Pokemon 'GO!' dedi herkes koşmaya başladı!

Pokemon GO, yayınlandıktan kısa süre sonra fenomen oldu. Odalarında, bilgisayar başında oyun esiri olanları sokağa çıkaran Pokemon GO, markalar için de ‘müthiş’ bir fırsat yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI 

Niantic Games tarafından geliştirilen ve sanal dünyayı birleştiren, artırılmış gerçeklik uygulaması Pokemon GO, yayınlandıktan kısa süre sonra fenomen oldu. Türkiye’de de herkes, resmi olarak yayınlanmasa da Amerika’da hesaplar açıp oyunu indirme derdine düştü... 20 yıl önce Pokemon oynayan çocuklar şimdi 30 yaşında girişimci ve sorumluluk sahibi olarak oyun arkadaşlarını karşılarında buldular. Sadece televizyon ekranı karşısında değiller, yanlarındaki mobil cihazlarda, interaktif bir eğlence ile gezinti yaparak çevreleriyle uyumlu bir deneyimi paylaşıyorlar. Uygulama ilk 3 gün içinde 7.5 milyon kullanıcıya ulaştı ve 6 günde 10 milyon kullanıcı sınırını aştı. Böyle bir başarı hiçbir şeyde yaşanmadı. Dünyanın her bölgesinden telefon kullanıcılarının ilgisini çeken oyun, ABD’de Tinder’dan daha çok tercih edilirken, uygulamanın aktif kullanıcı sayısının çok yakında Twitter’ı bile aşması bekleniyor. Gelelim işin bir diğer yönüne: Pokemon GO ile karakterlerin peşine düşen ve odalarında, bilgisayar başında oyun esiri olanları da sokağa çıkaran oyun, markalar için de ‘müthiş’ bir fırsat yarattı. Oyunun önümüzdeki dönemde bu yönü ortaya daha net çıkacak. Türkiye’de de Twitter üzerinde en çok konuşulan başlıklar arasına giren Pokemon GO’yu markalar da gerçek zamanlı bir pazarlamanın parçası haline getirmeye başladı. Herkes şimdi sokakta bir taraftan Pokemon’larını arıyor, bu ‘avcılar’ın peşinden de markalar koşuyor. Kısacası ava gidenleri avlamaya çalışıyor! Tabii her şey bu oyunda macera… ABD’de Pokemon ararken ceset bulanlar ya da gece yarısı insanların kapısını çalanlar bile var.

Pokemon GO oyuncuları dışarı çıkararak belirli bir konuma yönlendiriyor. Bu da konum bazlı reklam ya da her türlü etkinliğe açık fırsatlar da yaratıyor. Tabii tüketici bu işe ne der bilemiyorum, belki istediği bir ürünü ‘Pokemonlar’dan satın alır… Ama uygulama sayesinde oyuncuları fiziksel mağazalara ya da AVM’lere de yönlendirmek mümkün olabiliyor. Pokemon GO uygulamasındaki noktalar, Pokestop ve GYM gibi eski oyunların verilerine dayanarak rastgele yerleştirilmiş. Gelecekte bu noktalar isteğe göre yerleşecek. Nitekim bazı bölgelerde, restoranlara denk gelen Pokemonlar, ciddi bir müşteri trafiği sağlamış. Size bir uyarıda da bulunayım. Pokemon GO telefonunuza yüklendiğinde, tüm mail bilgilerinize, hesabınıza bağlı bilgi adreslerine ulaşabiliyor. Bunların önlemlerini almak ya da kayıt olurken boş bazı hesaplar kullanmak daha yararlı olabilir. Zira özellikle bizim gibi ülkelerde bunlar tehlikeli sonuçlar da doğurabilir. Aman dikkat !

Bu konularda ilginizi çekebilir