Polisiyeyle romantizm bir arada

NERMİN SAYIN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

1990’ı hatırlayın... Uzun saç demode, kadınlar kuaförlerinden "Demi Moore başı" istemeye başlamış, Patrick Swayze “Dirty Dancing”ten 3 yıl sonra yine en popüler aktörlerden biri, “Unchained Melody” herkesin dilinde ve Whoopi Goldberg aldığı Oscar’ın rüzgârıyla kariyerinin en coşkulu günlerini yaşıyor. Tüm bu gelişmeler, Jerry Zucker’ın yönettiği, Bruce Joel Rubin’in senaryosunu kaleme aldığı “Ghost” (Hayalet) filminin etkileri... “Ghost”, 28 yıl sonra bugün, yine sanat gündemimizin en çok konuşulan konularından biri olmuş durumda. Ama bu kez müzikaliyle...

Gizemli bir atmosfer...

Filmden yola çıkan müzikalin Zorlu PSM’de gerçekleştirilen İstanbul temsilleri 28 Ekim Pazar günü sona erecek. 13 performans için ülkemize gelen “Ghost the Musical”, Bill Kenwright’ın yapımcılığı ve Bob Tomson’ın yönetimiyle filmin romantik-gizemli atmosferini sahneye taşımayı başarıyor. Elbette, Sam ve Molly’nin, Sam’in ölümünden sonra da süren hikâyesini tiyatroda sakilliğe düşmeden yaşatmak hiç kolay bir iş değil. İyi tasarlanmış efektlere, buna uygun bir koreografiye, sahne arkasında seyirciye hiçbir sorunu hissettirmeyecek cevval bir ekibe ihtiyaç var. Denilebilir ki 2016’da Kenwright yapımcılığında perde açan müzikal, işin bu yönünün hakkından geliyor. Hatta, örneğin iki hayaletin karşılaştığı metro sahneleri “Ghost the Musical”in en güzel bölümlerinden biri... Müziklere gelince: Richard Morris’in süpervizörlüğünde hazırlanan şarkılarda poptan caza, hatta rock’a uzanan tınıları bulmak, biraz 80’lerin, biraz da 90’ların izini sürmek mümkün.

"Oda Mae" alkışı kaptı...

Sahneye çıkan tüm ekip şarkılarda oldukça başarılı. Kalabalık sahnelerde işin içine koreografi de girince, ezgilerin keyfi daha da artıyor. Oyunculuklara gelince; sahnenin en iyisi hiç kuşkusuz “Medyum Oda Mae”yi canlandıran Jacqui Dubois. Whoopi Goldberg’ün efsaneleştiği bir rolü oynamak hiç kolay olmasa da, Dubois enerjisini ve ruhunu “Oda Mae”ye katmayı biliyor. “Sam”de Niall Sheehy, “Molly” de Rebekah Lowings ve “Carl”- da Sergio Pasquariello ise polisiye yönü de olan romantik hikâyenin özünü zedelemeyen, filmi de hatırlatan bir yorumla sahnedeler... Özetle, polisiye ile romantizmin iç içe geçtiği bu hikayeyi seviyorsanız, “Ghost the Musical”de keyifl i vakit geçirebilirsiniz.

Bu konularda ilginizi çekebilir