Müzikle zaman yolculuğu: Güzergâh 2016 yazının Bodrum'u

Geçen yaz, Doğuş Grubu’nun kurucu destekçiliğinde 12. kez düzenlenen festival, 2 DVD’lik bir kayıtla hatıralarımızda kalmaktan kurtulup müzik kütüphanelerine girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Sanata ve kültüre yapılan yatırım, ülkemizin yarınına yatırım demek... Bunun bilincinde olan pek çok önemli şirket, sosyal sorumluluk projelerinin en üst sıralarında sanata yer veriyor yıllardır. Bir süre sonra bu destekler, şirket kültürünün önemli motifl erinden biri haline de geliyor. Örneğin Türkiye’de klasik müziğe destek deyince benim aklıma gelen ilk kuruluşlardan biri Doğuş Grubu. Ve elbette bunda kurucu destekçiliğini yürüttüğü, 2005’ten bu yana 108 konserde 4 bin 200’ü aşkın sanatçıyı ve on binlerce müzikseveri ağırladığı D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin çok özel bir yeri var. “Festivale daha aylar var, neden bugün böyle bir yazı okuyorum?” diye düşünüyorsanız, hemen sebebine geleyim. Ekstra’nın yeni sayısını hazırlarken postadan çıkan bir paket beni çok sevindirdi ve bu yazıyı yazma şevkini verdi de ondan: Geçen yaz gerçekleştirilen festivalin kayıtlarını içeren iki DVD’lik özel bir albüm ulaştı elime. 12. festivalin detaylarını anlatan Türkçe- İngilizce bir mini kitapçık ile birlikte. Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan’ın “Doğuş Grubu olarak, Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin bilet gelirinin Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na otizm çocuklar ve ailelerine yönelik çeşitli projelerde kullanılmak üzere bağışlanmasından yana gururluyuz” da dediği mektubuyla birlikte gelen kayıtlar, dinleyeni o nefis yaz günlerine götürmenin yanı sıra elini attığı her alanda arşiv sıkıntısı çeken sanat dünyası için çok önemli bir kaynak da. İdil Biret’in her zamanki gibi bir başka dünyanın kapılarını araladığı açılış konserinden Fazıl Say’ın müziğimizin yarını genç yıldızlarla buluştuğu geceye, “Nâzım Oratoryosu”ndan Monica Molina’nın Bodrum’da aşk fırtınası estirdiği akşama, Lura’nın enerjisinden “Romantiklerle Gün Batımı”na bu yılın unutulmazlarını yeniden yaşama fırsatı da cabası.

YILDIZ YAĞMIŞTI ŞEHRE

Gelenekselleşmiş etkinlikler tüm dünyada bir kültür turizmi vesilesi olarak kabul ediliyor. Bodrum’da maviyle sanatın buluşması gitgide bu şekilde algılanmaya başladı. Bu algının artması beklentilerimiz arasında... Fazıl Say’ın viyolonselci Dorukhan Doruk ve kemancı Berfin Aksu’yla verdiği konser, Monica Molina ve Sinema Senfoni Orkestrası, hele hele usta piyanistimiz İdil Biret’in CSO’yla çaldığı gece, hangi müzikseveri heveslendirmez?