Şimdi çıkıp yürüyün!

Egzersiz yapmak yeni bir bilgi vermiyor, yeni bir bilgi yaratmıyor belki ama, beyni öğrenmeye hazır hale getiriyor. Beyin, mental olarak öğrenmeye “açık” duruma geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Soru şu: Yoğun çalışıyorum, toplantıdan toplantıya "koşuyorum" ama, spora vakit ayıramıyorum. Nasıl başlayacağım, nasıl planlayacağım? Bu sorular, iş dünyasında profesyonellerin nasıl olup da spora vakit ayıracaklarını çay arası-kahve molası demeden tartıştığı sorulardır. Ayaküstü hep bu sorular konuşulur. Peki, gerçekten ne yapmalı da "şu" spora yer açmalı? Aslında basit, başlamanın yolu adım atmak.

İlk iş: Çıkıp yürüyebilirsiniz. Evet, evet çıkıp yürüyün! Sonrası gelecek. Bakın, yapılan araştırmalara göre koşmak, yürümek, hareket etmek insanları daha akıllı yapıyor. Nasıl? Şöyle: Tabii, egzersiz yapmak yeni bir bilgi vermiyor, yeni bir bilgi yaratmıyor, fakat egzersiz, spor, koşmak, hareket etmek beyni öğrenmeye hazır hâle getiriyor. Beyin, mental olarak öğrenmeye “açık” oluyor. Bu süreç böylece devam ediyor ve bir süre sonra günlük hayatta spora zaman ayırmak kişiyi daha verimli kılıyor.

Bakın, Şişli Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Doç. Dr. Neslihan Aksu bu konuda ne diyor: “Egzersiz ve harekete başlamak hepimize zor gelebilir, bu yüzden bunu bir görev veya mecburiyet değil de zevkli hale getirmeliyiz. Örneğin egzersizleri arkadaşlarla grup halinde yaparak veya müzik dinleyerek yapabilirsiniz ya da sevdiğiniz mekânları tercih ederek kendinizi motive edebilirsiniz.” Devam ediyor Dr. Aksu, bakın bu nokta da önemli: “Sadece mükemmel vücuda sahip olmak isteyenler değil, aynı zamanda sağlıklı ve kimseye bağımlı olmadan bir yaşam sürmek isteyenlerin de güçlü kaslara sahip olması gerekir. Bu nedenle sağlıklı kasların rahat merdiven inip çıkmak, gündelik ihtiyaçları karşılamak gibi nedenlerle gerekli olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor.”

Şimdi, başlıktaki gibi bence çıkıp yürüyün. Herkese hareketli ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

İşe ‘odaklanmayı’ artırıyor

Yürümenin insan sağlığına etkisi konusunda pek çok araştırma var. Ayrıca bu konuda yayın yapan bir sürü de blog var. Bakın, bunlardan bir tanesinde şu ankete yer veriliyordu. Soru şu: Egzersiz yapmak işinize odaklanmanıza yardımcı oluyor mu? Bu soruya yüzde 97 “evet” yanıtı verilmiş, yüzde 3 “hayır” denmiş. Net olarak ortada duruyor, spor yapmak kişiyi zinde kılıyor, böyle olduğu gibi daha başarılı da yapıyor.

Bunları mutlaka yapın!

- HER GÜN EN AZ YARIM SAAT TEMPOLU YÜRÜYÜN

- BÜTÜN EKLEMLERİNİZİ YAVAŞCA SON SINIRLARINA KADAR AÇIP KAPATACAK ESNEME HAREKETLERİNİ 40-45 KEZ YAPIN

- SIRTÜSTÜ BACAĞINIZI DÜZ DURUMDA KALDIRIP İNDİRME HAREKETİNİ EN AZ 40-45 KEZ YAPIN

- SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN HAYATINIZDAN HAREKETİ ÇIKARMAYIN