Leonardo Da Vinci icatlarıyla İstanbul’da

"Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul'da" sergisi,UNIQ Müze’de 14 Aralık’ta açılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rönesans döneminin en önemli isimlerinden Leonardo Da Vinci’yi ve buluşlarını bugüne taşıyan “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisi, gelecek hafta içinde sanatseverlere sunuluyor. Prömiyerini yaptığı Brugge’ün ardından dünya turuna İstanbul’dan başlayacak olan sergi, 14 Aralık’tan itibaren UNIQ İstanbul’daki UNIQ Müze’de gezilebiliyor. “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisi, Da Vinci’nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak oluşturulan 100 replikasıyla birlikte; el yazması, tablo ve çizimlerin de replikalarının dahil olduğu 200’e yakın eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, UNIQ Müze’de 7 Nisan 2018’e kadar devam ediyor. 22 kişilik bir ekibin emeği

Sanatseverler, “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisinde Madame Tussauds İstanbul’un balmumu Leonardo Da Vinci figürüyle karşılanıyor ve üç boyutlu sanal gerçeklik gözlükleriyle Flying Machine’i deneyimleme olanağı buluyor. Leonardo Da Vinci’nin hayatı boyunca yaklaşık 6 bin icat, icat geliştirme ve tablo eskizi yaptığı, bunların çok az bir kısmını hayata geçirdiği biliniyor. Belçika ve Lüksemburg’dan mühendis, tarihçi, grafik sanatçıları ve zanaatkârlardan oluşan 22 kişilik bir ekibin 10 yıllık çalışmasının ürünü olan sergi, daha önce keşfedilmemiş birtakım konuları örnekleyerek Da Vinci hakkındaki bilgileri artırmak amacında. Küratörlüğünü Jean-Christophe Hubert’in, teknik sorumluluğunu ise Vincent Damseaux’un üstendiği serginin dünya turuna Türkiye’den başlamasına vesile olan ve organizasyonunu üstlenen TurkMall Yönetim Kurulu üyesi Alper Eyüboğlu; "Dünyanın en kapsamlı Leonardo Da Vinci koleksiyonu unvanı ile ziyaretçilerin huzuruna çıkan bu serginin, 7’den 77’ye herkese hitap ettiğini" vurguluyor.

Tek vida yok!

İstanbullular ile buluşacak olan Leonardo Da Vinci Makineleri Koleksiyonu’nun önemli bir özelliği de, sergide yer alan replikaların orijinal tasarımlara bağlı kalarak ahşap ve metalden yapılmış olması. Sanayi tipi hiçbir birleştirici unsurun yer almadığı replikalarda tek bir vida kullanılmadığı belirtiliyor. Da Vinci’nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak hayata geçirilmiş olan bu çalışmaların bazıları orijinal boyutlarında, diğerleriyse 60 santimetreye 5 metre arasında değişen replikalar. “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisinin en büyük parçası, 5 metrelik boyutuyla Da Vinci’nin Sultan II. Beyazıt döneminde inşa etmek istediği Haliç Köprüsü’nün replikası.

Çocuklar dahi'yi keşfedecek

Leonardo Da Vinci icatlarıyla İstanbul’da “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisinin koleksiyonunda yer alan birkaç eser ve makine, yarının sanatseverinin Leonardo Da Vinci’yi daha iyi tanıması için kendi başlarına inceleyebilecekleri bir düzenlemeye sahip. Yetişkin ziyaretçiler ise üç boyutlu sanal gerçeklik gözlükleriyle Flying Machine’i deneyimleyip Haliç Köprüsü’nün üzerinden 15. yüzyılın İstanbul’una seyahat edebilecekler . Sergi, ayrıca; Michelangelo, Dürer, Vasari, Donatello, Verrocchio, Giambologna, Raphael, Guardi ve Canaletto gibi Rönesans’ın diğer önemli sanatçılarıyla Da Vinci’nin çağdaşlarının onun eserlerinden ilham alarak sunduğu örneklere ve orijinal belgelere de ışık tutma amacında.