“Kalıplara bağlı olmadan çalışmak büyük bir özgürlük”

Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, “Gayrimenkul sektöründe doğru stratejiyle proje geliştirmek, hedef kitleyi doğru tanımlayarak ihtiyaçları doğru analiz etmek, eskiye oranla çok daha fazla önem taşıyor” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu haftaki konuğumuzu özellikle seçtim. Baktım ki gayrimenkul projeleri ile ilgili reklamlar her yerde ön sıralara çıktı, ben de işi sektörün içinden birine sorayım, dedim, şu sıralar “Büyükyalı” isimli projesi gündemde olan Özak GYO’nun (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) Genel Müdürü Fatih Keresteci ile bir söyleşi yaptım. Sakin bir insan Fatih Bey. Sektörün dinamizmine âdeta “âlim” sakinliğiyle yaklaşıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun Fatih Keresteci... Neredeyse o günden beri de bu sektörde görev almış. Ona, “Bir gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini” sordum. Tane tane anlattı. Paylaşmasak olmazdı...

- Okuyucuların tanıması için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

Özak GYO’da İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak yürütmekte olduğum görevime, son bir yıldır Özak GYO Genel Müdürü olarak devam ediyorum.

- Emlak sektöründe bugün hangi özellikler daha fazla öne çıkıyor?

Her çalışmamızda inovatif bir yaklaşım sergiliyoruz. Emlak sektöründe değişen dünyanın ihtiyaçlarını öngörerek, sürdürebilir ve yaşamı kolaylaştıracak projeler ortaya koymak gerekiyor. Bunu yaparken, çevre koşullarını, estetik ve fonksiyonu, toplu ulaşım fırsatlarını, eğitim, sağlık, kültür ve sanat gibi bir yaşamın olmazsa olmaz değerlerini göz önüne almak da gerekli. Firmamızın şu anda devam eden bir projesi var. Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığı olarak, Emlak Konut güvencesinde dünya standartlarında bir “yeni şehircilik” projesini, “Büyükyalı” adıyla hayata geçiriyoruz.

“ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN, DEĞERLENMENİN DEVAM ETMESİ GEREKİR...”

- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı şehirlerinde, doğru lokasyonlarda yer alan, gerçek bir hikâyesi olan, yaşam biçimi sunan, hayata değer katan ve en önemlisi gelecek nesillere taşınabilecek kalitedeki her projenin, koşullar ne olursa olsun, sürdürülebilir bir değer artışı potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz.

- Emlak yatırımı yaparken neye dikkat etmek lâzım?

Seçilen lokasyonların mutlaka değer artışı vaad eden, ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla değer kazanan nitelikte olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Dünyanın birçok büyük şehrinde toplu ulaşımın yaygın kullanılmaya başlanması, bölgelerdeki konut fiyatlarını diğerlerine oranla çok daha hızlı artırıyor.

“GAYRİMENKUL PROJESİ ARTIK BİLİMSEL BİR KONU…”

- Bu iş artık basit bir inşaat faaliyetinin ötesine geçmiş gibi gözüküyor...

Tabii ki... Birçok bilim dalından ve uzmandan faydanıyoruz. Projelerle artık sadece apartmanların yer aldığı sıradan konut projeleri değil, yeni bir yaşam deneyimi inşa ediliyor. Bunu yaparken, araştırmalar gerçekleştirilip danışmanlarla çalışılıyor. Hedef kitlenin beklenti ve ihtiyaçlarını irdeleniyor, yaşam buna göre kurgulanıyor. Bu şekilde, derin analizlerle sağlamlaştırılmış stratejik bir plan dahilinde yürütülen projelerin başarıya ulaşacağı ve sonuçlarının tatmin edici olacağı kanaatindeyim.

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır?

Özellikle sizin mesleğinizde. Tecrübe, eğitim ve doğru kişilerle kurulan ilişkilerle desteklendiğinde büyük önem taşıyor.

"PROJELERİN İLETİŞİMİNDE SOSYAL MEDYADAN DA YARARLANMAK LÂZIM"

-Artık sizin yaptığınız işin sosyal medya bacağı da etkili şekilde yükseliyor. Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Sosyal medya, çağımızın en önemli iletişim kanallarından biri. Kitlelere ulaşırken, yazılı, görsel ve işitsel materyalleri belli bir kalıba bağlı kalmadan istenilen şekilde kullanabilmek büyük özgürlük. Sektörümüz, sosyal medya iletişimindeki ağırlığını giderek artırıyor ve çok daha fazla kişiyle etkileşim kurulmasına olanak sağlıyor. Projelerimizin iletişiminde sosyal medyadan mümkün olduğunca yararlanıyoruz. Odağımıza aldığımız “insan” ve “iyi yaşam” kavramlarını çağrıştıracak paylaşımlarla, vermek istediğimiz mesajı ve projemizin öne çıkan özelliklerini hedef kitlelerle paylaşmak yararlı olabiliyor.

-Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Gayrimenkul sektöründe doğru stratejiyle proje geliştirmek, hedef kitleyi doğru tanımlayarak, ihtiyaç ve beklentilerini doğru analiz etmek, eskiye oranla çok daha fazla önem taşıyor. Gayrimenkul yatırımcısı artık daha bilinçli ve uzun vadeli bir öngörüye sahip. Projeler geliştirilirken bu bilince uygun hareket etmek gerekiyor.

KONUT ALMAK İSTİYORSANIZ...

- Yatırımcılar bugün neye bakıyor?

Yatırımcılar, konutların “konfor” ve “güvenliği” yaratan donanımsal özelliklerin yanı sıra yatırımcısına sunduğu yaşam biçimiyle de yakından ilgileniyor. Biz de buradan hareketle, konut almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken tüm konuları içeren bir “Ev Alma klavuzu” hazırladık. www.evalmakilavuzu.com web sitesinden de ulaşılabilecek kılavuzda, yatırım yapılacak konutun lokasyonundan çevresindeki ulaşım olanaklarına, sunduğu değer artışı potansiyelinden sosyal yaşam fırsatlarına kadar birçok önemli konuya yer veriliyor.