Mutfakta yalnızlık çekmeye son

Berlin'de düzenlenen IFA'da, adetâ mutfakta devrim yaşandı! Yakında herhalde akıllı olmayan hiçbir mutfak aleti kalmayacak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Almanya Berlin'deki tüketici elektroniğinin en büyük fuarlarından IFA'da, "mutfakta devrim" vardı. Artık herkes "bağlı" mutfaklardan bahsediyordu. Tüm aletler birbiriyle konuşmaya başlamıştı, ama şimdi bunlar tüketici için bir platform haline dönüşüyor. Bir hizmet yelpazesinin içinde yer alıyor. Herhalde yakında akıllı olmayan hiçbir mutfak aleti kalmayacak… Örneğin, Alman BSH Ev Aletleri mutfak asistanı Mykie'yi tanıttı… Bu ilgi çekici sosyorobot, aslında bir ürün değil, bir konsept. Mykie, Amazon Dash Replenishment Service, Simply Yummy ve HelloFresh gibi pek çok uygulamayla entegre çalışabiliyor. Tarifler alıyor, bunları bir duvara size yansıtabiliyor… Sizinle sesli olarak konuşuyor, sesli komutlar alabiliyor, yani artık mutfakta yalnızlık çekmek yok. Ya da örneğin bu sistem içinde toplu yemek yapmak ya da eğitim almak da mümkün… Mykie size bu konuda yardımcı oluyor. Bunların hepsi " Home Connect"in bir parçası olarak çalışıyor. Akıllı eve giden yolda mutfak büyük bir atakta sizin anlayacağınız… Bütün bunlar aslında hizmet platformu haline geliyor, tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi… Başka nelerden söz etmek lâzım; gelin bazı gelişmelerden bahsedelim…

İŞTE BAZI YENİLİKLER

- Bağlı evler: Tüm ev aletleri artık internet üzerinden bağlı olacak. Bunlar bir platform üzerinden, farklı uygulamalardan besleniyor olacak. Yukarıda mutfaktan bahsettik, ama üzerinde WiFi yazan çamaşır makineleri, kahve makineleri hiç şaşırtıcı değil. Bunlar sadece uzaktan kumandalı değil. Teknik olarak uzaktan kumandaya karşı pek çok marka var. Ama örneğin bir yıkama programını ya da kahve programını internetten çok kolay indirmek mümkün…

- Kameralı buzdolabı: Markete gittiniz ama o an aklınıza evde yumurta olup olmadığı gelmedi. O zaman buzdolabının içindeki kameraya bağlanıp 6 saniyede bir resim çeken bu kameradan buzdolabının içindeki durumu görebilirsiniz. Çift kamera var, yumurta gözünü görebilirsiniz merak etmeyin… Biri içeri, diğeri kapak tarafına bakıyor.

- Kapalı mekân dolapları: Buzdolaplarının çevresinde boşluk olması gerekir normalde. Yeni dolaplarda, havalandırma kontrolleri bunları gereksiz kılıyor ve sadece dolap büyüklüğünde yerlerde kolayca çalışıyorlar artık.

- Nem kontrolü: Artık buzdolaplarında nem kontrollü çekmeceler var. Tabii ki özellikle sebzeler için… Günümüz sağlıklı yaşam trendlerinde, sebzelerin taze kalması da çok önemli.

- Kurutmalı bulaşık makinesi: Bulaşıklarınızı yıkarken, makinenin renklerini değiştirebilirsiniz ya da dışardaki penceresinden yıkama anına şahit olabilirsiniz. Kurutma sistemleriyle plastik tabakları bile çok iyi temizlemek mümkün artık. Kurutmalı bulaşık makinesi mi, renkli mi? Ya da ikisi birden, tercih sizin…

- Akıllı havalandırma: Set üstü havalandırma sistemleri de akıllı sensörler sayesinde tam akıllı bir havalandırma sağlıyor. Üstelik çok da estetik.

- Alev ayarlı ocak: Ocağı yaktığınızda, alevi çok mu az mı, açıldı mı, endişeleri olur. Alevin boyutunu bile belirlemek mümkün… Bunun için özel ölçülü kadranlardan ayarlamak yeterli.

- Kahve makineleri: Kahve makineleri artık evin geleneksel aletleri içine katılmış görünüyor. Artık "mutlak" ürünlerden biri gibi olmuş… Bu alandaki rekabet, makinelerin estetiğinden sunulan kahvelerin kalitesine, hatta kutu tasarımlarına kadar çok geniş bir yelpazeye uzuyor.

- Akıllı ev sistemleri: Tabii bunların tümünü kontrol edecek ev sistemi yazılımları gelişiyor. Sizin isteğinize göre ışığı ayarlayan, güvenliği kontrol eden, bulaşık makinesini ve buzdolabını ayarlayan sistemler.

- Barselonalı buzdolabı: Sponsorlu buzdolapları da var artık! Beko'nun Barselona renkleriyle dizayn ettiği buzdolabı gibi.. Mutfaklar da mı markalaşıyor!

- OLED TV dönemi: Son bir iki yıldır, "curve" trendi vardı. Bu yıl OLED TV'leri her yerdeydi. Organik LED (Işık yayan diyot) "Organic Light Emitting Diode"… Kimilerine göre bu teknoloji için zaman var. Fakat pek çok markada iddialı şekilde bu alanda var görünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir