Karaköy'de KÜBA renkleri

Global Karaköy, Küba’nın gündelik yaşamından 97 fotoğrafın yer aldığı sergiye 29 Nisan’a kadar ev sahipliği yapıyor. Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun 4 yıl boyunca Küba’ya yaptığı 6 seyahatte çekilen fotoğrafların hikâyesini serginin küratörü Niko Guido’dan dinledik.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAMER IŞITIR

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın başkanlığını yürüttüğü DEİK Türkiye - Küba İş Konseyi’nin düzenlediği “Küba, 2013- 2016 Fotoğraf Sergisi” Küba sokaklarını Karaköy’e taşıdı. Biz de küratör Niko Guido’yla fotoğrafları ve Küba’yı konuştuk...

Nedir serginin hikâyesi?

Fotoğraf Gezginleri Grubu olarak 2013’ten beri Küba’ya defalarca seyahat düzenledik. 97 arkadaşımız Küba’nın sosyal hayatını, gündelik yaşamını kareledi. Ortaya da böyle güzel bir birikim çıktı. Sonra bu fotoğraflardan oluşan bir kitap hazırlığına giriştik. Sergi fikri sonradan ortaya çıktı.

Global Yatırım Holding’le yolunuz nasıl kesişti?

Kitabın hazırlık sürecinde taslağı gördüler, ilgilerini çekti. Mehmet Bey “Birlikte çalışalım” dedi. Sonra organizasyonumuzun sponsorluğunu ve tanıtımını üstlendiler. Fotoğraf albümümüzden bin tane bastırdılar. Bunları dünyanın çeşitli yerlerinde dağıtıyorlar.

Sergide Kübalıların özel alanlarından pek çok fotoğraf var. Halkın size karşı tavrı nasıldı?

Dünyada bu kadar güvenli başka bir yer olamaz. Sokaklarda yürürken bir ev görüyorsunuz. İçeri giriyorsunuz. Kapının ardında yaşlı bir adam, sallanan koltuğunda... Sizi görüyor, fotoğrafını çekiyorsunuz, umrunda olmuyor. Çok rahat insanlar. Bu da bizim keyifl e çalışmamıza olanak sağlıyor.

Türkiye’de insanlar Küba’yı ya bembeyaz görüyor ya da simsiyah. Sergi Küba’ya genel olarak hangi renkten bakıyor?

Aslında Küba ne siyah ne de beyaz bir ülke. Biz aradaki gri tonları vermeye çalışıyoruz. Eğer mesele mutluluksa Küba halkı genel olarak mutlu ama gençler mutsuz benim gördüğüm. Çünkü sınırlı internet ve televizyon imkânıyla dışarısının çok güzel olduğunu düşünüyorlar. Halbuki dışarıyı çıkıp bir görseler hemen Küba’ya geri dönecekler.

Guevara’dan “ÖNSÖZ”

Sergideki fotoğrafl arın satışından elde edilecek gelir, Parıltı Görmeyen Çocuklar Derneği’ne bağışlanıyor. Sergi için özel hazırlanan albüme önsöz yazanlar arasında ise Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara da yer alıyor. Guevara, şöyle diyor: “Kübalılara ve bizi ziyaret edenlere bulaşan hayat neşesinin güvenilir tanıklıkları olan bu görüntülere hayran kalındığında, ulusumuzun potansiyelini anlayan ya da hisseden duyarlı insanların eserleri karşısında olduğumuzun farkına varıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir