Mobil vatandaşın resepsiyonsuz yeni otelleri

İşte bugün yeni bir modeli anlatmak istiyorum. Farklı bir konseptle oluşturulan CitizenM otel zinciri, teknoloji tutkunlarına sunulan konaklama deneyimiyle geleceğe dair ipuçları sunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Geleceği artık bugün yaşıyoruz ve farklı konseptlerin ipuçlarını aslında pek çok yerde görebiliyoruz. Konu sadece teknoloji değil, aslında teknolojiyle birlikte modeller ve yaşam tarzları da değişiyor. Hızlanan yaşam akışı, farklılaşan ihtiyaçlar, esneklik, yeni iş yapış şekilleri de bunu yaratıyor. Bugün bizzat benim de yaşadığım yeni bir konaklama deneyimini size aktarmak istiyorum. CitizenM; son birkaç yıldır Londra, Berlin, Hong Kong ve New York gibi kentlerde açılan bir otel zinciri… Türkçe karşılığı VatandaşM ya da tam açılımıyla ‘Mobil Vatandaş.’

Bir süredir internet üzerinden incelediğim bu otelde, geçtiğimiz günlerde kaldım. Bu deneyimi fotoğraflarla birlikte aktardığımda sizlerin, yeni yaşam biçimlerimiz konusunda farklı bakış açılarınız olacağına inanıyorum.

Rezervasyon yöntemi farklı...

Önce internet üzerinde rezervasyonda farklılıkla başlıyoruz… Online yaptığınız başvuruda size bir kod veriyorlar. Bu kodu rezervasyon girişinizde kullanıyorsunuz. Hemen ertesi gün bir mesaj geliyor ve ödemenin bir kısmını ya da tamamını yapabileceğinize dair bir açıklamayı içeriyor… Eğer öderseniz ‘check out’ yaparken zaman kaybetmeyeceğinizi söylüyor. Ben bir gece kalacağım için ödemeyi de gerçekleştirdim… Farklı deneyim otele girişinizle birlikte başlıyor.
Otelde her şey aslında mobil yaşayan yeni bir insan modeline göre dizayn edilmiş. Otelde sizi karşılayan ya da buyur eden olmadığı gibi, aslında resepsiyon da yok. Daha çok bir kafeye girer gibisiniz. Öndeki destekte bulunan rezervasyon bilgisayarlarına ilerliyorsunuz. Ekranda görünen ‘check in’ yazısına tıkladığınızda, size online gönderilen rezervasyon kodunuzu soruyor. Kodu girdiğinizde size otelde 3 tür oda olduğunu söylüyor, onlardan boş olanları gösterip seçmenizi istiyor. Seçtikten sonra hemen masa üzerinde duran manyetik anahtarlardan birini alıp onu kaydı yapmak üzere manyetik alan bölmesine koymanızı istiyor. Evet bu kadar, anahtarı koyduğunuzda otele girişiniz tamamlandı!

Odalar teknolojik...

Bu yeni yaşam tarzında odalar temiz, çift kişilik yataklı ama çok küçük bir minimal konfora sahip… Odada bulunan tabletlerden her şeyi kontrol edebiliyorsunuz. Müzik ve film arşivi, TV yayınları çeşitliliği zengin ve hepsi tablet üzerinde. Tablet üzerindeki ‘mod’lardan birini isteğinize göre seçebiliyorsunuz. Örneğin, ‘relax’ modunu seçerseniz ona göre müzik ve renk harmonisini size oda içinde sunuyor. Rehber bilgi kitapçıkları da masanın üzerinde. Haritalar ve tavsiyeler yeni konseptlere uygun, hepsi güncel hazırlanmış. Hatta güzel bir not defteri ve içinde şehirle ilgili ipuçları da var.

Turist oteli değil...

Broşürlerde yazıyor zaten, burası aslında bir turist oteli değil. Kalanların profilleri genelde dijital dünyanın insanları. Herkesin girişteki masalarda bilgisayarlarla çalışması bunu gösteriyor. Evet giriş ya da eski adıyla “lobby” bir kafe gibi demiştim. Gerçekten kafe tarzı bir servis var. Rahat oturma grupları, televizyon, büyük masalar toplantı için uygun. Ama isterseniz terasta özel toplantı odaları da var ve rezervasyon yapabiliyorsunuz. Kahvaltı servisi, atıştırmalıklar dışında bir yemek organizasyonu yok. ‘Check out’ işlemlerinizi de aynı şekilde yapabiliyor ve ödemenizi pos cihazı üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

İşte size kentli, sık seyahat edenlerin yeni bir mobil yaşam tarzı.