Rotayı belirle internetten rehber seç

Seyahat sektöründe hızlı bir değişim yaşanıyor. Son dönemlerde lokal ve keşfedilmemiş aktivitelere ilgi artınca, kişisel rehberler öne çıktı... Selenay YAĞCI'nın haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Seyahat sektörü hızla büyüyen küresel bir pazar... Bu sektörde çeşitli başarılı girişimler, belirli noktalardaki açıkları ya da tüketicinin değişen davranışını gördü ve ses getiren çıkışlar yaptı... Sonra, dünyada birçok iş yapma şekli de değişti... Paylaşım ekonomisini öğrendik ve bu giderek hayatın her alanına yayılıyor.... Seyahat sektöründe değişen şeylerden biri de turistlerin ilgi alanları oldu. Klasik turizm anlayışı artık evrildi. Özellikle lokal ve keşfedilmemiş aktivitelere, içeriklere ilgi hızla artıyor. Örneğin artık Doğu Ekspresi’yle yolculuk, Van Gölü turları gibi birçok ilginç aktivite seyahat meraklılarının ilgisini çekiyor. Hatta, biliyorsunuz Doğu Ekspresi kış aylarının neredeyse vazgeçilmezi oldu... Yerli turistler dışında, yabancıların da bu yönde ilgileri giderek artıyor.

Kişiselleştirilmiş rehberlik hizmeti

“Sultanahmet’i ben zaten bulurum” diyen gezginler daha lokal ya da keşfedilmemiş aktiveler, turlar için bireysel yani kişiselleştirilmiş rehber istiyor... Rehberler, Withlocals gibi kişiselleştirilmiş seyahat deneyimlerini diğer insanlarla paylaşıma açan internet sitelerinde kendi sayfalarını oluşturuyor... Rotalarını oluşturan turistler de internetten kendilerine özel lokal rehberleri seçerek özel turlara katılıyor. Böylece, bir nevi ziyaret etmek istediğiniz şehirde, dilinizi bilen ve o şehirde yaşayan bir kişi tarafından rehberlik hizmetini, kimi zaman normal tur rehberlerinden daha ucuz fiyatlara alabiliyor, aynı zamanda kendinizi çok daha fazla o şehirden biriymiş gibi hissedecek kültürel aktivitelere dahil olabiliyorsunuz. Yurtdışında da giderek yayılan bu akım, özellikle Türkiye’nin saklı kalmış cennet yerlerini dünyaya açıyor.

Özel tekneler revaçta...

Konuyla ilgili bilgi aldığım rehber İbrahim Usta, özellikle arabayla road- tripper, özel tekneyle Adalar ve yemekli Boğaz turlarının çok ilgi gördüğünü söylüyor. “Bunun yanında Türk yeme-içme kültürünü tanıtan aşçılık workshop'ları da gözde aktivitelerden” diyen İbrahim Usta, Karadeniz vapuru tekrar devreye girse, o güzergâhta yapılan turlar için çok ilgi çekici olacağını dile getiriyor.
Özetle, dünya her anlamda, her alanda kişiselleşmeye ve kişiselleştirmeye doğru bir trend izliyor...

Ünlü isimler rehberlik yapıyor

Tur operatörleri de seyahat sektöründe değişime ayak uydurmak istiyor. Turistlerdeki ilgi alanı değişimini gören tur şirketleri, rotalarına Doğu Ekspresi ya da Kars turlarını ekledi. Bununla yetinmeyen şirketler, turistler için daha ilgi çekici olmak adına turlarının içeriklerini de güncelliyor. Hatta rehberlerini de zaman zaman ünlü isimlerden seçiyor. Kimileri ünlülerle gezi turları yaparken, kimileri de edebiyat dünyasının önde gelen yazarlarıyla kitaplarının turlarına çıkıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir