Sık seyahat insanı daha anlayışlı yapıyor

Türkiye dâhil 18 ülkeden yaklaşık 7 bin 300 kişinin katılımıyla yapılan “Seyahatin Değeri” araştırmasına göre sık seyahat etmek insanları seyrek yolculuk yapanlara göre daha açık görüşlü yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Sık seyahat edenler daha toleranslı ve açık görüşlü hale geliyor. Bunu neye dayanarak mı söylüyorum? Seyahat sitesi momondo’nun Türkiye dâhil 18 ülkede gerçekleştirdiği “Seyahatin Değeri” araştırmasına dayanarak. Bakın, bu çalışmaya göre sık seyahat edenler daha açık fikirli ve daha toleranslı oluyor. Ayrıca sıkça yollara düşenler yabancılara daha fazla güveniyor. Bu araştırma, Türkiye dâhil 18 ülkeden yaklaşık 7 bin 300 kişinin katılımı ile yapılmış. Buna göre sık seyahat etmek insanları cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir düzeyi fark etmeksizin, daha az yolculuk yapanlara göre daha açık görüşlü yapıyor, tanımadıkları kişilere daha fazla güvenmesini sağlıyor. Kendimden de biliyorum seyahat etmek farklılıkları görmenizi sağlıyor, problem çözme yeteneğinizi artırıyor ve en güzeli insanı sakinleştiriyor. Bu araştırmada da katılımcıların yüzde 76’sı, seyahat etmenin, kendilerini “farklı olana” karşı daha toleranslı yaptığını ifade ediyor. Yüzde 75’i ise, ziyaret ettikleri ülkelerdeki insanlara karşı daha hoşgörülü yaklaştıklarını söylüyor. Yine katılımcıların yüzde 76’sı da seyahat ile genel olarak tüm kültürlere karşı daha açık fikirli hale geldiklerine inanıyor. Araştırma ile ilgili Momondo Halkla İlişkiler Müdürü Lasse Skole Hansen, “İnsanlara ‘çok seyahat eden mi, iyi eğitimli olan mı karşısındakilere daha fazla güven duyar?’ sorusunu sorduğumuzda çok seyahat etmenin güven duygusunu çok daha fazla pekiştirdiğini görüyoruz” dedi.Yolculuk yapmak ile açık fikirli olmak arasında pozitif ilişki olduğunu saptayan bilimsel çalışmaların da olduğunu vurgulayan Hansen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Stanford Üniversitesi’nin araştırması dâhil, daha önce yapılan birçok akademik çalışma insanların yabancılara karşı açık fikirli olmasıyla sık sık yolculuk yapmak arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koydu. momondo’nun araştırmasında da seyahatin pozitif etkisine ve farklı kültürler arasındaki bariyerleri yıkabilme potansiyeline odaklandık. Küresel araştırmamıza katılanların neredeyse yarısı, beş yıl öncesine kıyasla günümüzde insanların yabancı kültürlere karşı daha az toleranslı olduğunu düşünüyor.”

Ne diyelim, alıp başımızı gitmeli mi? Karar sizin, iyi hafta sonları…

GEZMEK ZİHİNDEKİ KİLİTLERİ AÇAR MERAKI KAMÇILAR!

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, “Seyahatin Değeri’ araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi. Prof. Dr. Narlı bakın neler söyledi:

- Seyahat etmek insanın farklı insanları ve kültürleri tanımasına vesile olur.

- Farklıkları keşfetmek insanların zihinlerindeki kilitleri açar, meraklarını kamçılar.

- Bu nedenle, seyahat eden kişinin bilgisi, hoşgörüsü ve iletişim becerileri gelişir.

EĞER, YENİDEN BAŞLAYABİLSEYDİM YAŞAMAYA…

Konu seyahat olunca ünlü edebiyatçı Jorge Luis Borges’in “Anlar” isimli şiiri hatırlanıyor: Borges, bu şiirinde yaşamaya yeniden başlayabilseydi daha fazla seyahat edeceğini söylüyor: “Çok az şeyi ciddiyetle yapardım, temizlik sorun bile olmazdı asla, daha çok riske girerdim, seyahat ederdim daha fazla, daha çok dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim, görmediğim birçok yere giderdim” diyor. Ben buraya şiirin ilk mısralarını koydum, meraklısı tamamını okusun dilerim…

Bu konularda ilginizi çekebilir