Sporda “yaya” kalıyoruz!

Türkiye’de en çok tercih edilen spor yürüyüş yapmak. Yürüyüşten sonra en çok tercih edilense kadınlarda pilates, erkeklerde futbol. Hem kadınlar hem de erkekler için üçüncü sırada koşu var...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Uzmanlar sürekli “İnsan bedeni için koşmak mı, yoksa yürümek mi daha uygun?” diye tartışıyor. Bazıları “Koşmak” diyor, diğerleri de yürümeyi öne çıkarıyor. Tartışma devam ededursun, ben bugün bir gerçeklikten bahsedeyim. Araştırma şu: Hitay Holding firmalarından online araştırma şirketi DORinsight bir “Sağlık ve Spor Araştırması” yaptı. Araştırma 29 Mart-5 Nisan 2016 tarihleri arasında online gerçekleştirildi. Bu araştırmaya; Türkiye'yi temsilen 10 bin 468 kişi katıldı. Sonuç ne çıktı dersiniz... Sonuç şu: Bu araştırmaya göre Türk insanının en çok tercih ettiği spor yürüyüş.

Tabii, katılımcılara sağlıklarına ne kadar dikkat ettikleri, spor yapıp yapmadıkları, ne sıklıkla doktor kontrolüne gittikleri gibi sağlıklarına ilişkin sorular da soruldu. Bakın, katılımcılar nasıl cevaplar verdiler: Bu araştırmaya göre spor yapan katılımcıların en çok tercih ettikleri spor türü; yürüyüş yapmak. Yürüyüşten sonra kadınlarda pilates, erkeklerde de futbol en çok tercih edilen spor türü. Hem kadınlar hem de erkekler için üçüncü sırada ise koşu var. Bu sporların nerede yapıldıklarını sorulduğunda ise yüzde 56 oran ile yürüyüş ve koşuya çıkarak spor yapanların dışında, katılımcıların yüzde 21’inin spor salonlarından yararlandığı görülüyor.

Hasta olunca…

Araştırmadan çıkan ilginç bir sonuç daha var: Ankete katılanların verdiği cevaplara göre ayda bir düzenli doktor kontrolüne giden katılımcıların oranı yüzde 8, 2-3 ayda bir gidenler yüzde 14, 6 ayda bir gidenlerin oranı da yüzde 17. Sadece hasta olduğunda doktora gidenlerin oranı ise yüzde 52. Bu sonuç, Türkiye’de insanların hastalanmadan yani önlem olarak doktor kontrolüne gitmediğini ortaya koyuyor. Bir de şu var: Araştırmaya göre hiç doktora gitmeyip sağlığını ihmal edenler katılımcıların yüzde 9’unu oluşturuyor. Tüm araştırmada benim en çok dikkatimi çeken sonucu söyleyeyim ve yavaş yavaş yazıyı bitireyim. Bakın, bu araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66’sı diyet yapmıyor. Türkiye’de bu kadar diyet bolluğu varken, her gün yeni bir diyet tavsiye edilirken bu sonucun çıkması şaşırtıcı değil mi?

Bu vesileyle sağlığınıza, diyetinize dikkat edin, yaklaşan uzun bayram tatilinde baklavaları aman fazla kaçırmayın diyeyim ve herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar dileyeyim…

Check-up konusunu henüz kavrayamadık

DORinsight’ın “Sağlık ve Spor Araştırması”na katılanların yüzde 35’i hayatında hiç check-up yaptırmamış, yüzde 9’u yalnızca bir kere check-up yaptırmış. Araştırmaya göre yalnızca katılımcıların yüzde 18’i düzenli check-up yaptırıyor, yüzde 38’i de düzenli olarak check-up yaptırmıyor.

Zararlı alışkanlıklardan vazgeçemiyoruz!

DORinsight zararlı olduğunu düşünsek de tüketmekten vazgeçemediğimiz ürünleri sormuş. İşte alınan cevaplar!

Sigara: Yüzde 22
Çikolata: Yüzde 16
Çay: Yüzde 15
Şeker: Yüzde 15

Tuz: Yüzde 10
Un: Yüzde 8
Kahve: Yüzde 8
Alkol: Yüzde 4
Diğer: Yüzde 2

Bu konularda ilginizi çekebilir