan ENKA'nın ev sahipliği yapacağı ilk konseri, 22 Haziran'da Emin Fındıkoğlu + 12 grubu verecek. Fındıkoğlu'nun yanı sıra sevilen cazcılar Şenova Ülker, İmer Demirer ve Meltem Ünel'in yer aldığı orkestra geniş bir repertuarı yorumlayacak.

Dünya sinemasıyla buluşma

Kısa bir süre önce yeni sergilerini sanatseverlerle buluşturan Pera Müzesi ve Akbank Sanat, yaz aylarında film gösterimlerine de devam edecek. Pera Film'de "Beyaz Gecelerin Alacakaranlığında" başlıklı gösterim programı bugün başlayacak ve 28 Haziran'a kadar devam edecek. İskandinav sinemasının güneşin batmak bilmediği beyaz yaz gecelerinde geçen filmlerine odaklanan seçkide 5 yapıt izleyicilere sunulacak. "Gençlik Başımda Duman", "Doğada Tek Başına", "Belalı Düğün", "Bir Yaz Masalı" ve "Uykusuz" filmlerinin gösterim programına www.peramuzesi.org.tr'den ulaşılabilir. Akbank Sanat'ın Sinema Kuşağı kapsamındaki "Nordik Film Günleri"yse 30 Haziran'a kadar devam ediyor. Sinemaseverler program kapsamında; yarın "Erkek Kardeşler" belgeselini, 20 Haziran'da ise yine Norveç yapımı "Buz, Kar ve İntikam"ı seyredebilecek.