Odakta doğa ve edebiyat

Borusan Contemporary, yeni sanat sezonuna Diana Thater’ın “Kaçak Dünya”sı ve Dr. Necmi Sönmez’in Oktay Rifat’ın bir şiirinden yola çıkarak hazırladığı “Ağaç, Gölge, Deniz, Ay” sergisiyle 16 Eylül’de başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sanat kurumları, 15. İstanbul Bienali ile birlikte başlayacak olan yeni sezonda sanatseverlere sunacakları ilk sergileri bir bir duyurmaya devam ediyor. Borusan Contemporary de bu kurumlara katıldı ve 2017-2018 sanat dönemine, 16 Eylül'de, iki yeni sergiyle başlayacağını açıkladı. Rumelihisarı'nda, Borusan Holding ofislerinin de bulunduğu Perili Köşk, gelecek ay, Diana Thater'ın soyu tükenmekte olan hayvanları tehdit eden kaçak avcılığa çağdaş sanat penceresinden baktığı "Kaçak Dünya" (A Runaway World) sergisine ve küratör Dr. Necmi Sönmez'in Oktay Rifat'tan aldığı ilhamla çağdaş sanatın farklı deneylerini bir araya getirdiği "Ağaç, Gölge, Deniz, Ay" başlıklı sergiye mekân olacak.

ABD'li çağdaş sanatçı Diana Thater'ın 18 Şubat 2018'e kadar Perili Köşk'te sergilenecek olan "Kaçak Dünya" adlı sergisi, Borusan Contemporary Sanat Yönetmeni Kathleen Forde ile The Mistake Room'un Yöneticisi ve Sanat Direktörü Cesar Garcia tarafından hazırlandı. Sergi, beş adet video temelli enstalasyondan oluşuyor. Bienal kapsamında sanatseverlere sunulacak olan "Diana Thater: Kaçak Dünya", ilk olarak Los Angeles'daki Mistake Room tarafından hazırlandı ve geçen ilkbaharda sergilendi. Borusan Contemporary'de, kaçak avcılık yüzünden yakın gelecekte soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvanların durumunu inceleyen bu işlerin geniş bir tekrarı yer alacak.

Mekânda 16 Eylül'den itibaren görülebilecek bir diğer yeni sergiyse Dr. Necmi Sönmez'in küratörlüğünde hazırlanan "Ağaç, Gölge, Deniz, Ay." İzleyiciye yeni medya sanatının Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'nda yer alan örnekleri sunacak olan serginin çıkış noktası, Necmi Sönmez'in işlerinde alışıldığı üzre yine edebiyat. Sönmez'e bu defa ilham veren eserse Oktay Rifat'ın ilk kitabında yer alan "Bir Şehri Bırakmak" şiiri. Sergi ağırlıklı olarak dijital tekniklerle üretilmiş video, yerleştirme, fotoğraf, video heykeli, ışık objesi ve ses düzenlemelerinden yola çıkarak çağdaş sanatın farklı deneylerini bir araya getirecek. "Ağaç, Gölge, Deniz, Ay" sergisi de 18 Şubat 2018 Pazar akşamına kadar sürecek

Sanat koleksiyonundan seçme eserler...

Borusan Contemporary, yaz boyunca, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndaki yapıtlardan oluşan üç sergiyi sanatseverlere sunuyor. Perili Köşk'te hafta sonları görülebilen "Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan Yeni Eserler", "Ola Kolehmainen: Sinan Projesi" ve "Günlerin Tortusu" başlıklı sergiler, 3 Eylül'e kadar sürüyor. Küratörlüğünü Kathleen Forde'un üstlendiği "Uvertür", aynı adlı sergi dizisinin 2. bölümünü oluşturuyor ve video çalışmaları sergide önemli bir yer tutuyor. Perili Köşk'ün 4. katında yer alan, Necmi Sönmez'in hazırladığı "Ola Kolehmainen: Sinan Projesi" ise odağına mimariyi alan fotoğraf işlerini bir araya getiriyor. "Günlerin Tortusu" da çağdaş sanat ile zaman arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir sergi.