“Makam şoförlüğünü meslek haline getireceğiz...”

Tüm Makam Şoförleri Derneği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Bu meslek çocukluk hayalimdi, başka bir meslek düşünmedim. Bu mesleğin gelişimine katkı sağlamak ve meslek grupları içinde hakettiği yere gelmesi için TMSDER’i kurduk” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ALKİN

Bu hafta Tüm Makam Şoförleri Derneği Başkanı (TMSDER) Halil İbrahim Yılmaz konuğumuz oldu. Yanlış duymadınız; Makam şoförlerinin bir derneği var. Hem de ciddi işler yapan bir dernek. İşsiz üyelerine iş bulan, eğitim veren, makam şoförlerinin sağlık sorunlarına ciddiyetle yaklaşan bir dernek. Başkan Halil İbrahim Bey, “Zor şartlarda büyüdüm” diye başladı söze. Sosyal medyanın öneminin altını çizmesi beni etkiledi. Modern ve gerçekçi bir insan Halil İbrahim Yılmaz. Paylaşmasak olmazdı.

- Okuyucuların tanıması için tam olarak bugüne kadar ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

Tüm Makam Şoförleri Derneği’ni kurarak meslekte saygı duyulan ve zor şartlarda çalışan meslektaşlarımıza destek olmak, onları bir araya toplamak... Şu anda derneğimizin tüm üyelerinin kendilerine ve ailelerine ücretsiz check-up verdik ve ihtiyaç sahibi meslektaşlarımıza maddi manevi destek olmaya çalışıyoruz. İşsiz arkadaşlarımıza iş olanakları sunmaya çalışıyoruz.

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Çocukluk hayalim bu meslek, günümüzde gördüklerim hayallerimi yıktı. Makam şoförlüğü son dönemlerde çok revaçta olan bir meslek hâline geldi. Herkesin makam şoförü olamayacağını, mesleğimizin zarar gördüğünü anlatmak ve çözümler bulmak için makam şoförü arkadaşlarımla beraber TMSDER’i kurarak mesleğime sahip çıkıyor, gelişimine katkı sağladığımı düşünüyorum.

“Dernekçilik Türkiye'de kanayan yaradır..."

- Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Bugüne kadar ailem her yaptığım işe destek verdi ve vermeye devam ediyor. Bu mesleğin sıkıntılı olan kısmı sosyal hayata ve ailenize yeteri kadar vakit ayıramamak. İlk başlarda ailem bu durumdan biraz mutsuz olsa da işimin gerektirdiği bu durumu zamanla kabul ettiler. Ailemize zaman ayıramıyoruz, fakat onlar bizim için çok büyük fedakârlık gösteriyorlar. Çocukluğum çok zor şartlarda geçti. Bir odada dört erkek kardeş büyüdük, işçi bir ailenin çocuğuyum ve ailemle gurur duyuyorum.

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?

20 yıldır makam şoförüyüm. Yıllardır böyle bir dernek kurmak istiyordum. Bugün güçlü bir yönetim ile çalışmalarımız devam ediyor. Daha yolun başındayız, Türkiye’de kanayan bir yaradır dernekçilik. Özellikle mesleki dernekler. İşsizler hariç insanları bu derneklere toplamak kolay olmuyor. Umarım gelecek nesil toplumsal örgütlenmenin önemini daha iyi anlar. Mesleki gelişimdeki katkısı tartışılmaz. Biz TMSDER olarak daha yolun başındayız ve projelerimiz ile hak ettiğimiz yere geleceğimizi düşünüyorum.

"Başka meslek düşünmedim hiç..."

- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Çok faydası var, çünkü günümüzde birçok şeye sosyal medya sayesinde daha hızlı çözüm bulunabiliyor. Sesimizi, düşüncemizi daha açık ve daha hızlı bir şekilde anlatıp duyurabiliyoruz. Türkiye’nin her köşesindeki makam şoförlerine bu sayede ulaşmak mümkün. Genel anlamda bizlere katkısı büyük. Facebook, Instagram hesabından paylaştığımız bilgiler, dernek faaliyetleri, makam şoförü eğitimleri, fotoğraflar meslektaşlarımızın meslekteki gelişimi arttırmalarına yardımcı oluyor.

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Geçmişteki makam şoförlüğü ile bugün arasında çok fark var, biz TMSDER olarak birlik beraberlik içerisinde çalışıp mesleğimize sahip çıkacağız. Bizim en büyük sıkıntımız, mesleki bir kaydımız yok; şoför statüsünde görülüyoruz. Ama makama hizmet eden; koruması, asistanı, yardımcısı ve ayrıca malını, canını, namusunu dahi emanet ettiği kişiler olarak şoför statüsünde görülmek bizleri üzüyor. Biz de “makam şoförlüğü”nü meslek hâline getirmek istiyoruz. Bizler eskiden olduğu gibi gerçek makam şoförleri olmak istiyoruz.

"Dernek başkanlığı farklı bitr deneyim"

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ...

Bu meslek çocukluk hayalimdi, başka bir meslek düşünmedim. Ben bu mesleğin gelişimine katkı sağlamak ve meslek grupları içinde hakettiği yere gelmesi için TMSDER’i kurdum. Hem meslekte gelişmek hem de farklı bir deneyim benim için dernek başkanlığı. İşimde olduğum gibi makam şoförlüğünü iyi bir yere getireceğime inanıyorum. Ben makam şoförlüğünü seviyorum.

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde...

Eğitim; makam şoförleri de dahil her meslekte yüzde 100 şarttır. Gelişen teknolojiyi takip ederken bunların eğitimini almak gerekmektedir. Günümüzde makam şoförleri Cumhurbaşkanı dahil tüm siyasetçiler, CEO’lar, yönetim kurulu başkanları gibi önemli birçok kişiye hizmet vermektedir. Sorumluluğu çok büyük olan bu meslekte eğitimin mutlaka alınması gerekir. Biz dernek olarak mesleğimizle ilgili eğitim çalışmalarımıza devam ediyoruz ve grup olarak arkadaşların özel bir kurstan eğitimlerini almalarını sağlıyoruz. Bu eğitimde ileri sürüş teknikleri, öfk e kontrolü, trafik adabı, araç içinde ve dışında görgü kuralları gibi eğitimlerle hem aktif olarak çalışan makam şoförlerine, hem bu işe yeni başlayan arkadaşlara kurum ve kuruluşlarda özel eğitim verdiriyoruz. Böylelikle daha kaliteli ve işin ehli makam şoförlerini yetiştiriyoruz. TMSDER olarak biz eğitime tam destek veriyoruz.

- Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir?

Çocukluk dönemimde, Amerikan arabalarını ve şapkalı şoförlerini seyrederken “Ben de böyle olacağım” derdim. Bugün bu gerçek oldu, ama, şapkam yok tabii ki. Yaptığım işte değil ama, örnek aldığım kişi 12 yıldır makam şoförlüğünü yaptığım Cey Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve SEDEFED Başkanı Sayın Ali Avcı’dır.

- Çocuklarınız sizin yaptığınız işi yapsın ister miydiniz?

Evet tabii ki... Benim mesleğime verdiğim önemi onlar da biliyorlar. Meslek olarak güçlü ve kaliteli bir meslek olduğunu düşünüyorum. Eskiden çocuklar babalarının mesleğini devam ettirirdi, bugün bunu görmek mümkün değil maalesef.

İşin hakkı verilmeli

- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

Maalesef asgari ücrete çalışan arkadaşlarımız var. Böyle oldukça bu meslekte bize ekmek yok. Ama TMSDER olarak projeler geliştirip makam şoförlüğünü günümüzde ihtiyaçlarını sağlayacak hâle getireceğiz. Bunun için önce eğitim ile başlayacağız. Makam şoförlüğü zor bir meslektir, fedakârlık ister, güven ister. Bugün ülkemizdeki terör olayları dahil birçok tehlike makam ile beraber biz makam şoförlerini de tehdit etmektedir. Bir makam şoförü çalıştırıyorsanız ona hakkını vermelisiniz. TMSDER olarak makam şoförlerine gereken hakların verileceğine inanıyoruz.

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?

Evet; meslekte iyi, kötü anılarımız tabii ki var. Eski bakanlarımızdan birini havalimanından alıp Edirne’ye götürürken, sağanak yağmurlu bir günde işimiz gereği biraz hızla giderken otoyolda su birikintisine girdim. Aracım bir anda savrulmaya başladı. Çok şükür aracın iyi olması ve yılların vermiş olduğu tecrübemle soğukkanlı davranarak kontrolü sağladım. Bakan bey de teşekkür etti. Ve o gün, eğitim ve tecrübenin şart olduğunu bir kez daha anladım ve mesleğimle gurur duydum. Ama şunu da söylemek istiyorum, trafi k kurallarına uyalım, uymayanları lütfen uyaralım.