Müzik, teknoloji ve yaratıcılık, Sónar Istanbul’da buluşacak

Sónar, 1994 yılında Barselona’da gerçekleştirilen ilk etkinlikten bugüne 27 farklı şehirde 55 kez düzenlendi. Festival, ilk kez İstanbul’da organize ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk kez 1994 yılında Barselona’da gerçekleşen ve bugüne kadar 27 farklı şehirde 55 kez düzenlenen Sónar, 24 Mart ve 25 Mart’ta ilk kez İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Zorlu Performans Sanatları Merkezi organizasyonu, Charm Music işbirliği ve Digi.logue co-sponsorluğunda düzenlenecek olan Sónar Istanbul; müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi buluşturan bir programa sahip.

Moderat’tan Murphy’ye...

Avrupa’nın önde gelen festivalleri arasında yer alan Sónar, içeriğinin yanı sıra konuk olduğu şehirlerin yerel sanatçılarına global bir platformda performans sergileme fırsatı da sunuyor. Festivalin 24- 25 Mart tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek ayağı da bu amaçla oluşturuldu. Etkinliğin müzik bölümünde; Moderat, Roisin Murphy, Nina Kraviz, Floating Points, Kode9, Weval, Tim Hecker ve Clark’ın da aralarında olduğu pek çok sanatçı var. Sónar Istanbul; görsel-işitsel performansları, kültür ile teknoloji alanındaki önemli başlıkların konuşulacağı panelleri, ses enstalasyonları ve atölyeleriyle “müziğin geleceğine dokunan bir deneyim festivali” olmayı hedefliyor.

Görsel ve işitsel performanslar...

Lalin Akalan küratörlüğündeki Sónar+D’nin “AUDIOVISUAL” isimli görsel-işitsel performanslara yer veren bölümü, deneysel müzikleri kadar sahne şovlarıyla da tanınan sanatçılardan oluşuyor. Ali Demirel’in müzikleri Biosphere imzası taşıyan; “İnsansız bir dünyada binalar nasıl gözükürdü?” sorusuna cevap aradığı yeni filmi “The Pier” bölüm kapsamında takip edilebiliyor. “Aesthetic Animism” isimli projesiyle sesler üzerinden oluşturduğu kompozisyonu dijital bir kurguyla birleştiren Atay İlgün performansı ve dijitalle analog sanat dallarını buluşturan Francesco Tosini’nin "a.k.a ACCA-Rame” isimli solo performansı da izlenebilecekler arasında. “AUDIO VISUAL” programında Ryoji Ikeda’nın “Supercodex”, Nonotak Studio’nun “Shiro” ve Acca’nın “Rame” projeleri de yer alıyor.

Elektronik müzik başlığı altında önemli prodüktör ve grupları ağırlayacak olan Sónar Istanbul; house, soul; hip hop ve cazı harmanlayan İngiliz prodüktör Floating Points, WARP Records’un öne çıkan isimlerinden Clark, elektro- pop’u tekno ile birleştiren müziğiyle HVOB, dubstep prodüktörü Kode9, eklektik seslerin yaratıcısı Prins Thomas; hip hop ve elektronik müziği buluşturan Nosaj Thing, elektro soul ikilisi HONNE, farklı türleri birleştirdiği setleriyle bilinen DJ Koze ve pek çok türün dinamiğine sahip Weval'i de ağırlıyor. Hey! Douglas, Ah! Kosmos, İskeletor, DJ Style-ist, Büber, Villette, Fasitdaire, İpek Görgün, Biblo, Mabbas, Seretan, Fuchs & Cervus, Doğu Orcan ve Vildan Gündüz ise Sónar Istanbul’da yerli sahneyi temsil edecek DJ ve prodüktörler.

Ve yan etkinlikler...

Festivalin Sónar+D bölümünde yerli ve yabancı konukların katılımıyla gerçekleşecek panel, sergi, deneysel performans, atölye çalışmaları, demolar ve sesin farklı formları için yapılan araştırmaların detaylı programı için www.sonaristanbul.com internet sitesine göz atılabilir.

FESTİVALİN AĞIR TOPLARI HANGİ GÜN SAHNEDE?

Sónar Istanbul’da; “III” adlı albümlerini geçen nisanda kendi plak şirketleri Monkeytown Music üzerinden yayımlayan Moderat’ındeneysel seslerle örülü multimedya şovlarıyla destekledikleri şovlarını 25 Mart Cumartesi saat 23.30’dan itibaren dinlemek mümkün. Dönemsel kostümler ve görsellerle desteklediği sahne şovuyla “21. yüzyılın art pop kraliçesi” olarak nitelendirilen Róisín Murphy de festivalin konukları arasında. Róisín Murphy, festivalde, 24 Mart Cuma akşamı saat 24.00’te sahne alıyor. DJ’liğinin yanı sıra prodüktör kimliğiyle de elektronik müziğin önemli isimlerinden biri haline gelen Scott Goodman ise “Kode9” kimliğiyle gerçekleştireceği DJ setiyle 24 Mart’ta 02.30’da festivale katılıyor.